Dinkić u klin, Diana Dragutinović u ploču

Vlada Srbije i MMF protekle su nedjelje razgovarali o reviziji tekućeg stend-baj aranžmana, sklopljenog lani u maju, a koji ističe u aprilu iduće godine. Vrijednost aranžmana je tri milijarde eura, a Srbija je do sada za jačanje deviznih rezervi i očuvanje monetarne stabilnosti iskoristila oko milijardu i po eura.

Na početku razgovora, šef misije MMF-a za Srbiju Albert Jeger istakao je da je Srbija u toku važenja aranžmana vodila odgovornu fiskalnu politiku. U razgovoru su razmotrena makroekonomska, monetarna i fiskalna kretanja u Srbiji, a glavna tema je bila kako se ostvaruju fiskalni prihodi i koliki je budžetski deficit.

Uočljivo je da su predstavnici koalicione Vlade misiju MMF-a dočekali dajući disonantne izjave. Dok je ministarka finansija Diana Dragutinović insistirala na finansijskoj disciplini i tome da penzije i plate u javnom sektoru ostanu zamrznute do aprila iduće godine, odnosno do kraja aranžmana, ministar za ekonomiju Mlađan Dinkić tražio je da plate i penzije budu odmrznute odmah.

MMF insistira na hitnom donošenju Zakona o fiskalnoj odgovornosti i on će se pred poslanicima Skupštine Srbije naći već u septembru, a najviše na podacima koliki su prihodi koje država ubire na osnovu poreza i drugih davanja, kako su ta sredstva trošena i koliki je minus. MMF je prošli put, prilikom četvrte revizije, prihvatio blago povećanje deficita tj. blago povećanje rashoda u odnosu na ostvarene prihode. Srbija sada mora da polaže račune i pokaže MMF-u gdje se ovoga časa nalazi. Podaci o tome su proturječni. Dinkić tvrdi da je došlo do privrednog rasta od 1,5 posto, pa da bi to trebala biti osnova za trenutno odmrzavanje plaća, dok su u javnost stigli podaci da su prihodi budžeta manji za dva posto od projektovanih.

Nije sporno da država treba da ima aktivnu ulogu i da će doći do neke vrste povećanja rashoda, što je prihvatljivo ako se odnosi na infrastrukturu, a ne na tekuće troškove. MMF to prihvata, ali pod određenim uslovima. Povećanje rashoda bilo bi im prihvatljivo ukoliko oni budu usmjereni u investicije, dakle ako će država razvijati potpuno zapostavljenu infrastrukturu i ulagati u ono što obezbeđuje rast i razvoj na dugi rok. Fond neće prihvatiti povećanje tekućih troškova, iako u trenutku dok ovo pišemo nema konačnog saopštenja. Moguće je da MMF dozvoli odmrzavanje plata i penzija od početka sljedeće godine, umjesto od aprila kako je prije toga bilo najavljeno.

Budžetski deficit Srbije nije velik i u njemu bi se našlo prostora za malo povećanja potrošnje, poput onoga na kome insistiraju penzioneri, a to je jednokratna pomoć od 5.000 dinara za njih oko milion. Sindikati su nezadovoljni i najavljuju proteste, kako zbog zamrznutih zarada tako i zbog najave novog Zakona o penzijskom osiguranju čije je donošenje dogovoreno tokom prošle revizije.

Finansijska i monetarna politika su veoma važne, ali ono što Srbiju ovoga momenta mnogo više muči jesu realni tokovi u kojima postoji velika unutrašnja nelikvidnost, daljnje povećanje nezaposlenosti i realni pad ionako niskog standarda. Vlada Srbije nema vidljivu strategiju kako da izađe iz tog začaranog kruga i to je pravi razlog za brigu.