I Srbija imala podršku

Srpska vaterpolo reprezentacija koja se kao ovjenčani svjetski prvak borila za medalju na Evropskom prvenstvu u Zagrebu, imala je podršku s tribina. Pobjedi nad reprezentacijom Crne Gore u četvrtfinalnom susretu 7. septembra na bazenu “Mladosti” svoj su doprinos dali i navijači koji su došli iz Zagreba i drugih mjesta. Okićena majicama, kapama i zastavama, što su ih dobili od Vaterpolo saveza Srbije (VSS), dok su ulaznice podijeljene preko ambasade, ekipa s tribina zdušno je bodrila najboljeg igrača šampionata Vanju Udovičića i njegove kolege, koji su u napetoj i teškoj utakmici izborili prolaz u polufinale.

Na tribinama su se tako našli učenici Srpske pravoslavne opšte gimnazije “Kantakuzina Katarina Branković” iz Zagreba pod vodstvom svojih profesora, mladi folkloraši zagrebačkog pododbora “Prosvjete” i članovi “Privrednika juniora”, ali i omladinci iz Krnjaka, mjesta poznatog po velikom broju snaha iz Srbije. Najveća buka i galama počela je kada su, uz pratnju interventne policije i s malim zakašnjenjem, stigli navijači iz Banjaluke i pokazali kako se navija, parirajući tako izvježbanim Crnogorcima, koji su došli s dva čarter leta.  

I dok su gimnazijalci i članovi “Privrednika juniora” u subotu bili spriječeni da dođu, navijači iz Banjaluke bili su podjednako glasni i tog 11. septembra, kada se Srbija izborila za treće mjesto. Oni su, zajedno s ostatkom tribine, davali podršku “Delfinima”. Podrška je stigla i sa službene tribine gdje je vaterpoliste bodrila ministarka omladine i sporta Srbije Snežana Samardžić Marković. Ona je dan ranije u Zagrebu na temu sprečavanja nasilja na sportskim terenima održala brojne susrete s hrvatskim funkcionerima, počevši od predsjednika Ive Josipovića do ministara Tomislava Karamarka i Radovana Fuhsa te Đurđe Adlešič.

Nakon mirne utakmice i odsustva incidenata, bila je razumljiva radost igrača i stručnog štaba, kao i funkcionera Vaterpolo saveza Srbije.

– Utakmica je bila odlična, a naši su igrali na svetskom nivou, kako smo i navikli da igraju – izjavila je ministarka, zadovoljna da svake godine vaterpolo osvaja bar jednu medalju.

– Uspesi sportista su jedan od ciljeva finansiranja vrhunskog sporta od strane države, ali i magnet za decu, jer se tako deca regrutuju u sport – rekla je Snežana Samardžić Marković.

– Ovo je bila zaslužena pobeda. Mogu samo da čestitam igračima i izbornom štabu. Mislim da je ovo medalja zlatnog sjaja i da smo ovo leto odradili veličanstveno. Srbija s ovim momcima može da ima sadašnji sjaj i sigurnu budućnost – kazao je kapiten i najbolji igrač ekipe Vanja Udovičić.

– Ovo je veliki uspeh i nastavak kontinuiteta u dobrim rezultatima. Organizacija prvenstva bila je dobra i ostvaren je dobar kontakt sa Hrvatskim vaterpolo savezom. Dobili smo dovoljan broj akreditacija i uspeli da obezbedimo karte za navijače, osim na utakmici s Hrvatskom koja je proglašena utakmicom visokog rizika – rekao je predsjednik VSS-a Velibor Sovrović i dodao da to ne kvari ocjenu dobrog prijema.

I generalni sekretar VSS-a Marko Stefanović izrazio je zadovoljstvo rezultatom:

– Ovo leto reprezentacija Srbije završava sa dve zlatne i jednom bronzanom medaljom što je veliki uspeh, a pokazalo se i da momci igraju srcem i da se bore za svoju zemlju. Još jednom čestitke.

Potvrdio je svoju ocjenu danu šest dana ranije o dobrom prijemu u Zagrebu, ali…

– Postoji mali žal da nismo imali mogućnost da na utakmicu sa Hrvatskom dođu navijači, koji su bili potvrdili svoje korektno ponašanje, što je potrebno i sportskim borilištima i za podršku svakom timu – kaže Stefanović.