Kuća europske gladi

Očajne smo jer pet mjeseci nismo dobile plaću. Zbog toga smo u ponedjeljak krenule u mirni protest gladovanjem – kaže Đurđa Krnjak, radnica zagrebačke tekstilne industrije Kamensko d.d., koja je u ime zaposlenika još 10. kolovoza na Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijela zahtjev za stečaj. Na njega još čekaju odgovor, jer su prije njih podnesena još dva takva zahtjeva.

Usprkos prosvjedu, radnice nisu prekinule radne zadaće. I dalje svakog dana vrijedno šiju od 6,30 do 14,30 sati, nakon čega do novog jutra i novog radnog dana čekaju rješenje problema, okupljene u parku kod igrališta na Trgu Francuske Republike, sve pod nadzorom policije.

Malverzacijama do propasti

Uzimaju samo čaj, da ne bi kolabirale. Prijeti im se izvanrednim otkazima. Od Sindikata tekstila, obuće, kože i gume dobile su odgovor da ne podržava štrajk glađu jer nije po Zakonu o radu.

– Molimo nadležne da ubrzaju stečaj. Od prosvjeda ne odustajemo dok nam se ne riješi osnovno pravo, naše zarađene plaće. Neka nam premijerka Jadranka Kosor kaže kome, kako i na koji način da se obratimo da bismo ostvarili naša prava i obaveze – kaže radnica Ana Josipović. Smatra pritom da je Vlada još prije godinu dana, kada je blokiran račun Kamenskog, nekada poznatog po sloganu “Kuća europske mode”, trebala podnijeti tužbu protiv tvrtke. Kamensko d.d. duguje 25 miliona kuna državi za doprinose i sedam miliona kuna za plaće i ostale troškove radnicima.

– Kamensko d.d. u kojem radimo podijelilo se sa sestrinskom tvrtkom Kamensko trgovina d.o.o., preko koje direktor Damir Rihtarić sada sklapa razne nezakonite ugovore. Tako za novu tvrtku radimo na crno jer u nju službeno nismo prešli. I sadašnji direktor naše firme Kamensko d.d., Ante Crlenjak, tvrdi kako smo mi krivci za propast firme, što je strašna laž, pa tu ima žena koje u njoj rade cijeli život! – kaže radnik Ivica Babić, dodavši kako je firma nekada dobro poslovala, radnici su dobivali 13 plaća godišnje i dividende. Nekoć je 51 posto firme bilo u vlasništvu malih dioničara, a sada je 54 posto u vlasništvu članova Nadzornog odbora. Trgovine Kamenskog i njihovi pogoni prodani su u posljednje tri godine, a radnici vele kako im je prikazano da je prihod od toga otišao na njihove plaće.

– U firmi je bio i USKOK kako bi istražio gdje je završilo sedam miliona kuna državnih poticaja od prije dvije godine. Od njih se ništa nije napravilo osim ulaganja u polovne strojeve – tvrdi Silvana Funtak. Njene kolegice Ana Gavran i Viktorija Denit dodaju kako ostaje pitanje i gdje je završio novac isplaćen za isporučenu robu.

– Rad nikada nismo prekinule i roba je uvijek isporučivana na vrijeme. Ona je isplaćena, no tko zna na koje račune, jer pravi račun je blokiran – nadovezuju se Biserka Hrbud i Radojka Komar.

Radnice su još proteklog petka bile tehnički spriječene u radu, jer je HEP zbog dugovanja preko vikenda tvornici isključio struju. Iako je ona u međuvremenu došla, i dalje rade u katastrofalnim uvjetima: godinama nemaju tople vode ni restoran, WC papir i sapun moraju donositi od kuće, a djelomično ne radi ni neonsko osvjetljenje.

U šatorima i vrećama za spavanje 

Prvi, trodnevni štrajk, trajao je do 1. jula, nakon čega im je isplaćena plaća za april. Ionako niske plaće, koje se kreću od 2.100 do 3.000 kuna, zajedno s putnim troškovima i gablecom, davane su im u ratama od po nekoliko stotina kuna.

– Računi u bankama su nam blokirani zbog neisplaćenih plaća. Jedino nam preostaje pomoć djece, muževa, roditelja i da se na sitno bavimo poljoprivredom. Sve nas to dovodi do očaja. Kao šamar od uprave, dobile smo dokument bez imena, kao potvrdu da već mjesecima ne primamo plaću, kako bismo imale prividnu potvrdu u vezi kredita i pri vožnji tramvajem, jer za kartu novca nemamo – rekle su Ljiljana Bratanić, Sofija Jozinović, Katica Petrović, Višnja Smolić, Mara Zovko, Štefica Relić, Draženka Đaković, Vesna Vodopija i Danica Sabljak, koje s kolegicama noći provode na ulici, uz nemiran san, u vrećama za spavanje i šatorima, tražeći pravdu i pokazujući svima svoju muku: izvode neisplaćenih plaća, uredno prikazane na listićima, te opomene za dugovanja.