Predizborno šuškovanje

Ovih su se dana nevladine udruge usudile nešto glasnije dirnuti u lik i djelo Tuđmanovog ratnog ministra obrane Gojka Šuška, pa se sad bore s burom negodovanja što se na njih orkanski stuštila iz ureda Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) i drugih revnih dragovoljačkih saveza. Oni odbijaju svaku mogućnost da Aveniji Gojka Šuška bude, recimo, vraćen njen prvobitni naziv, Avenija izviđača. Inicijativu za promjenu imena Skupštini grada Zagreba još je proljetos podnio Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, a podržale su ga nevladine udruge Centar za mirovne studije i Documenta. Avenija, koja dijeli zagrebačke četvrti Gornju Dubravu i Maksimir, i koja je po Šušku nazvana ubrzo nakon njegove smrti 1998., dobila je na aktualnosti jer su iznervirani branitelji građanima Zagreba poručili da će, obriše li se Šuškovo ime, blokirati ulice i štrajkati glađu.

Branitelji i nevladin sektor neki su dan ukrstili koplja u prostorijama zagrebačke podružnice HVIDRA-e, izlažući argumente za i protiv Šuškove avenije.

Aveniju Reihl-Kiru

Zoran Pusić kaže da je imenovanje avenije Šuškovim imenom bio ponajprije politički čin, koji označava selektivni odnos HDZ-a prema liku i djelu kontroverznog ministra obrane.

– O Šušku postoje relevantna svjedočenja da je bio čovjek koji je u jednom trenutku poticao oružane sukobe. O tome je već govorio Josip Boljkovac, prvi ministar unutarnjih poslova, a mislim na granatiranje Borova Sela Šuškovom zaslugom, što je za posljedicu imalo masakr 12 hrvatskih policajaca. Dalje, odgovoran je za miniranje srpskih kuća, o čemu je svjedočio bivši predsjednik Stjepan Mesić. Umjesto da zaustavi miniranja, Šušak je odgovorio da njega zanima samo da se stvar tehnički dobro izvede. Treće, Šuškova je nedvojbena uloga u kontekstu onih koji su odgovorni za zločine počinjene u BiH. Postoje dokazi o tome da je Šušak prikrivao zločine i štitio zločince. Znao je i za slučaj šibenskog vojnog zatvora Kuline, ali ništa nije poduzeo – kaže Pusić.

Da se njega pita, on bi postojeću aveniju preimenovao u Aveniju Josipa Reihl-Kira, jer se pokojni šef osječke policije, kaže, do smrti zalagao za sprečavanje ratnih sukoba na osječkom području. O prijetnjama branitelja da će blokirati ulice i štrajkati glađu, Pusić ima jasno mišljenje:

– To nije dokaz da brane istinu. I Glavaš je štrajkao glađu, čime nije dokazao da je nevin u zločinima za koje je osuđen.

Pukovnik Mirko Ljubičić Šveps, predsjednik zagrebačke HVIDRA-e, kaže da nema nikakvih dokaza da je Šušak poticao na bilo kakve zločine. Za njega je ratni ministar obrane izvrsno i profesionalno obavio svoj posao, prije svega u mirnoj reintegraciji, što je, kako smatra Ljubičić, potvrdio i general Jacques Klein, privremeni upravitelj vojne misije Vijeća sigurnosti UN-a za Podunavlje.

– I Tita nazivaju kontroverznom osobom i stavlja mu se na teret tisuće nevinih žrtava, pa svi brane njegov trg ili ulicu. Izjave i svjedočenja Boljkovca i Mesića ne želim komentirati – kratko je kazao Ljubičić.

Maksimir podržao zahtjev za preimenovanjem

Na naše pitanje smatra li da je preimenovanje avenije bilo preuranjeno, prije nego što su se povjesničari uopće stigli pozabaviti povijesnim zaslugama i ratnim putom Gojka Šuška, odgovorio je da smatra kako je “ministar obrane bio vrlo zaslužan i za to što je Hrvatska ušla u fazu pregovora s NATO paktom, pa je zaslužio svoju ulicu”.

– Šušak je bio miroljubiv čovjek. Za očuvanje avenije s njegovim imenom imamo potporu HVIDRA-e iz cijele Hrvatske – dodaje Ljubičić.

Posljednjih dana nije lako ni Marinu Knezoviću, predsjedniku Odbora za imenovanje ulica i trgova, koji nam je potvrdio da je prijedlog o preimenovanju već odaslan vijećima četvrti Gornja Dubrava i Maksimir: prva je zahtjev za preimenovanjem odbila, druga ga je podržala. Knezović je osobno, bez dodatnog objašnjenja, sklon podržati prijedlog za preimenovanjem.

– Cijeli se slučaj počeo zakuhavati tek nedavno, nastupima HDZ-a i euforičnim izjavama predsjednice stranke Jadranke Kosor na skupu mladeži HDZ-a. Do tada su braniteljske udruge po pitanju avenije bile indiferentne. Očito je riječ o predizbornoj kampanji HDZ-a, dakle predizbornom triku i političkom spinu, kako bi eventualno branitelje zbog tog slučaja mogli imati na ulici. Time je na skupu otvoreno prijetio i predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, a državni tajnik Ministarstva branitelja Zoran Komar kazao je da je protiv hrvatske države svatko tko je za preimenovanje – tvrdi Knezović.

Poručuje da će o preimenovanju Avenije Gojka Šuška odlučiti Gradska skupština, političkim dogovorom, kad se strasti, u dogledno vrijeme, malo smire.

    Simpatizer ustaštva

    Zamolili smo povjesničara Ivu Goldsteina da ukratko pokuša valorizirati ulogu Gojka Šuška.

    – Šušak je postao tijekom ratnih godina po utjecaju i moći drugi čovjek u državi. Nije pretjerano žudio za nazočnošću u javnosti; čini se da je više volio djelovati iz drugoga plana. Bio je zagovornik radikalne nacionalističke politike, hrvatskoga separatizma u BiH i simpatizer ustaške NDH. Iako mu je to bila neposredna obveza, nije intervenirao da se privedu pravdi počinitelji poznatih zločina protiv Srba i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH. Za njegova su se mandata u Ministarstvu obrane događale velike zloupotrebe, a njegovi su prijatelji ili štićenici bili upleteni u mutne privatizacijske poslove i druge financijske skandale. Bio je jedina osoba prema kojoj je predsjednik Tuđman bio popustljiv i kojoj se u nekim prilikama nije htio, nije znao ili nije mogao suprotstaviti – kaže Goldstein, koji se nije želio izjasniti o tome zavređuje li Šušak aveniju u Zagrebu.