Stop makinacijama

Projekt golfa na Srđu nije prošao javnu raspravu. Struka i Dubrovčani odbacili su prijedlog plana uređenja Srđa što ga je za investitore, tvrtku Razvoj golf i Grad Dubrovnik, izradila splitska tvrtka Urbos, bez raspisanog urbanističko-arhitektonskog natječaja, koji nije ni predviđen dubrovačkim GUP-om. Dok Društvo arhitekata Dubrovnika (DAD) traži da ih gradonačelnik Andro Vlahušić već jednom posluša i donese potrebne izmjene GUP-a, po kojima bi se mogao provesti javni urbanističko-arhitektonski natječaj za uređenje prostora Srđa, o čemu su “Novosti” već pisale, Dubrovčani predvođeni civilnom inicijativom “Srđ je naš” idu do kraja i traže od Vlahušića raspisivanje referenduma o golfu na Srđu.

I struka i građanska inicijativa slažu se u ocjeni da se predloženim planom uređenja, koji je platila tvrtka Razvoj golf, štite jedino interesi te tvrtke. Njoj se sada otvara prostor za apartmanizaciju, dok se zaboravlja na interes građana, iako bi se trebalo raditi o javno-privatnom partnerstvu na projektu u koji bi Grad Dubrovnik trebao uložiti najmanje 600 milijuna kuna.

Špekulacije sa zemljištem

– Već deset godina navodni investitori i gradske vlasti kroz naručene članke i plaćene oglase pričaju o golfu na Srđu, ali građanima Dubrovnika i dalje nije poznato što će se na Srđu zaista graditi. PR kampanju za investitore golfa na Srđu vodi Krešimir Macan, čovjek koji je Istranima podvalio Rokvol, a Splitu Keruma. Zbog netransparentnosti cijelog projekta vrata se jedino otvaraju raznim špekulacijama s vrijednim zemljištem – kaže Đuro Capor, koordinator akcije “Srđ je naš”. Njemu je neprihvatljivo što gradonačelnik Vlahušić, kojeg plaćaju Dubrovčani, u javnoj raspravi o projektu istupa kao njegov promotor i glasnogovornik.

– Vlahušić je u vrijeme predizborne kampanje obećavao da će o projektu golfa na Srđu odlučivati građani na referendumu. Zloupotreba je pozicije gradonačelnika predstavljati taj projekt kao projekt od javnog interesa, a klupske sadržaje namijenjene kupcima vila i članovima golf kluba kao sadržaje koji će biti od koristi Dubrovčanima – dodaje Capor. On pojašnjava kako je Vlahušić obećao i kasnije na internetskim stranicama Grada Dubrovnika objavio kako će Grad naručiti i platiti neovisnu studiju utjecaja na okoliš. Tijekom javne rasprave o projektu saznalo se da je studija pred finalizacijom i da je financira sam investitor, tvrtka Razvoj golf.

– Nažalost, projekt golfa na Srđu samo je paravan za izgradnju velikog stambenog naselja od 268 vila i 1.600 apartmana, ukupne izgrađene površine 342.000 metara četvornih, što predstavlja ekvivalent od 5.700 stanova veličine 60 kvadrata – kaže predsjednica Društva arhitekata Dubrovnika Marija Kojaković. Dodaje da joj je, u najmanju ruku, neobična raspršenost tih kuća između trasa za golf i jezeraca, tako da ih u sljedećoj fazi izgradnje golfa može stati još toliko.

Nelojalna konkurencija

– Nitko ne igra golf između kuća, to bi bio samo specijalitet našeg Srđa. Maketa koju su investitori prezentirali građanima Dubrovnika nije odraz pravog stanja, jer se ista može izraditi tek nakon arhitektonskih rješenja, pa tako ova postojeća služi samo za mazanje očiju javnosti – nastavlja Marija Kojaković. Dodaje da je Zakonom o golfu dozvoljeno etažiranje zgrada na Srđu, što znači da se cjelokupni tamošnji stambeni fond gradi za tržište bogatih kupaca iz svijeta, a profit se temelji prvenstveno na korištenju rente prostora Dubrovnika.

Osim toga, iz građanske inicijative ne vjeruju gradskim vlastima kada kažu da se golfom i objektima na Srđu nadopunjuje turistička ponuda i produžava sezona. Upravo suprotno, smatraju da se stvara nelojalna konkurencija postojećim hotelskim objektima i privatnim iznajmljivačima u Dubrovniku.

– Mi jesmo za projekt Srđa, budući da je to prostor na koji se grad treba prirodno širiti. Na Srđu tako treba planirati sve nužne gradske sadržaje za koje nema mjesta u gradu: kongresni centar, sveučilište zgrade i domove, nogometni stadion, sportske bazene, zabavne i trgovačke centre, te razviti naselje Bosanka za kvalitetno stanovanje, s potrebnim sadržajima za društveni život. No to se može postići jedino kvalitetnim javnim natječajem, a ne da posao dobije tvrtka koja nam je već podvalila “Čemprese” za vrijeme bivše HDZ-ove gradonačelnice Dubravke Šuice. Mi smo za urbanizaciju, a ne za apartmanizaciju Srđa – zaključuje Capor.

Samo preko natječaja

Arhitektica Marija Kojaković pojašnjava da DAD već niz godina gradskim vlastima ističe da jedino javni urbanističko-arhitektonski natječaji daju kvalitetna rješenja i ne obezvređuju prostor, ali da Grad Dubrovnik, i s novom vlašću, to ignorira. Dok je u drugim gradovima raspisivanje javnih natječaja normalna praksa, u Dubrovniku konkurencije ideja nema, pa se urbanistički planovi rade po netransparentnim zahtjevima investitora i bez utvrđenog javnog interesa. Kao poseban slučaj, ona navodi izmjene i dopune Prostornog plana i GUP-a Dubrovnika iz 2007. godine, kojima je bez ikakve prostorne analize površina golfa na Srđu povećana za 300 posto.

– Jedino rješenje je prekid procedure donošenja plana za golf na Srđu i stavljanje van snage tih izmjena iz 2007., o čemu je već zatražena ocjena ustavnosti jer nisu poštovana pravila urbanističkog plana višeg reda. No nisu poštovane ni odredbe tog GUP-a iz 2007., jer bi po njima hotelski objekti uz golf mogli zauzimati najviše 31 hektar, a u projektu na Srđu oni zauzimaju 73 hektara – kaže Marija Kojaković, zaključujući da je jedino pozitivno što projekt golfa na Srđu donosi to što su Dubrovčani postali svjesni kako uopće nema zaštite javnog interesa u prostornom planiranju.