Postavit ćemo novu spomen-ploču u Kninu

Mario Mažić, 23-godišnji student politologije i koordinator Inicijative mladih za ljudska prava, široj je javnosti postao poznat 5. kolovoza kada je, za vrijeme trajanja proslave godišnjice “Oluje” u Kninu, sa skupinom aktivista postavio spomen-ploču u znak isprike civilnim žrtvama te akcije.

Ploča, financirana Vladinim novcem i postavljena na sjevernom izlazu iz Knina, za nekoliko je sati uklonjena, jer aktivisti nisu imali dozvolu za njeno postavljanje. Mažić se zbog te humane inicijative vrlo brzo našao na udaru desnih stranaka i ostrašćenih nacionalista, a neki dan mu je, bez najave, na vrata obiteljskog stana u Petrinji pokucala i krim-policija.

Pokušaj policijskog zastrašivanja

Zašto vas je tražila policija? Što ste sad skrivili, nije li možda riječ o nekoj novoj anonimnoj prijavi za koju ne znate?

– Istina je da su na moju kućnu adresu u Petrinji pokucali pripadnici krim-policije, no tamo nisu nikoga našli. Potom su pronašli moga oca i njemu ostavili broj mobitela na koji se trebam javiti. Kada sam nazvao policiju, rekli su mi da žele razgovarati o postavljanju spomen-ploče u Kninu. Zanimalo ih je po čijem je nalogu ona postavljena i tko ju je financirao. No, na dan obavijesnog razgovora na mojoj se zagrebačkoj adresi nitko od policajaca nije pojavio. Ne znam ni za kakvu prijavu, osim komunalnog prekršaja koji smo priznali isti dan kada smo ploču postavili bez dozvole, a koju nismo uspjeli ishoditi do tog termina. U dopisu PU Sisačko-moslavačkoj pitali smo zašto su policajci došli i po čijem nalogu, a odgovoreno nam je da su došli po dopisu PU Šibensko-kninske. Glasnogovornica te uprave rekla je, pak, da su policajci došli zbog naslova na jednom internetskom portalu, dakle pokazalo se da se o toj temi piše, pa eto policije da utvrdi neke činjenice. No, kakav je to način da se krim-policija pojavi na privatnoj adresi bez prethodnog obavještenja? Čak i da smo obaviješteni za komunalni prekršaj, a službeno nismo, slati krim-policiju krajnje je neprimjereno i van bilo kakve policijske procedure. Takvu smo situaciju objasnili kao pokušaj policijskog zastrašivanja.

Mislite li da je takvo policijsko postupanje na bilo koji način politički motivirano?

– Drugog objašnjenja zapravo nema. Volio bih vjerovati da tomu nije tako, ali procedura po kojoj policija postupa prema komunalnom prekršaju sasvim je drugačija. Možda je nekome zasmetalo to što smo na ploči napisali da je ona postavljena uz financijsku potporu Vlade, ali to možemo potvrditi potpisanim ugovorom s Vladinim Uredom za ljudska prava. Ako ću dalje nagađati, u cijeloj priči moraju biti i neke HDZ-ovske veze, jer to je stranka kojoj ovako nešto može najviše smetati. No, znamo da već postoje slučajevi da su neke ploče postavljene bez dozvola, koje su naknadno dobivene. Ono što je indikativno jest da takvi spomenici redovito imaju nacionalističku pozadinu. Tu nije riječ o komunalnom prekršaju, nego o nečemu što odgovora ili ne odgovara političkim strukturama na vlasti.

Gdje se trenutno nalazi spomen-ploča i kakva je njena daljnja sudbina?
Nekoliko dana nakon što je ploča maknuta, poslali smo dopis gradonačelnici Knina Josipi Rimac u kojem tražimo da nam vrati ploču. Do danas nismo dobili nikakav odgovor. Ni sada ne znamo gdje je ploča, a želimo je natrag kako bismo je donirali ljudima kojima je ona u prvom redu namijenjena – udrugama civilnih stradalnika “Oluje” i obiteljima žrtava i nestalih. Želimo da se okupi jedna grupa organizacija koje bi tražile od Grada Knina dozvolu za postavljanje nove ploče na istom mjestu, u skladu s valjanim dozvolama, koja bi tamo trajno ostala. Od toga nećemo odustati.

Obitelji Zec ulica ili trg na Trešnjevci

Da li je do danas itko iz političke nomenklature javno dao potporu vašoj inicijativi za postavljanje spomen-ploče?

– Ne, baš nitko, iako sam se nadao da bi netko iz vlasti ili oporbe ipak mogao prepoznati naše nastojanje za obilježavanjem patnje civilnih žrtava za vrijeme “Oluje”. Vlast time poručuje da nisu sve civilne žrtve jednake, da ljudski život ne vrijedi jednako, nego da ovisi o etničkoj pozadini. Očekivao sam da će vlast biti iznad toga, jer Hrvatska nije samo država Hrvata, nego svih njenih građana. To je pogubno za demokraciju, jer cjelokupna politička elita pristaje na pravila igre koja su u suprotnosti s načelima demokracije, ljudskih prava i građanskog identiteta.

Koje su daljnje akcije Inicijative?

– I dalje ćemo progovarati o ratnim zločinima koji se u javnosti uglavnom prešućuju. Vjerojatno ćemo imati akciju za ponovno obilježavanje Medačkog džepa, gdje ćemo tražiti dodatno procesuiranje odgovornih za civilne žrtve koje nisu bile obuhvaćene slučajem AdemiNorac. Pripremamo i inicijativu odavanja počasti članovima obitelji Zec, koje su mučki ubili pripadnici hrvatskih paravojnih snaga. Od skupštine Zagreba tražit ćemo da se jedna ulica ili park na Trešnjevci, gdje je ta obitelj živjela, imenuju po obitelji Zec. Sudjelujemo i u radu Koalicije za osnivanje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava. Takvu inicijativu podržali su predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić. Želja nam je do kraja godine organizirati i okrugli stol o ratnom logoru u Lori u Splitu, jer taj zid šutnje treba razbiti u lokalnoj zajednici.

Proustaška prijetnja za policiju “nije ozbiljna”

Nakon postavljanja spomen-ploče otvoreno vam je prijetio Ivan Škrlec, tajnik zagrebačkog ogranka Hrvatske čiste stranke prava. Jeste li protiv njega podnijeli prijavu?On mi je mailom poslao prijeteću poruku, u kojoj me nazvao smećem i otpadom ljudskog roda, te napisao da će “uz pomoć Hrvata”, prvi put kada bude prolazio Kninom, ploču srušiti i da se neću dobro provesti kada me vidi. Poruka je potpisana ustaškim pozdravom “Za dom – spremni”. Odvjetnici su ustanovili da se radi o vrlo jasnoj prijetnji te smo otišli smo na policiju gdje smo htjeli podnijeti prijavu. U policiji su nam rekli da se ne radi o ozbiljnoj prijetnji i prijavu odbili. Poručeno mi je da podignem privatnu tužbu, no nema se smisla povlačiti po sudovima. Željeli smo da policija pozove tog čovjeka i objasni mu da se tako ne razgovara s nekim tko drugačije razmišlja. Ali zato policija dolazi meni na vrata…