Ured u Kabulu, naručitelj u Washingtonu

Hrvatska gospodarska komora (HGK) prošlog je mjeseca otvorila predstavništvo u Afganistanu, što bi prema riječima predsjednika HGK Nadana Vidoševića, uz gospodarsku suradnju s Islamskom Republikom Afganistan navodno trebalo dovesti i do snažnije prisutnosti Hrvatske na području Azije.

Do otvaranja ureda u glavnom afganistanskom gradu Kabulu, nije otvoreno ni jedno drugo predstavništvo HGK izvan Europe, a najudaljenije je ove godine otvoreno u Moskvi. Stoga čudi što je za gospodarsko probijanje u Aziji izabran siromašni Afganistan, koji trenutačno ulazi u devetu godinu krvavog rata u kojem je samo u 2009. godini ubijeno više od 3.000 civila i savezničkih vojnika. S jedne strane broj žrtva u Afganistanu raste, pa je tako u odnosu na 2008. godinu došlo do 120-postotnog povećanja bombaških napada, a pristanak građana na savezničku okupaciju Afganistana u SAD-u i zemljama saveznicama pada. No iz Hrvatske gospodarske komore nas uvjeravaju da razloga za strah nema, te da su se sigurnosne prilike čak i popravile u zadnje dvije godine.

Valja napomenuti da je Hrvatska tek jedna od sedam država koje su “prepoznale gospodarski potencijal” Afganistana, a do sada je interes za rad u Afganistanu pokazalo 11 hrvatskih tvrtki. To su Agencija Alan, Birotehna, Dalekovod, DOK ING, Hittner, Instrumentaria, Jacquard, Podravka, Ventilator Group, HCR-CTRO i Klaster za humanitarno razminiranje, čiji opseg djelatnosti uključuje one od proizvodnje oružja do dobave hrane. Zbog siromaštva Afganistana, čiji je BDP po stanovniku čak 30 puta manji i od hrvatskog, te pregleda djelatnosti zainteresiranih tvrtki, očito je da će se “gospodarska suradnja” s Afganistanom svoditi na to da će one skoro pa isključivo aplicirati na projekte koje financiraju SAD i NATO savez, odnosno da će zapravo surađivati sa Zapadom.

Da se strategija razvoja HGK u posljednje vrijeme vodi nekom čudnom logikom pokazuje i podatak da je HGK do sada ukupno otvorila samo devet predstavništava u svijetu. Jedno je u Bruxellesu, što je logično, jer je nadležno za pitanja EU, a šest ih je u regiji (Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Beogradu, Prištini i Kotoru). Učinjen je iskorak u Moskvu, a zatim je, od svih gradova na svijetu, prioritet dan – Kabulu.