I rokeri su manjinci

Narodnjaci su pobjednici, a rock’n’roll je gubitnik u vremenu tranzicije – rekao je rok kritičar Aleksandar Dragaš na okruglom stolu “Kratki spoj – rock susret Zagreba i Beograda”, održanom u organizaciji “Novosti” na zagrebačkom Radiju 101.

Povod okupljanja bio je Beogradski rock fest, održan 1. i 2. oktobra u Tvornici kulture u Zagrebu, na kojem su nastupili mladi beogradski bendovi Multietnička atrakcija, Stuttgart Online, Repetitor, Ola Horne, Threesome i Jarboli. Razmjena se planira nastaviti nastupom hrvatskih rokera u Beogradu. Razgovor na Radiju 101 vodio je Dubravko Jagatić.

– Rok u Srbiji bio se vratio na velika vrata prije desetak godina, putem putujućeg festivala rok bendova. Tada je bio dobro iskorišten kao izraz bunta protiv Miloševićevog režima, šaljući jaku poruku – rekao je Dragan Ambrozić. Dodao je kako beogradski Dom omladine organizira koncerte mladih bendova u Beogradu, Ljubljani i Zagrebu, no problem je premalo bendova na tržištu, mnoštvo ih je nestalo, a zatvoreno je i puno klubova. Rijedak slučaj omanjeg proboja na hrvatsko tržište je slučaj Goribora.

– Goribor je uhvatio trenutak kada se stvarno krenulo s mirnom situacijom između dviju zemalja. No, problem je u cijeloj regiji što smo robovi nostalgije, pa smatramo kako je sve  dobro bilo samo ono prije, u vrijeme novog vala – smatra Goran Tarlać.

– Vremena su se promijenila i u medijima. Otvoreniji smo svijetu, pa su silna glazbena izdanja okupirala tržište. Tako su se srpski muzičari izgubili u gomili ponude. Teško ih je sve otkriti, jer je internet disperziran. Volio bih da se stvori neki regionalni portal koji bi stvarao mlade bendove – rekao je Dragaš. On smatra da je potreban mlad, agresivan i opravdano bijesan rok bend kako bi se pokrenuo novi val.

– Postoji razlika u sceni, u Srbiji rokeri pjevaju na srpskom, dok u Hrvatskoj većina mladih bendova ima pjesme na engleskom, a strani jezik koči u promociji na domaćem tržištu. Također, stvar je i entuzijazma mladih rok muzičara, jer sviraju “manjinsku muziku”, dok je ona većinska, narodnjaci, strašna pojava i u Hrvatskoj i u Srbiji – zaključio je Ilko Čulić.