Jedini pogoni u koje se ulaže

Iako je na stolu imalo i ponudu za jedan ozbiljan televizijski kanal, onaj Kapital Networka koji već funkcionira u eksperimentalnom emitiranju, Vijeće za elektroničke medije prilikom prošlotjedne dodjele dviju 15-godišnjih koncesija za specijalizirane programe odlučilo se za dva zabavna programa, koja su prijavili Nova TV i RTL. Tako će se za tri mjeseca, kada novi kanali krenu s emitiranjem, hrvatski televizijski prostor sastojati od šest kanala, od kojih samo dva HRT-ova posvećuju određeno vrijeme “ozbiljnim” sadržajima, pri čemu i HTV2 dobrim dijelom funkcionira kao specijalizirani sportski kanal.

Postojeći kanali Nove TV i RTL-a, osim što sadrže večernji dnevnik koji Nova TV radi nešto ambicioznije a RTL-ov je začinjen zabavnim vijestima, ionako se u glavnini sastoje od sapunica, drugih laganih serija i showbizz magazina. Unatoč tome, Vijeće za elektroničke medije odobrilo je tim kućama nove zabavne programe koji će, s obzirom na to da tako nalažu uvjeti koncesije za specijalizirane kanale, ponovno imati više od 70 posto programa te vrste. Kapital Network izgubio je natječaj, kako je kazao predsjednik Vijeća Zdenko Ljevak, “ne zbog bilo kakvih problema, nego zbog kvalitete ponuđenog programa”.

Čudna promjena stavova

Ljevakovo Vijeće dodijelilo je Kapital Networku početkom ove godine koncesiju za eksperimentalno emitiranje, pa su se gledatelji već mogli upoznati s tim programom, specijaliziranim za praćenje gospodarstva, koji uz manju dozu filmova i laganijih emisija donosi poslovne vijesti i magazine iz Hrvatske i regije, novosti i reportaže iz Europske unije te priloge, intervjue i sučeljavanja oko aktualnih gospodarskih i političkih tema. Osim toga, Kapital Network je i prije eksperimentalnog emitiranja bio dostupan preko kabelskih televizija, satelita i drugih platformi, pa je riječ o već uhodanoj televiziji. Ipak, Vijeće je u jeku gospodarske krize i u završnici hrvatskih pregovora s EU-om ocijenilo da program tog kanala nije dovoljno kvalitetan.

S druge strane, smatralo je kako kvalitetom zadovoljava novi program Nove TV, koji će se zvati Doma TV. Vlasnik Nove TV, američka medijska kompanija CME, već ima kanal pod takvim nazivom u Slovačkoj, a kanal istog koncepta u Rumunjskoj se zove Acasa. Riječ je o kanalima posvećenima ženskoj populaciji: kako je uoči raspisivanja natječaja izjavila glasnogovornica Nove TV Vedrana Cvetko, i “Doma TV sadržavat će program koji je odabran isključivo prema kriteriju sadržaja koji zadovoljava interese ženske populacije”. Što god to značilo, u skladu s tim su iz Nove TV nakon dobivenog natječaja gledateljima obećali “vrhunsku zabavu” i “najbolje od televizije”, uz “brojne premijere, zabavni program, vrhunske strane serijske naslove, ali i novosti iz domaće produkcije”.

Drugi RTL-ov program zvat će se jednostavno RTL2, a sadržavat će lifestyle emisije, talk show formate, serije, kulinarske, putopisne, humoristične, glazbene i dječje emisije, emisiju o automobilima i kviz.

Iako je Vijeće prilikom natječaja za eksperimentalno emitiranje početkom godine odbilo ova dva kanala s pojašnjenjem da oni ne nude ništa novo, što je prema opisu sadržaja posve točno, sada ih je prihvatilo većinom glasova, a jedini disonantan ton mogao se čuti od članice Vijeća Olge Ramljak, koja je novinarima nakon objavljene odluke kazala kako su oba programa “zabavna s malo toga novog” i kako je to “većinom reciklaža postojećeg”.

Direktor Kapital Networka Dragan Ćuća zbog čudne je promjene stavova u Vijeću već najavio da će se na odluku Vijeća žaliti Upravnom sudu, navodeći da je ona donesena na zakonski način, no da je sam proces donošenja odluka posve netransparentan, pa sumnja kako je tu bilo i nekog “arbitriranja sa strane”. U pitanju je, naime, velik novac koji će Nova TV i RTL zarađivati plasiranjem reklama na novim kanalima specijaliziranima zapravo za zaglupljivanje javnosti, dok Kapital Network, mala kuća sa 15 zaposlenih, u čijem se programu mogu naći rupe i nedostaci, ali koja se trudi izvještavati i raspravljati o hrvatskoj stvarnosti, neće dobiti šansu da se tim novcem dalje razvija.

Vijećnici s pedigreom iz devedesetih

Uz HDZ-ovog eksponenta Zdenka Ljevaka, koji je sredinom 90-ih stekao vlasništvo nad velikom izdavačkom kućom Naprijed, kada se na privatizacijskom natječaju nije pojavio s najvišom cijenom nego s preporukama Ministarstva kulture i Društva hrvatskih književnika, i Olgu Ramljak, novinarku i bivšu glavnu urednicu “Slobodne Dalmacije” iz vremena Miroslava Kutle, koju pamtimo kao pouzdanicu Franje Tuđmana i koja je za svoj rad odlikovana Spomenicom Domovinskog rata, u Vijeću za elektroničke medije sjedi još petero članova. Magistar elektrotehnike Ernest Strika za svoje je aktivnosti tijekom 90-ih, kada je bio zaposlenik Odašiljača i veza, a kasnije i HRT-a, također od Tuđmana dobio Spomenicu Domovinskog rata. Magistar međunarodnih političkih odnosa Zdravko Kedžo radio je 90-ih u šibenskom poglavarstvu kao pročelnik za informiranje, kulturu i obrazovanje, a 1998. dolazi u Zagreb raditi najprije za Ministarstvo obrane, a zatim za Ministarstvo vanjskih poslova. Od 2003. predaje novinarstvo na Hrvatskim studijima i na Sveučilištu u Dubrovniku, a suradnik je na Političkoj akademiji HDZ-ove Zaklade hrvatskog državnog zavjeta. Još jedna članica Vijeća s karijerom iz 90-ih je Marija Udiljak, tadašnja izvjestiteljica Hine iz Vlade i Sabora. Preostala dvojica članova su riječki književnik, prevoditelj i urednik Ljubomir Stefanović i ekonomist Damir Hajduk, koji je u Vijeće došao nakon kratkotrajnog rada na HTV-u kao pomoćnik ravnatelja za ekonomske poslove, a ranije se bavio marketingom, softverskom industrijom i razvojem kabelske televizije.

Svi oni svoje funkcije obavljaju profesionalno, a hrvatski porezni obveznici za njihove bruto plaće izdvajaju oko 23 tisuće kuna. Za taj novac članovi Vijeća, pod čijom je kontrolom razvoj najmoćnijeg medija, televizije, nisu procijenili da je važno da građani budu što bolje informirani, nego su odlučili da je korisnije da budu što bolje zabavljeni, kako o ničemu ne bi razmišljali. K tome, unatoč povratku “Latinice” nakon jednogodišnje pauze, televizijski prostor za informiranje i javnu raspravu o aktualnim zbivanjima sužen je od ove jeseni i na HTV-u, koji bi trebao barem ispunjavati formu javne televizije. Emisija “Otvoreno”, u kojoj se ranije svakog dana raspravljalo na aktualne teme, reducirana je na jedan termin tjedno, a  vrlo gledana popodnevna emisija “Hrvatska uživo” našla se pod pritiskom HTV-ova uredništva koje želi iz nje izbaciti svaku raspravu o političkim i društvenim problemima te je ograničiti, naravno, na zabavu.