Državni teror nad anarhistom

Sedam meseci je trebalo državi Srbiji da vrati pasoš, odnosno putovnicu Davoru Biliću, hrvatskom državljaninu, po vokaciji anarhisti, koji je jednim činom podržao beogradske anarhiste optužene za bacanje Molotovljevog koktela na zgradu grčke ambasade u Beogradu. Šestorka koju su optužili za to odgovarala je na sudu mesecima za teroristički akt, jer je tako sročena optužnica, a Bilić se drznuo uneti mini transparent u predvorje sudnice na kojem je pisalo “Anarhizam nije terorizam”.

Ovaj gest podrške nepravedno optuženim kolegama shvaćen je kao ometanje pravde. Tužilaštvo je podiglo optužnicu, oduzet mu je pasoš, odnosno putovnica, a Biliću je određen pritvor u kojem je bio 52 sata.

Na ovu nepravdu hrvatska država se nije oglašavala. A i zašto bi? Pa reč je o jednom anarhisti koji ni na koji način ne pridonosi društvenom razvoju, već naprotiv, njegovo biće je usmereno protiv. Srbija je sa druge strane autističnost Hrvatske iskoristila pa je tako punih sedam meseci uživala u kršenju elementarnih prava Davora Bilića, znajući da bilo kakve diplomatske note u ovom slučaju neće biti. Sama optužba da je Bilić ometao pravdu je pala još u aprilu mesecu, no Tužilaštvo se požalilo pa je morao da sačeka odluku Apelacionog suda u Beogradu, koji je još krajem jula odbio žalbu, a rešenje je dostavljeno Prvom osnovnom sudu 6. septembra.

To je bio povod da se anarhosindikalisti ponovo oglase i zatraže vraćanje pasoša obespravljenom kolegi, a za ponedeljak 13. septembra zakazali su i protest solidarnosti ispred Ministarstva pravde.

– Zatočeništvo Davora Bilića u Srbiji, koje traje skoro sedam meseci, nastavak je kontinuirane represije nad celim levičarskim pokretom i posledica je našeg doslednog ukazivanja na suštinske probleme ovog društva, kao i na uzroke istih. Čak i kada protiv nas nema nikakvih dokaza – zatvarani smo. Čak i kada nas oslobode optužbi – procesi i dalje traju.

Do protesta nije došlo jer je država Srbija odlučila da konačno vrati putovnicu Davoru Biliću, nakon čega je usledilo novo saopštenje Anarho-sindikalne inicijative: “Obaveštavamo vas da je država Srbija vratila pasoš Davoru Biliću, tako da najavljeni protest solidarnosti neće biti održan. Usled pritiska domaće i strane javnosti, vlasti su odlučile da Davoru vrate njegova putna dokumenta pre nego što se protest održi. Ovo je samo još jedan u nizu dokaza da se državnoj represiji može stati na put samo uz podršku javnosti i da su pravni lekovi u praksi samo mrtvo slovo na papiru.”

Bilić je najavio da bi mogao tužiti državu Srbiju, ali ista se nije baš potresla. Da se Srbiju i Hrvatsku pita, rado bi se oslobodili sličnih oblika života jer u svetu siledžija, ratnih i poratnih profitera, kriminalaca raznih fela, zločinaca, za levičare anarhosindikalističke provenijencije nema mesta. Nekim čudom oni ipak pronalaze pukotine kroz koje upućuju jasne, nedvosmislene poruke. Anarhizam nije terorizam, akti država međutim ponekad jesu.