Povratak korumpiranih

Sjećate li se “slučaja Index” – ne hrvatskoga, u kojem je 80-ak optuženih već zaradilo zatvorske i ine kazne, te odstranjeno s fakulteta na kojima su primali mito, već srpskoga, otkrivenoga nekoliko mjeseci prije no što se ista stvar otkrila u Hrvatskoj?

Još 2007. godine buknula je afera “Indeks”, prodaja ispita i diploma na sveučilištu, ponajprije u Kragujevcu, na Pravnom fakultetu, ali i u Beogradu, Nišu i Novom Sadu. Od ukupno 26 profesora Univerziteta u Kragujevcu, njih je 14 bilo optuženo da je prodavalo ispite, a javnost je danima gledala policijski snimak profesorice koja prima mito i broji novčanice eura.

Slučaj Olivera Antića

U aferi “Indeks” podignuta je optužnica protiv 89 osoba zbog 159 počinjenih kaznenih djela: 114 djela primanja mita i 45 zloupotreba službenog položaja, među kojima su i 33 studenta, te 21 “posrednik izvan nastavnog osoblja”, kako su imenovani u optužnici, a predviđeno je saslušanje i osamdesetak svjedoka. Prema optužnici, diplome su koštale od 12 do 16 tisuća eura, a u jednom slučaju cijena je bila čak i novi BMW 320 D. Optužnica tvrdi da se cijena položenog ispita kretala od 500 do 1.500 eura za ocjenu višu od prolazne. Kako se tvrdi, položeni ispit se mogao dobiti i bez pojavljivanja pred predmetnim (optuženim) profesorom i za zlatnu narukvicu, dobar parfem ili viski, a povremeno čak i sasvim besplatno, ako je profesor kućni prijatelj.

Kad je u veljači 2007. afera pukla, neki od optuženih su kratko bili u pritvoru, većina ih je potom uzela jednogodišnje plaćeno odsustvo i nisu za to vrijeme predavali, nego su se – po zvaničnim tvrdnjama – bavili naukom i istraživačkim radom i za to primali plaće od oko 500 eura mjesečno.

Nadležnost suda je iz Kragujevca prebačena u Smederevo, da bi se, po tvrdnji nadležnih, spriječili utjecaji na sudionike postupka. Sudski anali pamte čak sedam odgoda početka procesa, da bi on ponovo počeo u proljeće ove godine, kad se nakon reforme pravosuđa – o čemu naši čitaoci ponešto već znaju – pred optuženima našlo i izmijenjeno, novo sudsko vijeće, ali i suci porotnici, te je još jednom cijela stvar morala krenuti ispočetka.

U međuvremenu, profesor Oliver Antić, Lucifer među profesorima Pravnog fakulteta u Beogradu u onim olovnim Miloševićevim godinama (kad je kao dekan i član Srpske radikalne stranke otpustio mnoge, u svjetskim razmjerima viđene profesore), također optužen u aferi “Index”, izuzet je iz tih osamdesetak optuženih na kragujevačkom i ostalim fakultetima, te je naloženo da mu se odvojeno sudi u Beogradu. Do dana današnjega, a proteklo je gotovo dvije godine, od tog postupka nema ni “p”, niti znamo zašto je baš on izuzet iz te smrdljive kloake mita i korupcije. Jedino je poznato da će se na njega pred sudom u Smederevu nastojati ugledati i ostali optuženi, koji već najavljuju zahtjeve za izuzeće svojeg malog “ja” iz cijele stvari.

No, zašto podgrijavati taj neuspjeli proces uspjelo podmićenima i korumpiranim ljudima tri godine kasnije? Jednostavno: svi su se oni uspješno ovih ljetnih dana vratili iz svojih znanstveno-istraživačkih dana u aktivne profesore na katedrama i kojekuda drugdje. Na primjer, kragujevački profesor prava Ivan Čukalović izabran je za suca Ustavnog suda Kosova; on je jedan od šestoro sudaca toga suda, zakletvu je položio pred “samoproglašenim” predsjednikom Kosova (tako se u Srbiji, naime, zove Fatmira Sejdiua). To nije izazvalo mnogo prosvjeda u Beogradu, kao što danas kao da nikoga ne zanima činjenica da su se ostali optuženici vratili na kragujevački Pravni fakultet, te da su čak dvojicu koji su javno progovorili o situaciji na tom fakultetu, profesora Marka Pavlovića i asistenta Zorana Čvorovića, odstranili s fakulteta: Pavloviću su ukinuli katedru, a asistenta Čvorovića nisu reizabrali.

Nevinost sa zaštitom

U cijelu se priču umiješala i Srpska pravoslavna crkva. Naime, kako tvrdi sad već bivši asistent Zoran Čvorović, kao povod hajke na njega poslužila je publikacija “Istina o slučaju vladike Artemija”, koju je u ožujku ove godine objavio sa svojom kolegicom Sanjom Spasojević. Riječ je o zborniku već objavljenih tekstova, koji su njih dvoje, kako tvrde, objavili u privatnoj režiji, ali su se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i bivši episkop zahumsko-hercegovački Atanasije obratili rukovodstvu kragujevačkog Pravnog fakulteta s porukom da će, ukoliko se uprava ne ogradi od autora publikacije, dobri odnosi između SPC-a i kragujevačkog Univerziteta doći u pitanje. Tako je i bilo: ovi koji su ponovo preuzeli kragujevačke fakultete, još nekažnjeni zbog mita i korupcije za što su optuženi, priklonili su se crkvenim ljudima i odbacili one koji su sve vrijeme pošteno radili svoj posao. Čvorović najavljuje da će ovih dana na fakultetima svih sveučilišta u Srbiji početi potpisivanje otvorenog pisma, kojim će se apelirati na Ministarstvo prosvjete i druge nadležne institucije da se nešto poduzme oko sadašnje situacije na kragujevačkom Pravnom fakultetu.

Badava. Slučaj optuženih u aferi “Index” nezaustavljivo ide ka zastari, premda se i tada i danas tvrdilo da je kragujevačka sveučilišna afera tek vrh ledenog brijega akademske korupcije u Srbiji. Ona zgodna žena koja na spominjanom snimku broji novac (eure mita) vratila se odavno na svoju katedru. Ispast će svi nevini kao i Slobodan Milošević: nema rezultata optužnice, jer je netko umro ili je voljom države došlo do zastare. Uostalom, to već vidimo u slučaju spominjanog Olivera Antića: taj se, nakon što je slučaj protiv njega pravno ubijen još nerazjašnjenim izuzećem, sam izuzeo od radikala i pristupio naprednjacima Tomislava Nikolića, pa ćemo ga možda još gledati, umjesto na optuženičkoj klupi, na nekoj važnoj državnoj funkciji.