Trećina svijeta progoni homoseksualce

Međunarodna organizacija za prava seksualnih manjina ILGA (International Lesbian, Gay, Bisexual Trans and Intersex Association) objavila je istraživanje koje pokazuje da čak 76 država, odnosno gotovo trećina svijeta, homoseksualnost tretira kao kazneno djelo, a u njih sedam homoseksualni se odnosi kažnjavaju smrću. S druge strane, 53 države imaju zakone kojima se zabranjuje diskriminacija na temelju seksualne ili rodne orijentacije, a istospolne zajednice dozvoljava samo 26 zemalja. Autori izvještaja kao naročito zabrinjavajuću regiju izdvajaju Afriku, čijih je pola država tijekom posljednjeg desetljeća kriminaliziralo homoseksualnost, a ona se kažnjava i u 24 azijske države.

Kamenovanje do smrti

U Africi čak 36 država zabranjuje homoseksualne odnose, no zanimljivo je da u polovici njih nisu zabranjeni homoseksualni odnosi među ženama, već samo među muškarcima. Muška homoseksualnost u tim se zemljama uglavnom kažnjava dugotrajnim zatvorom ili fizičkim kažnjavanjem, poput bičevanja, a na afričkom se kontinentu nalaze i četiri države u kojima se homoseksualnost kažnjava smrću. To su Mauritanija, gdje se homoseksualci kamenuju do smrti, Sudan, gdje se uhvaćeni “prijestupnici” prva dva puta bičuju, a treći put podvrgavaju ili smrtnoj kazni ili doživotnom zatvoru, te sjeverni dijelovi Nigerije i južni dijelovi Somalije, u kojima se provodi Šerijatski zakon. Dvanaest afričkih država nema nikakvu legislativu za reguliranje istospolnih odnosa, dok je Južnoafrička Republika jedina afrička i jedna od samo sedam država svijeta koje dozvoljavaju sklapanje istospolnih brakova.

Homoseksualce ubijaju i u Iranu, Saudijskoj Arabiji i Jemenu, a organizacija navodi i sporadične vansudske egzekucije u Iraku, unatoč nepostojanju zakonske zabrane. Homoseksualce zatvorom kažnjavaju u još 21 azijskoj državi, no lezbijke “samo” u Omanu, Kataru, Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim arapskim emiratima, dok su u desetak država, poput Singapura, Pakistana, Pojasa Gaze i Uzbekistana, one formalno sigurne od progona. Velik broj azijskih država istospolne odnose ne regulira nikakvim zakonima, primjerice Kina, Indija, Indonezija i obje Koreje.

U Latinskoj Americi deset zemalja, uglavnom karipskih otočkih država, zabranjuje istospolne odnose, od čega pola isključivo muškarcima. S druge strane, Kolumbija, Ekvador, Urugvaj, Francuska Gvajana i neki dijelovi Argentine, poput Buenos Airesa, dozvoljavaju istospolne zajednice. Devet država Oceanije također zabranjuje istospolne odnose, od čega samo jedna, Solomonsko otočje, podjednako muškarcima i ženama. Novi Zeland dozvoljava, pak, istospolne zajednice s većom razinom prava od Australije.

Liberalna Europa

Osim ondje, Europa i sjeverna Amerika jedini su kontinenti gdje seksualne manjine mogu živjeti bez straha – osim u nepriznatoj Turskoj republici Cipar, koja muškarce istospolne orijentacije kažnjava zatvorom. Zanimljivo je da sama Turska o ovome nema zakone. U Kanadi homoseksualci i lezbijke smiju stupati u brak, a isto mogu i građani američkih saveznih država Connecticut, District of Columbia, Iowa, Massachusetts, New Hampshire i Vermont. Istospolne zajednice s gotovo svim bračnim pravima dozvoljavaju, pak, California, Nevada, New Jersey, Oregon, Washington i Wisconsin.

U Europi se osobe homoseksualne orijentacije mogu vjenčati u Belgiji, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj i Švedskoj, a izvan nje još i u glavnom gradu Meksika. Registrirana partnerstva dozvoljena su u još osam europskih država, a neka prava istospolnim zajednicama daju se u još sedam europskih država, među kojima je i Hrvatska. Usvajanje djece od strane istospolnih partnera dozvoljeno je u Južnoafričkoj Republici, Izraelu, Andori, Belgiji, Danskoj, Islandu, Nizozemskoj, Norveškoj, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, te dijelovima Brazila, Meksika, Kanade, SAD-a i Australije.