Veoma kreativna pauza

Hamletovska dilema mučila je organizatore Kratkofila, međunarodnog festivala kratkog filma u Banjaluci. Odgovor je u jednom trenutku čak bio negativan, jer su organizatori u maju zbog nedostatka finansija najavili stanku. U međuvremenu je ipak kapnula koja marka, ali kasno za ozbiljniji festival koji bi, kao i prethodnih godina, uključio takmičarski dio. Organizatori su to predstavili kao “kreativnu pauzu” tokom koje će raditi na realizaciji novog projekta, odnosno novog festivala koji bi se uže profilisao u festival autorskog filma, gdje autorski film čini sadržaj vantakmičarskog programa, i zadržavanja kratke forme u takmičarskom dijelu festivala.

“Kreativna pauza” neće biti lišena zanimljivog sadržaja. U dva dana, 3. i 4. septembra na tvrđavi Kastel i u Narodnom pozorištu RS u Banjaluci biće prikazani filmovi koji imaju veliku gledanost na filmskim festivalima, a koje građani grada na Vrbasu još uvijek nisu imali priliku da vide. Ujedno, riječ je o filmovima koji se profilišu kao autorski, a nosioci su najlaskavijih priznanja na vodećim evropskim festivalima u prethodnoj i ovoj godini. Ekskluzivitet ovogodišnjeg festivala je film banjalučkog režisera Daneta Komljena “Ja već jesam sve ono što želim da imam”, koji je osvojio treće mjesto na Filmskom festivalu u Kanu, u konkurenciji “Sinefondasion”.

Dalji odabir filmova predstavlja kratak presjek onoga kako bi festival trebao izgledati u svojim sljedećim izdanjima. Navedimo samo neke: “Yo tambien” (Španija), režija Alvaro Pastor i Antonio Naharro; “Coco Chanel i Igor Stravinski”, režiser Jan Kounen (Francuska); “Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest”, Željko Mirković (Srbija); “Žuti mjesec”, Zvonimir Jurić (Hrvatska). Predstaviće se i Motovun film festival izborom iz selekcije kratkog filma 2010.

U sklopu festivala održaće se forum koji se osvrće na problematiku finansiranja filmova i osnivanja centra za razvoj kinematografije. Za sada su na forumu najavljeni Marko Vidojković, Želimir Žilnik i Lazar Stojanović, a organizatori se nadaju i dolasku autora španskog filma “Yo tambien”. Kratkofil je i ranijih godina znao da spoji dvije umjetnosti: muziku i film, dovodeći muzičare koji su pravili muziku za filmove. Ovoga puta tu sponu predstaviće Maja Uzelac, koja privodi kraju svoj debitantski film “Plava krv”, a koja će biti glavna DJ zvijezda žurke na otvaranju festivala.

Kratkofil je nastao 2007. godine i od tada je prikazao na stotine kratkih igranih, animiranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova sa svih kontinenata. U saradnji sa mnogim značajnim sličnim festivalima, kao što su Klermon-Feran, Tampere, Sidnej, Dablin, Upsala, banjalučkoj publici je ponudio veoma kvalitetan presjek dešavanja u svijetu kratkog filma, od najvećih hitova do smjelih, avangardnih eksperimentalnih radova. U proredima riječi “umjetnost” posmatrač bi morao da pronađe angažovanost, proširivanje vidika, zbližavanje kultura, nečega čega u RS i Banjaluci valja tražiti povećalom. Za vrijeme Kratkofila pomagala nisu potrebna.