Gojko Ergić: Slučaj se mogao riješiti ranije

Sada sam mirniji, spavam bolje, jer sam se gotovo dvadeset godina budio s pitanjem tko je ubio moga oca i zašto. Sada je to iza mene. Za način na koji je ubijen moj otac, kazna od devet godina, na koliko je ubojica osuđen, i malo je i mnogo: imat će o čemu razmišljati tih devet godina… – reagirao je Gojko Ergić na nepravomoćnu presudu koju je prošloga tjedna Županijski sud u Šibeniku izrekao pukovniku Božidaru Vukušiću (55) iz Zagreba. Vukušić je priznao krivnju za ubojstvo Jovana Ergića iz Gaćeleza vatrenim oružjem, 29. prosinca 1991. u mjestu Dragišići u zaleđu Vodica.

Prema presudi, Vukušić je rafalom od dvadeset metaka iz puškomitraljeza ubio 59-godišnjeg civila Jovana Ergića, pucajući mu u prsa. Jovan Ergić kobnoga je dana s još jednim sumještaninom, u dogovoru s pripadnicima HV-a, sa srpskih položaja dopremio tijelo hrvatskog vojnika u Dragišiće. Sumještanin je pušten kući, a Ergić je ubijen. Vukušić je kao pripadnik Hrvatske vojske, za potrebe sastavljanja zapisnika Vojne policije o događaju, detaljno opisao i priznao zločin netom nakon što se dogodio, no pravosuđu je trebalo gotovo dvadeset godina da ga procesuira.

– Tri sam dana prisustvovao raspravi. Čini mi se da se ubojica, iako je djelovao smušeno i izgubljeno, ipak iskreno pokajao. Kao sinu ubijenoga, to mi puno znači – kaže Ergić.
– Slučaj se mogao i morao riješiti puno prije. Što bi bilo da je riječ o drugoj strani? Na to mislim kada kažem da odvjetnici ne žele raditi s ljudima srpske nacionalnosti. Što je sve ove  godine radio bivši državni odvjetnik Željko Žganjer i kako danas radi Mladen Bajić? Državno odvjetništvo ne želi raditi svoj posao – dodaje Ergić, najavivši da očekuje rješenje o nepravomoćnoj presudi i za tužbu koju je zbog dugotrajnog procesa podnio protiv države.  Također, Ergić je još 2004, zajedno s još pedesetak građana srpske nacionalnosti, preko Srpskog demokratskog foruma poslao Državnom odvjetništvu zahtjev za odštetu zbog ubojstva oca. Taj je zahtjev još onomad odbacilo županijsko Državno odvjetništvo kao neutemeljen, tako da do suda nije ni došao. Nakon što je počinitelj ubojstva osuđen, Ergić će podići tužbu za odštetu protiv države Hrvatske, koja više nema mogućnosti osporiti njegov zahtjev za odštetu.

– Valjda ću i to doživjeti, neću odustati – kaže Gojko Ergić.

Optuženikov stav o optužnici ostao nejasan

Prema riječima Martine Klekar iz Građanskog odbora za ljudska prava, Vukušić je priznao da je pucao u Jovana Ergića, ali…

– Nakon što je pročitana optužnica, Vukušić je izjavio da ju je razumio. Na pitanje kakav stav ima o optužnici, počeo je odgovarati: “Priznajem krivnju, ali ne u smislu…” No, sutkinja Jadranka Biga Milutin tu ga je prekinula i rekla da se može pristupiti iznošenju obrane s obzirom na to da je optuženik priznao djelo. Takvo postupanje sutkinje, a i ostalih sudionika u postupku, posebice Vukušićeva branitelja čija je reakcija u tom trenutku izostala, nekorektno je, jer se nije pokušalo utvrditi što optuženik uistinu misli i kakav stav zauzima. Ako netko izjavi da se osjeća krivim, ali ne u smislu kako ga se tereti optužnicom, to se ne može uzeti za priznanje – kaže Martina Klekar.