Uvod u čakre

Postoje različite tehnike koje služe uravnoteživanju energija u tijelu. Nema smisla pokušavati previše aktivne čakre učiniti manje aktivnima, jer one kompenziraju druge, nedovoljno aktivne čakre. Kako bi popravile kompenzaciju, one bi vrlo brzo opet postale preaktivne. Jedini način da se prekine to kompenziranje je otvaranje “usporenih” čakri.

1. Korijenska

Povezana je s osjećajem fizičke prisutnosti i osjećajem doraslosti datim situacijama. Ako je otvorena, osjećate se uzemljenima, stabilnima i sigurnima. Imate osjećaj povjerenja u ljude. Osjećate se prisutni ovdje i sada i povezani sa svojim fizičkim tijelom. Osjećate da imate dostatan teritorij. Ako ste skloni strahu i nervozi, vaša korijenska čakra je vjerojatno slabije aktivna. Lako ćete se osjetiti nedobrodošlima. Ukoliko je ova čakra previše aktivna, osoba je vrlo materijalistički nastrojena i pohlepna. Vjerojatno ste opsjednuti sigurnošću i odupirete se promjeni.

2. Sakralna

Sakralna čakra povezana je s osjećajima i seksualnošću. Kada je otvorena, osjećaji lako i slobodno teku i izražavaju se bez pretjerane emocionalnosti. Otvoreni ste za intimnost i možete biti strastveni i puni života. Nemate problema u vezi svoje seksualnosti. Ako ste skloni biti ukočeni i neemocionalni ili imate neizražajno “kartaško lice”, sakralna čakra vam je nedovoljno aktivna. Prema ljudima baš ne osjećate otvorenost. Ukoliko je ova čakra previše aktivna, skloni ste konstantnoj pretjeranoj emotivnosti. Osjećate se emotivno vezani za ljude i možete izražavati jaku seksualnost.

3. Pupčana

Pupčana čakra povezana je sa dokazivanjem u grupi. Kada je otvorena, osjećate da imate kontrolu i dovoljno samopoštovanja. Kada je pupčana čakra nedovoljno aktivna, skloni ste biti neaktivni i neodlučni. Vjerojatno ste plahi i ne dobivate ono što želite. Ukoliko je ova čakra previše aktivna, dominantni ste, pa možda i agresivni.

4. Srčana

Srčana čakra povezana je s načinom kako izražavamo ljubav, sklonost i pažnju. Kada je otvorena, osoba je suosjećajno i prijateljski raspoložena i odnosi oko nje su skladni. Kada je srčana čakra slabije aktivna, ponašanje je hladno i rezervirano. U slučaju da je ova čakra pretjerano aktivna, svojom ljubavlju gušite ljude i vaša ljubav vjerojatno ima prilično sebične razloge.

5. Grlena

Grlena čakra povezana je s izražavanjem i govorom. Kada je otvorena, nema problema u izražavanju, a to se može odraziti i kroz umjetničko izražavanje. Kada je ova čakra nedovoljno aktivna, skloni ste malo govoriti, vjerojatno ste introvertirani i stidljivi. Ne govorenje istine može blokirati ovu čakru. Ukoliko je ova čakra pretjerano aktivna, skloni ste previše govoriti, najčešće kako biste komandirali i ljude držali na distanci. Ne znate slušati druge.

6. Treće oko

Treće oko povezano je uz uvide i vizualizaciju. Kada je otvoreno, imate dobru intuiciju. Možda ste skloni maštanju. Ako je slabije aktivna, niste vješti u razmišljanju za sebe, i možete imati sklonost oslanjati se na autoritete. Kruti ste u načinu razmišljanja, previše se oslanjajući na vjerovanja. Lako vas je zbuniti. Kada je ova čakra previše aktivna, skloni ste živjeti u svijetu fantazije. U izraženijim slučajevima, moguće su halucinacije.

7. Krunska

Krunska čakra povezana je s mudrošću i osjećajem jedinstva sa cijelim svijetom. Kada je ova čakra otvorena, slobodni ste od predrasuda i prilično svjesni svijeta i sebe. Kada je slabo aktivna, vaš osjećaj za duhovnost je na neki način slab. Vjerojatno ste prilično kruti u svom načinu razmišljanja. Ukoliko je ova čakra jače aktivna, vjerojatno previše intelektualizirate. Možete biti ovisni o duhovnosti i vjerojatno zanemarujete potrebe svog tijela.