Spas u novim križevima

Dok gradska vlast Knina uz pomoć donatora i Vlade revno prikuplja novac za izgradnju “Spomenika hrvatske pobjede” u iznosu od čak šest milijuna kuna, dotle spomenik NOB-u na gradskom brdu Spas punih petnaest godina leži sravnjen sa zemljom. Štoviše, na njegovom mjestu, bez objašnjenja kad bi se to moglo dogoditi, grad Knin namjerava postaviti križ “kao spomen na sve poginule u oslobađanju Knina”.

Knin oslobodili partizani 

– Križ ne dolazi u obzir jer spomenik mora ostati autentičan! Ti borci, partizani, od kojih je bilo najviše Hrvata, borili su se pod zvijezdom petokrakom. Ako misle postavljati križ, bolje je da ostave spomenik srušenim. Simboli pod kojim su partizani 1944. oslobađali Knin ne smiju se dirati – odlučno kaže Vinko Šunjara, član predsjedništva Saveza antifašističkih boraca Hrvatske koji je prije tri godine potpisao zahtjev za obnovu spomenika na brdu Spas koji je eksplozivom srušen ubrzo nakon “Oluje”.

Zahtjev je 2007. odaslao Ministarstvu kulture otkud je dobio načelnu suglasnost za njegovom obnovom, no od tada ništa nije pokrenuto. Šunjara smatra da su obnovu zaustavili financijski problemi, ali napominje da je riječ o spomeniku koji ima povijesnu važnost te je od državnog značaja.

– U grobnici je prema mojim saznanjima sahranjeno 729 boraca. Oni su pripadali 8. dalmatinskom korpusu koji je brojao četiri divizije, a poginuli su, to je povijesna činjenica, boreći se protiv dvije njemačke divizije, 3.500 četnika popa Momčila Đujića te 6. i 7. ustaške pukovnije. Mi antifašisti ne negiramo “Oluju” kao oslobodilačku akciju no oslobodilačka je akcija isto tako bila i ona iz 1944. pa stoga želimo da se srušeni spomenik vrati koliko je to god moguće u prvobitno stanje. Svakako ćemo provjeriti u Ministarstvu kulture i kod vlasti grada Knina, što zaista namjeravaju učiniti s tim spomenikom – kaže Šunjara.

Mirko Rašković, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Šibensko-kninske županije smatra da je spomenik na brdu Spas trebalo obnoviti ako ne prije, a onda barem usporedno s gradnjom spomenika “Oluja 95” jer jedan i drugi u povijesnom kontekstu znače novi život, novi početak.

– Ako grad Knin želi graditi spomenik za “Oluju”, onda bi bilo u redu i da obnovi spomenik osloboditeljima Knina 1944. godine. Pa među osloboditeljima bilo je 75 posto poginulih partizana hrvatske nacionalnosti. Drugo, središnji kninski trg gdje bi trebao biti spomenik, već je dva obnavljan, pa se sada pitam koliko je još novca potrebno uložiti za njegovu obnovu. Iznos od 6 milijuna kuna potreban za podizanje spomenika “Oluja 95” ne bih komentirao – kaže Rašković.

Čiji su branitelji iz 1944.?


U odgovoru Grada Knina na naša pitanja, kojeg je u ime kninske vlasti potpisao Paško Ivanović, stoji da je “ulaganje u spomenik “Oluja 95″ ulaganje u grad Knin, spomen na slavnu prošlost i spomen na hrvatske branitelje koji su svoje živote položili na oltar Domovine”.

Na naše pitanje zar u Gradu Kninu ne misle da srušeni spomenik na brdu Spas također simbolizira slobodu i oslobađanje grada, nismo dobili ni riječi odgovora. No kako građani Knina žive iznimno teško, aludirali smo da je spomenik “Oluji” mogao biti postavljen za manji novac, a dio donacija je mogao upotrijebljen za ulaganje u nova radna mjesta.

– Više se živimo u socijalizmu i Vlada ne može graditi tvornice, ali zato ulaganjima u infrastrukturu stvara sve uvjete za otvaranje poduzetničkih zona, razvoj grada u turističkom, gospodarskom i svakom drugom smislu. Trenutno je na Zavodu za zapošljavanje prijavljeno oko 1.700 nezaposlenih, čime nismo nimalo zadovoljni, ali morate uzeti u obzir da je broj nezaposlenih u zadnje četiri godine prepolovljen – stoji u ovom, neobično poučnom te optimističkom dopisu.

Do sada je prema informacijama iz Knina za podizanje spomenika “Oluja 95” dobrovoljnim prihodima donatora i pojedinaca prikupljeno 3,5 milijuna kuna  Od tog iznosa Vlada je sudjelovala s 2,5 milijuna kuna, a prema istim informacijama do kraja godine planiraju se još dvije akcije prikupljanja sredstava za spomenik. On bi trebao biti otvoren u kolovozu sljedeće godine prilikom još jedne proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja.