Latin se vraća s temom o Hypo banci

Nakon godinu dana i dva mjeseca, na male ekrane vraća se “Latinica”, najdugovječnija i najgledanija TV emisija u Hrvatskoj. Uoči ljeta, njen urednik i voditelj Denis Latin konačno se o nastavku rada uspio dogovoriti s Renatom Kunićem, v.d. urednikom Informativnog programa, unatoč tome što Latin i dalje ne želi snimati emisije uživo, na čemu je jedno vrijeme inzistiralo vodstvo HRT-a. Zašto je i kako taj problem nestao s dnevnog reda, nismo uspjeli saznati. Sam Latin ga je, prema vlastitim riječima, doživljavao kao pokušaj da se projekt zabrani, a da se pritom riječ “cenzura” ne izgovori.

– Moji su problemi počeli kada sam javno progovorio o korupciji i pljački na HRT-u. Tada su mi skinuli 70 posto plaće. Nakon toga, iskorišteni su predsjednički izbori, kada su moji prijatelji na Facebooku tražili da se kandidiram. Iako ja to nisam službeno zatražio, neki su to jedva dočekati i zabranili mi, kao “kandidatu”, rad. Na kraju je izvučeno snimanje emisije kao problem. Ali, sve je to iza nas, važno je smo se dogovorili i da idemo dalje – kaže Latin.

Smatra da je problem neemitiranja emisije uživo puno manji od problema koje je političarima, tajkunima, ratnim zločincima i raznim moćnicima izazivao sadržaj pojedinih emisija.

– Interesantno, najveći problemi i prozivke poput ovih da se emisija unaprijed snima, nastali bi nakon reportaža ili emisija u kojima se bacalo svjetlo na rad Milana Bandića – dodaje Latin.

Inače, snimanje “Latinice” traje oko dva i pol sata i onda se montira ono najzanimljivije što su sugovornici rekli, kako bi emisija bila što zanimljivija i kako bi se kvalitetom razlikovala od npr. “Otvorenog”, koje ide uživo i u kojem se zbog prepirki u studiju ili gosta koji verbalno dominira zna uništiti važna tema.

“Latinica” kultni status ima i u Sloveniji, BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. Tome je tako zbog tema koje otvara, ali i zato što se iz emisije režu nezanimljivi dijelovi. Argument da se na taj način cenzuriraju gosti ne stoji, jer svi koji dođu u “Latinicu” vrlo dobro znaju da ona ne ide uživo. Činjenica da je HDZ-ov jastreb Andrija Hebrang bio najglasniji kritičar emisije, koji je tražio da bude ukinuta ukoliko Latin ne pristane da se emitira live, dovoljno govori o profilu i motivima onih koji su to tražili.

Iako ima manjih problema oko sastava ekipe, u novu će sezonu Latin najvjerojatnije ući sa starim suradnicima, pa će tako i ove godine emisiju uređivati u suradnji s Jagodom Bastalić, Suzanom Gotthardi i Vesnom Kolmanić, dok će reportersku ekipu činiti Nataša Ban-Leskovar i Josip Oreč. Latin, ovih dana, o suradnji pregovara i s Anom Jelinić i Ivanom Jabukom, koji trenutno nisu ozbiljnije angažirani.

Emisija bi se na prvom programu trebala pojaviti u ponedjeljak, 20. rujna, u 20 sati. Neslužbeno saznajemo da će prva “Latinica” ove sezone iz svih kutova pokušati osvijetliti aferu Hypo banke.