HEP se razbacuje novcem na Srđu

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i HEP-ova tvrtka Elektrojug u suradnji s dubrovačkim gradskim vlastima, u sklopu HEP-ova Programa Dubrovnik, grade za Dubrovnik nepotrebnu trafostanicu u sklopu budućega Golf resorta na Srđu, tvrdi skupina inženjera Elektrojuga. “Novosti” su u posjedu elaborata o razvoju srednjenaponske mreže grada Dubrovnika, koji su izradili inženjeri dubrovačkog Elektrojuga početkom 2010, a u kojemu tvrde da je 220 milijuna kuna vrijedna trafostanica Srđ u najboljem slučaju samo djelomično i preskupo rješenje problema opskrbe Dubrovnika električnom energijom.

Inženjeri Elektrojuga objašnjavaju u elaboratu da se pozicijom trafostanice na Srđu, za koju HEP upravo provodi natječaj za izvođača radova, stabilnim napajanjem adekvatno zadovoljavaju samo potrebe budućih apartmana i vila u sklopu Golfa na Srđu te naselja Bosanka. Napominju da je ta solucija u konačnici čak tri puta skuplja od za Dubrovnik optimalne lokacije trafostanice na užem području grada. Budući da se HEP odlučio na soluciju trafostanice za budući resort, ukupan iznos investicije bi na kraju prešao i 300 milijuna kuna. Naime, inženjeri su izračunali da je uz nepotrebnu trafostanicu na Srđu, tada potrebno izgraditi još jednu trafostanicu da bi se osiguralo napajanje Dubrovnika, a ona bi se nalazila na prostoru Lapada i stajala još 80 milijuna kuna.

Interesne skupine nametnule izbor lokacije

– Očito je da su određene interesne skupine nametnule izbor lokacije, budući da nijedan inženjer ne bi odabrao Srđ za lokaciju trafostanice – tvrdi za “Novosti” jedan od autora elaborata, koji je odlučio ostati anoniman zbog straha od gubitka radnog mjesta u Elektrojugu.

Kao razlog zbog kojeg nikako ne bi trebali odabrati Srđ prvenstveno navodi kompleksnost radova kojima je potrebno premostiti nemogućnost standardnog spajanja trafostanice na gradsku mrežu uslijed različitosti napona. Posljedica toga je puno viša cijena rješenja.

Dok se gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić i direktor HEP-a Leo Begović u svojim izjavama proteklih mjeseci, otkada je ponovno aktualizirana gradnja trafostanica u Dubrovniku, nisu mogli usuglasiti radi li se o investiciji vrijednoj 140 ili 180 milijuna kuna, inženjeri Elektrojuga su izračunali da je prava cijena izgradnje TS Srđ ipak puno bliža iznosu od 220 milijuna kuna.

Prema troškovniku koji su iznijeli u svojem elaboratu, građevinski radovi na budućoj trafostanici, koji obuhvaćaju i njeno ukapanje, kako ne bi narušavala vizuru budućih golf terena, iznose 120 milijuna kuna. Cijena opreme za trafostanicu je 45 milijuna kuna, dok bi spoj na postojeću gradsku mrežu stajao još 55 milijuna kuna. Cijena trafostanice na Srđu, čak i kada bi davala dovoljno struje za potrebe Dubrovnika, viša je od cijene alternativnog rješenja na području grada i zbog toga što je potrebno probijanje tunela i potpuno novo rješenje kabelskog sustava da bi se struja uopće dovela do Dubrovnika, zaključuju inženjeri Elektrojuga u svojem elaboratu.

U njemu su ponudili i svoje rješenje, s popisom potrebne opreme i troškovnikom, za koje tvrde da gradu osigurava stabilno napajanje električnom energijom. Tako predviđaju izgradnju nove trafostanice Lapad i obnovu trafostanice Šipčine, što bi stajalo ukupno 120 milijuna kuna, a što je gotovo tri puta jeftinije od rješenja na Srđu. Kako dalje objašnjavaju, izgradnja 50 milijuna kuna vrijedne trafostanice Šipčine dogodila bi se u krugu postojeće transformatorske stanice na prostoru bivšeg dispečerskog centra, dok bi se za trafostanicu Lapad izgradila nova zgrada s postrojenjem, koja bi stajala 40 milijuna kuna. K tome, kabelski spoj s gradskom mrežom stajao bi još 30 milijuna kuna.

Kao prednosti ističu da bi izgradnja ovih trafostanica puno manje trajala, jer za razliku od Srđa, koji traži ukopavanje, probijanje tunela i prekopavanje dobrog dijela Dubrovnika, ne traži velike građevinske radove. Napominju i da se spomenute trafostanice nalaze u samom središtu glavnog porasta tereta što se tiče potrošnje struje u budućnosti, na užem predjelu Dubrovnika, te su za razliku od planirane TS Srđ okrenute prema prostoru na koji se grad prirodno širi. Velika je ušteda što već postoji veći dio kabelskog sustava, pa su izdvajanja za tu stavku puno manja, tvrde inženjeri Elektrojuga. Zaključno napominju da je ukupna cijena njihove solucije izračunata uz najsigurnije rješenje putem 110 kilovoltnog spoja, dok bi cijena sa spojem dvostrukim dalekovodom bila za još oko 15 milijuna kuna jeftinija, odnosno iznosila 105 milijuna kuna, ili trostruko manje od solucije na Srđu.

– Na izradu ovog elaborata odlučili smo se zbog nuđenja upitnih, kako na tehničkom tako i na ekonomskom planu, rješenja od strane vodećih ljudi HEP-a i Elektrojuga nakon prošlogodišnjih problema u napajanju grada kada je Dubrovnik više puta ostao bez struje -objašnjava naš sugovornik, inženjer Elektorjuga.

Zakasnili s reakcijom?

Budući da za njega i njegove kolege nije bilo sluha unutar matičnog Elektrojuga, elaborat je prije godinu dana poslan nizu nadležnih institucija u Hrvatskoj, pa tako inženjer navodi da su ga poslali i predsjedniku Josipoviću. Kasnije su se, također bez uspjeha, njihovim naporima pridružili i kolege iz nezavisnog sindikata HEP-a.

– Odgovorio nam je jedino jedan visokorangirani dužnosnik HEP-a, koji nam je još prije nepunih godinu rekao da je prekasno i da smo morali ranije reagirati ako smo već uočili neke nepravilnosti i nedostatke u projektu. No tek se sada provodi natječaj za izvođača radova na budućoj trafostanici Srđ te je i dalje moguće sve stopirati – tvrdi inženjer Elektrojuga.

Kao primjer nezainteresiranosti HEP-a za stvarno stanje projekta Srđ, navodi i nikad ispunjeno obećanje direktora HEP-a Lea Begovića da će se održati javna rasprava o projektu koji je sada u fazi natječaja.

Projekt Golfa na Srđu izazvao je nedavno burnu raspravu u Dubrovniku, gdje se velik dio urbanističke struke i javnosti pobunio protiv apartmanizacije tog vrijednog platoa iznad grada. Projekt kojem je vlada bivšeg premijera Ive Sanadera dala status projekta od nacionalnog interesa, prema planovima investitora tvrtke Razvoj golf predviđa dva golf terena, golf akademiju i luksuzno turističko naselje. Uz to, u nedostajuću infrastrukturu potrebno je uložiti oko 640 milijuna kuna. Do sada je ionako bilo nejasno koji će iznos uložiti grad, a koji investitor, dok se sada postavlja i pitanje koliko će uložiti HEP.