Unutrašnji neprijatelj ne spava

Članovi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović, Dejan Milovac, Veselin Bajčeta, Vuk Maraš i Zorica Ćeranić zatražili su od Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore (ANB), da na osnovu člana 18 Zakona o ANB, dobiju informaciju da li ta služba prikuplja i vodi evidenciju njihovih ličnih podataka i, te da im prikupljene podatke stavi na uvid.

Antidržavni čin

Odgovor na zahtjev stigao je od šefa kabineta direktora ANB-a Miroslava Bjelice, koji ih je obavijestio da ne može dozvoliti uvid u traženu dokumentaciju, jer bi objavljivanje podataka koje ANB prikuplja o rukovodiocima MANS-a “moglo onemogućiti, odnosno dovesti u opasnost izvršenje određenih poslova iz nadležnosti Agencije za nacionalnu bezbjednost”. On se pozvao na član 18 stav 3 Zakona o ANB koji kaže da Agencija nije dužna da licu dostavi informacije koje o njemu prikuplja ako bi obavještenje dovelo u opasnost izvršenje poslova Agencije ili bi moglo dovesti do ugrožavanja bezbjednosti drugog lica, o čemu će pisano obavijestiti podnosioca zahtjeva u roku od 15 dana.

Nakon ovakvog odgovora državnih službi nameće se jasno pitanje čime to MANS ugrožava bezbijednost države i interese građana Crne Gore i po čijem nalogu je ANB odlučila da otpočne sa prikupljanjem podataka o članovima te organizacije.

Često se nailazi na burne reakcije vlasti povodom akcija koje sprovodi MANS, pa tako i državni zvaničnici ne kriju nezadovoljstvo povodom aktivnosti same organizacije. Potpredsjednica Vlade Gordana Đurović ranije je optužila MANS da radi “protiv interesa države i zajedničkog rada svih institucija”. Đurović je prije toga dovela u pitanje motive MANS-a za traženje informacija o korupciji i organizovanom kriminalu u javnim institucijama, što su u toj NVO protumačili kao indirektnu optužbu za špijunažu.
U nizu optužbi na račun civilnog sektora i medija, koji nijesu pod kontrolom vlasti, ističe se i izjava direktora policije Veselina Veljovića koji je optužio pojedine medije i NVO da šire dezinformacije na račun crnogorske policije, ali i drugih organa i institucija u Crnoj Gori. Iako su iz SDP-a od Veljovića tražili da identifikuje navodne subjekte koji ruše ugled države i rade joj o glavi, Veljović je, ponavljajući optužbe, odbio da precizira na koga misli.

Vjenčanje s narko bosom

Vuk Maraš iz MANS-a je, nakon odgovora Agencije, kazao da nema smisla da pored velikih struktura organizovanog kriminala, koje očigledno ne prati, ANB svoj pritisak fokusira na NVO, na političke stranke i medije i da na taj način zastraši sve koji misle suprotno od onoga što je dozvoljeno u ovoj državi.

MANS je ponudio svim novinarima i poslanicima da, uz njihovu pomoć, upute isti zahtjev Agenciji za nacionalnu bezbjednost, a u međuvremenu, pozvali su predstavnike partija koje učestvuju u radu skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, da organizuju kontrolno saslušanje direktora ANB-a Duška Markovića i utvrde po kom osnovu i čijem nalogu ta služba prisluškuje rukovodioce MANS-a.

Kao poslednji odgovor i izraz potpune nemoći nad državom, aktivisti MANS-a su na prijavnici ANB-a uručili direktoru za nacionalnu bezbjednost dva poklona, Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Ustav Crne Gore. Pre uručenja poklona izveli su performans metaforičnog vjenčanja Crne Gore i narko bosa. To je aluzija na vjenčanje kontroverznog Rožajca Safeta Kalića, koji je u javnosti više puta povezivan sa narko-biznisom, a čijoj je svadbi prisustvovalo više funkcionera Agencije za nacionalnu bezbjednost.