Novi rok za bivše nosioce stanarskog prava

SDSS i Vlada su nadomak dogovora o novom roku u kome bi se omogućilo bivšim nosiocima stanarskog prava da podnesu zahtjev za dobivanje statusa zaštićenog najmoprimca u stanovima izvan PPDS-a, koje bi onda mogli otkupiti po povoljnim uslovima. Stari rok istekao je u septembru 2005, do kada je zahtjeve podnijelo oko 4.500 bivših nosilaca iz gradova u kojima nije bilo ratnih operacija. Procjene su da bivši nosioci stanarskog prava, koji su pod pritiscima morali otići iz tih stanova u gradovima ili su iz njih bili izbačeni, čine preko 70 posto ukupnog broja bivših nosilaca stanarskog prava.

Zbog toga je vodstvo SDSS-a razgovaralo prvo s premijerkom Jadrankom Kosor, a onda i s ministarkom graditeljstva Marinom Matulović Dropulić o novom roku za prijavljivanje koji bi, iako još nije usuglašen, bio između šest i 12 mjeseci. Za taj dodatni rok već se godinama uz SDSS i SNV zalažu i UNHCR i OESS, ocjenjujući da bi broj prijavljenih mogao biti znatno veći od sadašnjih 4.500.

SDSS i Vlada postigli su dogovor oko kriterija po kojima će oni koji su do 2005. podnijeli zahtjev za stambeno zbrinjavanje moći otkupiti stan po povoljnim uslovima. Odluku o tome Vlada bi trebala donijeti do polovine septembra.