Katolički i pravoslavni fundamentalizam

 

Zapaljeni automobili, opljačkane prodavaonice, 120 ozlijeđenih policajaca i nekoliko desetaka ozlijeđenih građana – epilog je nedavne Parade ponosa u Beogradu. Oko šest tisuća huligana iz redova desničarskih i klerofašističkih udruženja krenulo je u obračun s tisuću građana homoseksualne orijentacije, koji su se mirno okupili u centru grada. Službena se crkva ogradila od nasilja, ali tek kad je ono već eskaliralo, a pojedini su se svećenici, kao aveti s podignutim križevima, našli rame uz rame s nasilnicima. Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski, dan poslije jasno je kazao što misli o osobama homoseksualne orijentacije.

– Taj smrad je zagadio Beograd, grad Presvete Bogorodice. Budite uvjereni da je to predukazanje propasti hrišćanskih naroda. Bog će znati kad će udariti svojim bičem i opomenom, ali se to već polako priprema. Ne mogu se graditi ljudi, narodi, kulture i države na gadosti, nečistoti i smradu, na bezbožništvu – kazao je mitropolit.

Zastarjelo znanje i nazori

Njegove riječi, nažalost, dobile su odjeka i dijelu hrvatske crkvene javnosti. Franjo Jurčević, kastavski župnik, na svome je blogu pod naslovom “Beogradski poučak” pripadnike gej populacije nazvao bolesnicima i psihopatima te zaključio da je policija trebala pustiti prosvjednike da malo “prodiskutiraju” s okupljenima.

Govor mržnje i poticanje diskriminacije iz crkvenih redova u Hrvatskoj nisu rijedak slučaj: zabilježeno je veličanje ustaštva od strane don Ivana Turića, pater Vjekoslav Lasić redovito drži mise za ratnog zločinca Antu Pavelića, dok je biskup Marin Srakić nakon posjeta zatvoreniku Branimiru Glavašu, danas pravomoćno osuđenom ratnom zločincu, zavapio: “Kakav je to sud i kakva je to pravda?”

A kakva je to crkva čiji pripadnici šalju poruke mržnje i podupiru zlo? Teologinja Anna-Maria Gruenfelder, koja se zbog svojih otvorenih kritičkih stavova spram Katoličke crkve i sama našla na njenom udaru, kaže da je Crkva na dobrom putu da postane beznačajna sekta.

– Crkveno naučavanje o homoseksualcima je isto ono kojeg su se držali prvi kršćani, kao i Židovi, s razinom biološkog, odnosno znanstvenog znanja od prije dvije tisuće godina. Takva je doktrina sasvim neprimjerena. Svaki student teologije uči da se i Evanđelje sa svojim rječnikom i temeljima poznavanja stvarnosti mora uskladiti s misaonom strukturom današnjice. Lako je zastupati biblijski fundamentalizam i uzimati zdravo za gotovo svako slovo, no to nije pristup primjeren današnjem vremenu, pa prema tome ne može biti polazište crkvenog naučavanja. Moramo se usprotiviti crkvenim fundamentalistima, makar oni bili pape, biskupi ili svećenici, ma bilo koje denominacije – kaže teologinja.

Crkva kao politička organizacija

Crkveni fundamentalizam, koji je u potpunoj suprotnosti s temeljima kršćanske vjere koja uvažava različitost i promiče toleranciju, ovih je dana ujedinio dijelove Pravoslavne i Katoličke crkve.

– Katolička i Pravoslavna crkva slažu se, prije svega, po arhaičnosti svojih stavova, fundamentalizmu knjige i slova, nepoštivanju temelja suvremenog promišljanja svijeta, zazoru od svakog napretka i odstupanja od slova svetih knjiga. One o homoseksualnosti razmišljaju kao sveti Pavao kad je proklinjao Korinćane i druge pogane zbog toga – kaže Anna-Maria Gruenfelder. Ona poziva ne samo na toleranciju, koja zvuči kao podozrivo prelaženje preko različitosti, nego i na uvažavanje, po načelu što ga psihoterapeuti primjenjuju na osobe s poremećajima komunikacije: Ja sam okej, ti si okej, bez obzira na to kakav si i tko si.

– Crkva svoje naučavanje zasniva na zastarjelim, prevaziđenim, neodrživim premisama. Ona ne priznaje da griješi, jer papa svoju funkciju smatra jamcem nepogrešivosti, što je krivo. Isus Petru nije obećao nepogrešivost. Obećao mu je da će, griješi li ili pada, uvijek moći računati na potporu Svetog Duha i tako ostati u istini. Možemo očajavati zbog toga i tolike tvrdoglavosti, no što vrijedi: psi laju, karavane prolaze. Svjesni toga, možemo samo računati s ljudskom glupošću – zaključuje teologinja.

Hrvoje Cirkvenec, urednik portala Križ života, problem istupa nekih svećenika vidi u činjenici da se crkva, i u Hrvatskoj i u Srbiji, odavno pretvorila u političku organizaciju.

– U Hrvatskoj su pojedini svećenici uzeli maha, jer njihovi prethodnici za iste slučajeve nikada nisu sankcionirani. Drugo, crkve na Balkanu manipuliraju neobrazovanima i neupućenima, praveći od njih poslušne ovce. One zapravo prodaju maglu – tvrdi Cirkvenec.

Zašto nuncij šuti?

Iako je u Vatikanu ustanovljeno papinsko Vijeće za novu evangelizaciju, koje za cilj ima povratak istinskih kršćanskih vrijednosti, kod nas svećenici javno idu protiv toga i šire diskriminacijske poruke.

– Takve svećenike treba maknuti iz župe i zabraniti im pastoralno djelovanje. Crkva treba biti društveno odgovorna jer je društvo plaća, kao i lokalna uprava i samouprava. A opet, ona nikome nije odgovorna. Nastup župnika Jurčevića je poziv na mržnju i diskriminaciju. Toga se Crkva treba odreći, a kako se ne odriče, takve stvari postaju crkveni nauk. Zašto o svemu šuti nuncij Svete Stolice u Hrvatskoj? On bi o tome trebao obavijestiti Vatikan. Napise župnika Jurčevića ne želi komentirati ni riječki nadbiskup. Njegov glasnogovornik je pak iznenađen, a hoće li biti kakvih konkretnih odluka, ne zna, što je žalosno. Nije važno što takve riječi dolaze od marginalnog svećenika, nego zabrinjava stav nadbiskupije koja ne reagira – kaže Cirkvenec. Dodaje da osobno poznaje nekolicinu svećenika homoseksualaca, koji dolaze uglavnom iz ruralnih sredina i o tome, naravno, šute.

– Licemjerno je da Jurčević poziva na paradu heteroseksualaca, a svi znamo da iz tog svijeta dolaze pornografija, zlostavljanje žena i djece, spolne bolesti i narkomanija. Na kraju, pitam svećenika i mitropolita: kada je Bogorodica Marija koristila izraze kao što su “smrad”, “bolesnici” i slično te znaju li kako se Krist odnosio prema bolestima? Ako to ne znaju, promašili su svoju profesiju i time zloupotrijebili oltar – zaključuje Hrvoje Cirkvenec.

    Sankcionirati svećenike koji promiču diskriminaciju

    Potaknuti neprimjerenim istupom župnika Franje Jurčevića i nedavnim istupima svećenika Katoličke crkve koji promiču diskriminaciju, nasilje i neoustaštvo, portal Križ života i Udruga za promicanje medija, dijaloga i etike MeDiEt-a pokrenuli su peticiju kojom se poziva na njihovo sankcioniranje. Nakon što prikupe potpise, peticiju će poslati u urede Hrvatske biskupske konferencije, Apostolske nuncijature u RH, Sabora, predsjednika Republike, Vlade i Državnog odvjetništva.

    Također, lezbijska udruga Kontra podnijela je protiv župnika Jurčevića kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Rijeci radi govora mržnje i poticanja na nasilje. Iz te udruge očekuju osuđujuću presudu za župnika, koji i dalje na svome blogu diskriminirajućim napisima provocira javnost. U isto vrijeme, organizacija za lezbijska ljudska prava Labris, u sklopu srbijanske koalicije protiv diskriminacije, podnijela je radi izjava mitropolita Amfilohija pritužbu Povjerenstvu za ravnopravnost te uputila poziv Sinodu Srpske pravoslavne crkve, čiji je mitropolit član, da se javno ogradi od tih izjava.