Carinjenje državnih tvrtki

 

Istraga je tajna i nastavlja se, kratko poručuju iz USKOK-a u slučaju afere Fimi Media, marketinške agencije koja je navodno, uz posredovanje bivšeg premijera Ive Sanadera i šefa Carinske uprave Mladena Barišića – oni su 2007., na sastanku u Banskim dvorima, od vodećih ljudi u državnim i javnim tvrtkama zahtijevali da posluju preko Fimi Medije – naplaćivanjem nepostojećih usluga oštetila javna poduzeća za 16,5 milijuna kuna.

Dok mediji nagađaju da je velik dio opranog novca otišao na financiranje HDZ-ove kampanje i u privatne džepove, a vlasnica agencije Nevenka Jurak i njezina suradnica Anita Lončar Papeš nalaze se u pritvoru, Robert Matijević, bivši pomoćnik ravnatelja Carinske uprave kaže za “Novosti” da je upravo njegov nekadašnji šef Barišić, inače bivši HDZ-ov rizničar i bliski Sanaderov prijatelj, glavna poluga u namještanju poslova i izvlačenju novca iz državnih tvrtki.

Carina najmoćnija državna institucija

Nakon što je otkrio niz afera u Carini (šverc nafte u Posavini i šverc kave i cigareta), Matijevića je s mjesta tadašnjeg voditelja službe za krijumčarenje razvlastio upravo Barišić, ukinuvši tu službu. Matijević tvrdi da je Carina najmoćnija državna institucija zbog golemog opsega uvoza.

– Nakon sastanka s Barišićem i bivšim premijerom Sanaderom u Banskim dvorima 2007., direktori nekolicine državnih tvrtki bili su pozvani i na razgovor u Carinsku upravu. Zašto bi direktor Croatia osiguranja ili netko drugi iz državne firme koji nema veze s uvozom i izvozom išao u Carinsku upravu? Riječ je o Barišićevoj demonstraciji moći, to je sigurno – tvrdi Matijević.

Barišić je kao HDZ-ov rizničar također bio zadužen za financijsko poslovanje stranke. U javnosti su zasad procurile informacije da je šef Carine zloupotrijebio položaj i ovlasti te protuzakonito posredovao da Fimi Media dobije poslove od Ine i Croatia osiguranja, o čemu je u slučaju potonjeg istražiteljima javno progovorio i član uprave Damir Mihanović.

Carinska uprava već je neko vrijeme pod istragom policije i USKOK-a zbog brojnih anonimnih prijava i prijave Nezavisnog sindikata carinika Hrvatske, zbog nepotizma, sukoba interesa i korupcije.

Zašto Barišić dosad nije smijenjen s mjesta ravnatelja Carine, trebala bi odgovoriti premijerka Jadranka Kosor, koja je takvu mogućnost prije nekoliko mjeseci i najavila.

– Ja sam još 2004. godine, nakon što sam suspendiran zbog otkrivanja kriminala u Carini, štrajkao glađu ispred Vlade i Sabora, upozoravajući da Barišić štiti organizirani gospodarski kriminal. Te sam dokaze želio podastrijeti Ivi Sanaderu. Osobno sam protiv Barišića podnio dvije kaznene prijave, ali su one bile odbačene. Afera oko Fimi Medije je bitna u kontekstu načina na koji je isisavan novac iz državnog budžeta. No, jednako je važno istražiti privatnu strukturu Mladena Barišića unutar Carinske uprave i punjenja državnog budžeta. Tu će se tek otkriti njegova uloga u posljednjih sedam godina, otkako je ravnatelj Carinske uprave. On je cijelo vrijeme radio za svoje privatne interese – tvrdi Matijević.

Svoje tvrdnje Matijević osnažuje sljedećim primjerom:
– Simptomatično je da je Barišić prije sedam godina živio na Ferenščici, u stanu od 60-ak kvadrata, a danas živi u luksuznom stanu od 150 kvadrata u Bužanovoj, kći mu ima stan od 120 kvadrata u zgradi u kojoj živi i gradonačelnik Milan Bandić. Usto vozi najnoviji BMW… Kako to objasniti? – pita Matijević.

Novac završio u privatnim džepovima?

U jeku afere Fimi Media bio je na obavijesnom razgovoru u USKOK-u.
– S USKOK-om surađujem već godinama, upozoravam ih cijelo vrijeme na nepravilnosti u radu Carine. Koliko je gospodarskog kriminala otkrila Carina unazad sedam godina? Kada sam otkrio šverc nafte u Posavini, 20 tona prokrijumčarene kave i ilegalne cigarete, bio sam suspendiran, a Barišić je službu za suzbijanje krijumčarenja automatski ukinuo. Smatram da sam u 15 mjeseci rada otkrio više nepravilnosti nego što je otkriveno u cijeloj Hrvatskoj od njena osamostaljenja. Novac od carinjenja, tvrdim, završio je u privatnim džepovima. Barišićeva reakcija u medijima, u kojoj kaže da nema razloga da dade ostavku je presmiješna. Ako stvarno želimo postati pravna država, onda će Mladen Barišić završiti tamo gdje mu je mjesto, a to je u Remetincu – zaključuje Robert Matijević.

Za komentar o navodnoj umiješanosti Barišića u namještanje poslova i izvlačenje novca iz državnih tvrtki obratili smo se dopisom Carinskoj upravi, od koje nismo dobili nikakav odgovor. Nitko iz Carinske uprave također nije našao za prikladno odgovoriti na pitanje o dovršenoj krim-istrazi vezanoj uz nezakonito poslovanje Carine.

    Barišić na čekanju

    U travnju ove godine, o čemu su “Novosti” pisale, USKOK je na osnovu anonimnih dojava istraživao sumnjive poslove u Carinskoj upravi, a istraga je obuhvatila više djelatnika Carine zbog sumnje u nezakonito posredovanje pri uvozu robe iz EU. Prema izvješću policije, pod istragom je bilo i jedno neimenovano trgovačko društvo. Četiri mjeseca kasnije, prema dopisu MUP-a, kriminalistička je istraga dovršena i policija je o njenim rezultatima dostavila izvješće USKOK-u. USKOK ponavlja da se s njihove strane istražne radnje nastavljaju i da ravnatelj Carine Mladen Barišić istragom oko afere Fimi Media zasad nije obuhvaćen.