Siću brojim, gladan ne mogu da stojim

U sjeni najave Ministarstva obrane RH (MORH) da će, unatoč recesiji, u modernizaciju Hrvatske vojske kroz pet godina uložiti osam milijardi kuna kako bi se, među ostalim, potaklo i hrvatsko gospodarstvo, ovog ljeta vojnicima u vojarnama u Hrvatskoj ukinuti su doručak i večera. Prema Pravilniku o objedu u Oružanim snagama, koji je stupio na snagu prije mjesec dana, vojnici koji rade osam sati dnevno imaju pravo samo na jedan topli obrok, a ograničena je i količina kruha koji mogu pojesti.

MORH je rebalansima proračuna u 2010. izgubio gotovo milijardu kuna, novih projekata s domaćim tvrtkama nema, pokušava se uštedjeti na svakoj stavci, čini se i na kruhu, a jedino što se zbilja potiče su obveze Hrvatske prema NATO savezu.

Kako “Novosti” saznaju, samo za sudjelovanje 300 vojnika u mirovnoj misiji u Afganistanu iz proračuna će se direktno izdvojiti više od 250 milijuna kuna u ovoj godini. Za potrebe misije u Afganistanu MORH pregovara i o unajmljivanju američkog transportnog zrakoplova čiji sat leta stoji deset tisuća eura.

Hrvatska spremno sudjeluje u čak 14 mirovnih misija s oko 450 pripadnika Oružanih snaga, za koje se iz proračuna izdvaja oko 350 milijuna kuna. Daljnjih 70 milijuna kuna otpada na MORH-ov odjel Međunarodne suradnje koji ima 33 zaposlena, a surađuje s NATO savezom.

Nove borbene uniforme, u ugovoru vrijednom 40 milijuna kuna s domaćim tvrtkama, za sada nose samo pripadnici mirovnih misija. Hrvatska također mora provesti modernizaciju Oružanih snaga kako bi ispunila uvjete koje nameće članstvo u NATO-u, pa se tako upravo finalizira i nabavka 130 oklopnih vozila za 140 milijuna eura od finske Patrie.

Kupnja vojnih zrakoplova vrijednih najmanje 500 milijuna eura od SAD-a stavljena je, srećom, na čekanje zbog recesije, ali se zato kao alternativa spominje najam borbenih aviona jedne od zemalja članica NATO saveza po cijeni od 30 milijuna eura godišnje, dok je do sada Hrvatsku uspješno branio, kada je bio u funkciji, i jedan MIG 21.

Iako ispunjava oba zahtjeva, štednje i NATO standarda, MORH je zaboravio smanjiti broj aktivnih generala u Oružanim snagama. Omjer prema NATO-ovim standardima kazuje kako na tisuću vojnika dolazi jedan general, dok na hrvatskih 18.000 vojnika dolazi čak 31 general.