Džuboks karlovačkog župana

Hrvatska je demokratska zemlja. Za tu demokraciju poginuli su mnogi hrvatski branitelji i svatko ima pravo na politički rad, pa tako i moja pročelnica u slobodno vrijeme – rekao je karlovački župan Ivan Vučić (HDZ), odgovarajući na postavljeno pitanje Dušana Jerosimića (SDSS) na prošlotjednoj sjednici karlovačke županijske skupštine.

Povod za Jerosimićevo pitanje bio je nedavni istup Bernardice Topolnjak Halapa, predsjednice županijskog HSP-a i pročelnice županovog ureda, koja je na stranačkoj presici kazala da “u HSP-u ne mogu dopustiti da SDSS u miru napravi novu Krajinu za pregovaračkim stolom”. SDSS je nazvala trgovačkom i jeftinom strankom kojoj “Vlada popušta na sve veće ucjene i pritiske zbog očuvanja većine u Saboru. Dok se njima bude tako olako popuštalo, a apetiti SDSS-a postaju sve veći, nikada u Hrvatskoj neće biti mira, a suživot će biti nemoguć”. Na kraju se zapitala: “Hoćemo li onima čije su ruke pune hrvatske krvi ipak dati autonomiju ili ono o čemu još uvijek sanjaju – Krajinu?”

Jerosimić je te izjave županove pročelnice nazvao neprimjerenima i upitao župana nije li u koliziji da se pročelnica njegovog ureda, koju plaćaju svi građani Karlovačke županije, aktivno bavi i politikom.

– Sloboda govora je zagarantirana, ali gospođa Topolnjak Halapa radi u službi 145 hiljada građana ove županije i smatram da je ta funkcija nespojiva sa bavljenjem politikom. Gospođa neka izabere politiku i zahvali se na zaposlenju, pa neka onda govori po svom ubjeđenju ili neka radi ono za što dobiva plaću, da je na usluzi županu i svim građanima – rekao je Jerosimić.

Župan Vučić se demagoški obrušio na Jerosimića.

– Mislio sam da ćete osuditi neprimjerene naslove časopisa “Novosti” i ograditi se od njih kod pada dvaju MIG-ova u Plaškom ili u broju prije toga zbog naslova “Crveni kmeri s Markova trga” ili zato što je u kafiću u Plaškom (navodno nakon pada MIG-ova, op.a.) puštena iz džuboksa pjesma “Avionu, slomiću ti krila”. O tome ni riječi – kazao je župan.

Prije pet-šest godina, Bernardica Topolnjak Halapa kratkotrajno je bila načelnica Općine Lasinja baš zahvaljujući SDSS-u, dok ju je HDZ izbacio iz zgrade promijenivši brave. HDZ je tada kupio dvojicu HSP-ovaca, njenih stranačkih kolega, i tako došao na vlast.