Puhovski: očekujem kaznene prijave

Ovih dana mnogi su se pitali da li su se svojom inertnošću u Čavoglavama hrvatska policija i njen ministar Tomislav Karamarko uključili u predizbornu kampanju na strani HDZ-a i njegovog verbalnog povratka provjerenim domoljubnim vrijednostima.

– Po mom sudu treba razlikovati dvije stvari. Policija ima stručno – tehnički pravo kad kaže da u Čavoglavama iz mase od 60.000 ljudi ne može hapsiti nekog tko nosi ustaška obilježja jer bi izazvao opći krkljanac i stampedo s puno žrtava što bi bila pogrešna intervencija koja se često događa na nogometnim utakmicama. Osim toga, nisu imali ni snage kojima bi to proveli jer i za to bilo potrebno bar 500 interventnih policajaca, kaže Žarko Puhovski te navodi da je policija je imala kamere, pa je izgrednike mogla procesuirati odmah nakon skupa, a ne da se to čini nakon buke u javnosti.

Osim toga šef šibenske policije je govorio o prekršajnim, a ne o kaznenim prijavama iako je isticanje znakova fašističkih i sličnih režima zakonski sankcionirano kao kazneno djelo, pa Puhovski u tom smislu očekuje intervenciju DORH-a.

On ima mišljenje i o Karamarkovim potezima:

– Politički gledano, čini mi se da bi se Karamarko htio etablirati kao neka vrst Fouchea, šefa francuske policije u Napoleonovo doba, odnosno čovjeka bez čije kontrole nad policijom ne može egzistirati ni jedan model upravljanja državom, bio on HDZ-ovski ili SDP-ovski.

Karamarko će biti jako oprezan u svojim iskazima kako bi dokazao da je on čovjek koga svi prihvaćaju. Za razliku od državnog tužitelja Bajića, Karamarka su podržavali i HDZ i SDP i mislim da se on toga misli držati, smatra Puhovski.