Za kamenovanje čuli svi osim vlasti

Ogulinski policajci traže grupu od desetak nepoznatih koji su u nedjelju kasno navečer kod mjesne crkve u centru Saborskog kamenovali automobil srbijanskih registracija. Autom je upravljala 22-godišnjakinja, državljanka RH i Republike Srbije. Auto nije značajnije oštećen, a vozačica i njena 56-godišnja suvozačica nisu zadobile značajnije ozljede. Policija je i ovo djelo okvalificirala kao krivično djelo oštećenja tuđe stvari, umjesto da ga kvalificira kao izazivanje rasne, vjerske i nacionalne netrpeljivosti za što su predviđene mnogo veće kazne.

– Spomenuti incident se dogodio negdje između 21 i 22 sata u nedjelju navečer. Radi se o kćeri mog brata i mojoj sestri. Bile su kamenovane kada se vidjelo da auto ima srbijanske registracije. Čekala se policija koja je došla i ništa od toga nije izmišljeno. Bile su na putu za Ličku Jasenicu gdje inače i imaju kuću. Očekujem da će policija brzo naći počinioce. Nije mi želja zaoštravati međunacionalne odnose, ali mislim da se nešto ovako nije smjelo dogoditi – kaže Nikola Momčilović, predsjednik SDSS-a u općini Saborsko.                        

– Službeno od policije nismo dobili ništa i nemamo nikakvih informacija o spomenutom događaju. Koliko je meni poznato, ni moj zamjenik iz redova srpske zajednice ne zna ništa o tome. Najprije moramo saznati što je puna istina pa ćemo onda poduzeti određene korake, ako je istina to što se dogodilo. U tom slučaju osuđujemo taj čin. Može biti da je to i “patka”, da se stanovništvo na neki način uznemiri, jer je sve pomalo čudno, a može biti da su i mediji o svemu i krivo informirani. Inače u našoj općini, usprkos svemu, suradnja Srba i Hrvata je odlična i do sada nije bilo značajnijih međunacionalnih sukoba – kazala je načelnica općine Saborsko, Đurđica Špehar (HSS).

Nikola Grba (HNS), zamjenik načelnice općine iz redova srpske zajednice također ističe vrlo dobre međunacionalne odnose. U Ličkoj Jesenici je bez ikakvih incidenata obilježen pravoslavni Sveti Ilija, kao i katolička Velika Gospa u nedjelju. Za spomenuti incident nije čuo, ne zna imena sudionika, ali ne vjeruje da bi policija nešto takvo izmislila. Siniša Ljubojević, predsjednik SDSS-a Ogulina i zamjenik ogulinskog gradonačelnika, osuđuje incident i kaže da takve stvari neće doprinjeti potpunom pomirenju dviju nacionalnih zajednica u općini Saborsko.