Veliki povratak “Lipovljanskih susreta”

Nakon 20-godišnje pauze, Lipovljani su opet obnovili domaćinstvo “Lipovljanskih susreta”, manifestacije stvaralaštva nacionalnih manjina, od folklora i narodnih nošnji do običaja i gastronomije. U dva dana manifestacije, 27. i 28. avgusta, pod pokroviteljstvom predsjednika Ive Josipovića i Sisačko-moslavačke županije, održan je nastup folklornih ansambala nacionalnih zajednica u Hrvatskoj, postavljeni su štandovi s karakterističnim jelima i rukotvorinama, održan je okrugli stol o položaju nacionalnih manjina, te sportski susreti.

Domaćini – Općina Lipovljani u kojoj uz Hrvate žive pripadnici 11 nacionalnih manjina – i suorganizatori uložili su velik trud kako bi priredba bila što uspješnija i da gosti, funkcioneri svih nivoa, učesnici programa i publika, koje je u dva dana bilo i do 10.000, odu kućama što zadovoljniji.

Predsjedniku čestitali rođendan

Zadovoljan je bio i predsjednik Josipović, koji je prvog dana predvečer obišao sve štandove, na kojima su svoje proizvode izlagale manjinske organizacije, među kojima i SKD “Prosvjeta”, obrtnici i ekološki poljoprivredni proizvođači. U ime organizacijskog odbora manifestacije, na dar je primio zlatovez sa simbolima “Lipovljanskih susreta”, dok je prilikom posjete štandu “Prosvjete” saslušao zdravicu povodom svog rođendana, probao kulinarske specijalitete i dobio bocu rizlinga na poklon.

Glavni dio programa, nastup folklornih društava, počeo je mimohodom 15 folklornih ansambala centrom mjesta, među kojima i Ansambla narodnih igara iz Vukovara, do pozornice postavljene na školskom igralištu.

– Jedan od zadataka Hrvatske kada uđe u EU jest očuvanje kulturnog i tradicijskog identiteta, kako Hrvata tako i nacionalnih manjina koje žive u Hrvatskoj, izjavio je Josipović, ističući da okupljeni šalju poruku mira i suživota, pa je zbog takvih manifestacija sretan i ponosan što je predsjednik Hrvatske.

– U evropskoj zastavi naša će zvijezda posebno sjati zbog ovolikog bogatstva raznolikosti, te ćemo tako obogatiti i EU, dodao je Josipović.

– Sisačko-moslavačka županija najviše je stradala u ratu, ali smo unatoč tome iznjedrili najveću manifestaciju nacionalnih manjina, pri čemu su Lipovljani simbol i primjer suživota i tolerancije u slobodnoj i nezavisnoj Hrvatskoj, rekla je županica Marina Lovrić Merzel, ističući da u županiji nije bilo većih međunacionalnih incidenata.

– Na području općine Lipovljani, u skladnom suživotu uz većinski hrvatski narod živi i 11 nacionalnih manjina. Ta raznolikost prepoznatljivost je i bogatstvo Lipovljana, kazao je načelnik Općine Mario Ribar, koga svi, uz županicu, ističu kao zaslužnog za ponovo pokretanje ove manifestacije.

Željko Lenart, državni sekretar u Ministarstvu turizma, istaknuo je kako su “Lipovljanski susreti” značajan doprinos turističkoj ponudi kontinentalnog dijela Hrvatske.

Program je otvorio KUD Lipa iz Lipovljana, a završio KUD Letovanić, da bi nakon vatrometa gosti uživali u koncertima makedonskog ansambla Ezerki i Sedum osmini te Slavonskih lola.

Nitko nije ostao gladan

– Ovo je vrlo dobro zamišljena manifestacija na kojoj se svatko mora dobro osjećati, kaže Bojka Nešić sa štanda “Prosvjete” dok nudi kolače, dodajući da su ih svi dobro primili.

– Mislim da bi Susreti trebali zaživjeti, jer je to najbolji način da se prikaže stvaralaštvo manjina bez osjećaja getoiziranja, ali i da se omogući komunikacija između samih manjina, koja je često nedovoljna. Eto, na susjednom štandu su Mađari iz Kođoša, s kojima, iako je to selo relativno blizu, do sada nismo komunicirali, dodaje Bojka Nešić.

Roman Ovad iz ukrajinskog KUD-a Karpati i jedan od organizatora, ističe da su Susreti

manifestacija koja je imala izuzetno značenje, jer je pod pokroviteljstvom nekadašnjeg Sabora SRH bila jedna od najjačih folklornih i jedina manjinska manifestacija tog tipa u SFRJ.

– Susreti su prvi put održani 1976. i trajali su tri dana, a na njima su nastupale najznačajnije folklorne grupe iz zemlje, kaže Ovad i dodaje da je publika brojem premašila broj stanovnika mjesta.

– S obzirom na naše iskustvo, mislim da bi to mogla postati stalna centralna manifestacija manjinskog stvaralaštva, koja bi bila mnogo jeftinija i svrsishodnija nego ona u zagrebačkom “Lisinskom”, kaže Obad i ističe da općina ima dovoljno volje i mogućnosti da, uz određena financijska sredstva, Susrete organizira i narednih godina. 

Za učesnike je bilo osigurano 600 porcija hrane i još 150 porcija za druge goste, pa uz ponudu sa štandova i s roštilja nitko nije ostao gladan. Istaknimo i da su se u organizaciju svim srcem uključili brojni stanovnici općine, od najmlađih do najstarijih.

Okrugli stol o manjinama

Održan je i okrugli stol pod nazivom “Nacionalne manjine – suživot, interkulturalnost, multikulturalnost nacionalnih manjina u Hrvatskoj” i predstavljena je knjiga “Sto godina ukrajinske grkokatoličke župe Lipovljani”. U radu okruglog stola, čiji je uvodničar bila zastupnica Zdenka Čuhnil, učestvovali su vicepremijer Slobodan Uzelac, izaslanik predsjednika Josipovića Vladimir Lončarević, županica Marina Lovrić Merzel, zamjenik županice Milan Oblaković, predsjednik “Prosvjete” Čedomir Višnjić i drugi čelni ljudi manjinskih organizacija i predstavnici manjinske samouprave.

– Jedan od predstojećih zadataka je uklanjanje jaza između zakonske regulative i primjene zakona u praksi, rekao je Uzelac, dok je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer naglasio da su, i pored krizne situacije, sredstva za aktivnosti manjina ostala praktički ista. Uz podsjećanje da je u Hrvatskoj od 1991. broj pripadnika manjina drastično smanjen i da se po popisu iz 2001. kreće oko 7,47 posto, rečeno je i da manjine u 2011, osim popisa stanovništva koji će pokazati aktualno stanje, očekuju i izbori za organe manjinske samouprave.