Jezik inkvizicije

Uobičajen folklor koji počinje Tomsonom i pjesmom “Srpkinjo znaj”, nastavlja se mahanjem zastavama na kojima je prvo polje šahovnice obavezno bijelo, te vatrenim i zapaljivim govorima, uz parole sa otvorenim prijetnjama Srbima ali i hrvatskoj Vladi – sve to viđeno je i prošle subote na “mitingu” HSP-a u Vukovaru.

Za razliku od prije deset godina, kada je Đapić poručio sa istog vukovarskog trga: “Jao si ga vama, Srbi, kada mi dođemo na vlast”, ovaj put je bio znatno umjereniji i svega je jednom zapjenio “Za dom spremni – Bog i Hrvati”, a i sam auditorij je bio znatno manji. Od najavljivanih pet hiljada crnokošuljaša iz cijele države došao je svaki deseti. Ali i “masa” od kojih četiristotinjak mitingaša bila je raspoložena za prijetnje i uvrede.

Jer, kako je navedeno, “Vlada zarad podrške daje novac četnicima koji sjede u Saboru, a ratovali su protiv Hrvatske”. Za njih se Srbi ne smiju vraćati u Hrvatsku jer uzimaju radna mjesta i stanove Hrvatima. Za HSP-ovce je “najavljeno osnivanje Zajedničkog vijeća opština” (osnovano prije 15 godina – toliko o informisanosti organizatora ) nukleus buduće SAO Krajine.

Uglavnom, ništa neočekivano od retrogradne partije koja živi ne u devedesetima, već koji vijek ispred inkvizicije. Raduje neposredno saznanje da su se na prste jedne ruke mogli prebrojati vukovarski Hrvati koji su došli na “dernek”.

Dakle, Zajedničko vijeće opština nije u osnivanju, već je osnovano prije ravno 15 godina. Osim hrvatskim zakonima, uključujući i čuveno Pismo namjera Vlade RH, ta je institucija osnovana i od međunarodnih subjekata, te verifikovana u najvišoj instituciji svjetske zajednice – Ujedinjenim nacijama. Što se SDSS-a tiče, on je od 1997. parlamentarna stranka u Hrvatskoj i svojim političkim angažmanom, osim brige za interese srpske populacije, maksimalno radi i na afirmaciji nacionalnih državnih interesa, pri čemu su napori usmjereni ka međunarodnim institucijama radi poboljšanja sveukupne slike i statusa Hrvatske, što su samo neki segmenti njihove aktivnosti.

Više je nego jasno da je osnovni cilj mitinga, nazvanog “Posljednja crta odbrane”, bio lažima, baziranim na vječitoj HSP-ovoj matrici imbecilne mržnje prema Srbima, ali izgleda i svim Hrvatima koji nisu uz njih, pokušati vratiti popularnost ovoj danas minornoj partijici. Ne sporeći demokratsko pravo na javno okupljanje i iskazivanje stavova, valja podsjetiti da otvoreno prijetiti nečijem fizičkom i drugom integritetu predstavlja kazneno djelo prema pozitivnom zakonodavstvu.