Dečko od milijun eura

Prije nekoliko dana mladi nasilnik Miladin Kovačević osuđen je zbog napada na jednog američkog studenta, koji je zaglavio u komi, na dvije godine i tri mjeseca zatvora, s time što će mu se tri mjeseca – izdržana u Americi i Srbiji – uračunati u kaznu.

Nije to jednostavna priča. Taj Miladin, sin doktora iz Vojvodine, nakon što je prebio u jednoj diskoteci kolegu Bryana Steinhauera, u Srbiju se vratio tako što je dao sto tisuća dolara kaucije kao zalog da neće pobjeći; onda je pobjegao, pa je taj novac pripao američkom budžetu, a do danas nismo saznali iz čije je lisnice bio isplaćen. Govori se o tome da je tu cifru platila država Srbija iz svojih diplomatskih fondova, ali se nitko nije o tome oglasio, usprkos pitanjima javnosti. Danas su dvojica diplomata koji su mu bijeg omogućili pred sudom zbog te stvari, dok je Miladin Kovačević postigao nagodbu s tužilaštvom: priznao je da je kriv, u skladu s novim izmjenama kaznenog zakonodavstva. Međutim, problem je taj što je Srbija obitelji Steinhauer već isplatila iz budžeta 900 tisuća eura na ime odštete što je njen državljanin – Kovačević – prebio njihovog sina i uveo ga u komu. Na ime toga što je isti mali nasilnik, taj Kovačević, pobjegao iz SAD-a, plaćeno je još dodatnih sto tisuća dolara kaucije, a danas država Srbija svoj novac troši i na suđenje onima koji su Kovačeviću pomogli da pobjegne s falsificiranim srpskim dokumentima iz SAD-a u Srbiju.

Sud koji je prihvatio nagodbu s Kovačevićem, nakon što je on priznao krivnju, poslije svega toga njega oslobađa i sudskih troškova (to tek ne znamo zašto), a novac koji je dužan, tih gotovo milijun eura, nitko ne spominje. Naime, sud nije pozvao državnog pravobranitelja koji bi trebao zastupati interese poreznih obveznika koji su platili 900 tisuća eura odštete za to što je netko prebio nekoga u dalekoj Americi. Sud ga nije ni pitao tko je platio sto tisuća dolara kaucije, koju je Kovačević svojim bijegom uplatio u američki budžet, kao što nije odgovorio na pitanje da li će sada – taj dečko od milijun eura – svjedočiti protiv dvojice diplomata protiv kojih se, zarad njegovog slučaja, njihovo suđenje nastavlja.

“Slučaj Kovačević”, ma što govorili nadležni o nedavnoj “reformi pravosuđa”, na koju EU ima silne primjedbe, primjer je za opću ocjenu da je pravosuđe u Srbiji i dalje u osnovi političko i da radikalsko-šešeljevsko potomče koje pređe u naprednjački nikolićevski svijet može, usprkos svojim zlim djelima, izbjeći zasluženu kaznu i imati sjajnu budućnost.