Hawkingov obračun s Bogom

Najnovija knjiga Stephena Hawkinga, engleskog fizičara i kozmologa, izazvala je velike polemike i prije no što je izdana. Već nakon objavljivanja njenog naslova – “Grand Design” – počelo se pričati kako je Hawking odlučio iznijeti novu viziju nastanka svemira i obračunati se s Bogom. Takva nagađanja su se pokazala ispravnima nakon što je izdavač Bantam Press nedavno objavio izvatke iz kojih je jasno da Hawking piše kako Bog nije stvoritelj svemira.

Sve se to pokazalo atraktivnim za medije širom svijeta i dovelo do toga da je još nepublicirana Hawkingova knjiga zasjela na prvo mjesto Amazonove liste bestselera. Bez obzira na to što će na kraju u njoj pisati, mora se priznati da je reklamna kampanja Bantam Pressa izuzetno dobro koncipirana, jer je uz malo uloženog novca dala maksimalne rezultate.

Objavljeni izvaci iz Hawkingove knjige pokazuju da je, po njegovom mišljenju, svemir nastao ni iz čega i tu jednostavno nema mjesta za Boga. U svojim prijašnjim knjigama taj je veliki kozmolog tvrdio kako se za Boga može pronaći mjesto i u znanstvenom pogledu na svijet, no sada je odlučio definitivno otkloniti takvu mogućnost. Veliki prasak koji je označio početak materijalnog svemira jednostavno je neizbježna posljedica fizikalnih zakona. Pritom za pokretanje čitavog procesa stvaranja nije potreban neki posebni pokretač. Sve što je oko nas, nastalo je na potpuno spontan način.

Hawking u knjizi pobija poznatu tvrdnju Isaaca Newtona kako je Bog morao kreirati svemir, jer u suprotnom ne bi postojalo ništa osim kaosa. Kao važnu činjenicu Hawking ističe otkriće planeta unutar drugih sunčevih sustava. Na taj način je narušena posebnost Zemlje kao izabranog mjesta za egzistiranje ljudskih bića. Sve posebnosti odnosa našeg planeta i Sunca oko kojeg se okreće postaju potpuno beznačajne s obzirom na broj ostalih planeta koji se također okreću oko svojih sunaca. Hawking dodaje kako je postojanje zakona gravitacije garancija za mogućnost da svemir sam sebe stvori iz ničega. To stvaranje je potpuno spontano i u njemu nema nikakvog unaprijed pripremljenog plana.

Sve to što smo imali priliku pročitati u najavi nove Hawkingove knjige izgleda kao neka vrsta njegovog privatnog obračuna s Bogom. Izgleda da se on dugi niz godina mučio s pronalaženjem višeg smisla unutar kreacije i sada jednostavno odustao od svega. Naravno, taj njegov privatni obračun je vrlo privlačan javnosti, što je ujedno garancija za komercijalni uspjeh knjige. Naznake Hawkingovog skretanja od božanskog plana i pozitivnog značenja egzistencije u svemiru mogli smo zamijetiti i u njegovim aktualnim izjavama vezanim uz postojanje života u svemiru. Naime, nedavno je šokirao svekoliku javnost mišljenjem kako treba izbjegavati bilo kakav pokušaj uspostavljanja komunikacije s bićima izvan našeg planeta. Po njemu, unošenje bilo kakvih svemirskih bakterija imalo bi katastrofalne posljedice za milijune ljudskih života. Isto tako, kontakt s ljudima mogle bi poželjeti samo agresivne i osvajački nastrojene svemirske civilizacije. S njihovim dolaskom naš bi planet bio nemilosrdno eksploatiran, a mi bismo bili istrijebljeni ili korišteni kao robovi.

Stephen Hawking očigledno se nalazi u jednoj od svojih mračnijih faza. Njegov genijalni um uskladio se s prevladavajućim sveopćim pesimizmom. U njegovoj viziji svemira nema unaprijed zadanih viših principa, već sve ovisi samo o spontanoj igri fizikalnih zakonitosti. Sve nastaje ni iz čega i sve se ponovno vraća u početno stanje ništavila. Ipak, trebamo biti svjesni kako je samo riječ o modelu stvarnosti, a ne o njoj samoj. Ona, na svu sreću, i dalje uspješno izmiče svim mentalnim konstrukcijama.

Knjiga “Grand Design”, koju je Hawking napisao uz pomoć američkog fizičara Leonarda Mlodinowa, u prodaji je od 9. rujna i najvjerojatnije će postati jedan od najvećih znanstveno-popularnih bestselera.