Kazniti i Merčepove naredbodavce

Inicijativa mladih za ljudska prava organizirala je okrugli stol o ratnom putu i zločinima koje su u više gradova i mjesta u Hrvatskoj – Zagrebu, Pakračkoj Poljani, Vukovaru i Gospiću – početkom 90-ih počinili pripadnici jedinice rezervnog sastava MUP-a pod komandom Tomislava Merčepa. Skupu su prisustvovali brojni nevladini aktivisti i predstavnici državnih ustanova, ali i dva bivša pripadnika Merčepove jedinice koji su u žučnoj raspravi dali svoju stranu priče, pa su nakon kratke svađe napustili skup.

– Hrvatska mora nastaviti s procesuiranjem ratnih zločina, jer ako to izostane, oni postaju zločini svih građana ove države – zaključak je govornika na skupu, uz ocjenu da zločini moraju biti do kraja procesuirani, krivnja individualizirana, a da institucije trebaju pojačati rad na otkrivanju sudbine nestalih.

– Zločin ne smije proći nekažnjen, a osim Merčepa treba procesuirati i sve njegove naredbodavce – izjavio je koordinator Inicijative Mario Mažić, dodajući da je hrvatski državni vrh znao za zločine, da nije procesuirao počinioce, već ih je nagrađivao i unapređivao, te da “zločini nisu vršeni usput nego po strategiji”.

Predstavljena je inicijativa da jedan park ili ulica u kvartu Trešnjevci dobije ime po porodici Zec, koju su u decembru 1991. u Zagrebu pobili pripadnici Merčepove jedinice; kasnije su priznali djelo, ali su zbog proceduralnog propusta oslobođeni.

– Slične stvari su se dešavale u svim ratovima, ali ono što nas pogađa kao građane jeste činjenica da je jedan od trojice ljudi koji su neposredno sudjelovali u ubojstvu obitelji Zec i koji je to priznao, nakon oslobađanja bio tjelohranitelj ministra obrane Gojka Šuška – rekao je dugogodišnji aktivist za ljudska prava Žarko Puhovski. 

– U tom trenutku je taj zločin postao zločin hrvatske države i političkog sustava – dodao je Puhovski, koji je naglasio odgovornost države što je Merčep smijenjen tek sedam godina nakon saznanja o zločinima.

Svoje stradanje ispričali su Đorđe Gunjević, koji je 1991. neko vrijeme bio mučen u Pakračkoj Poljani i koga je saslušavao lično Merčep, i Vukovarka Radojka Mrkić, koja 19 godina traga za mužem koga su krajem jula 1991, kada je Merčep imao vlast u gradu, odvela nepoznata uniformirana lica.

  •  

DORH istražuje Merčepove aktivnosti u Vukovaru

Predstavnica DORH-a Davorka Radalj suprotstavila se tezi da DORH ništa ne radi na vukovarskom djelu priče o Merčepu nakon što je iz Haaga dobio obimnu dokumentaciju.

– Ne radi se o hiljadama stranica, kako su navodili mediji, već o pet CD-a od kojih su na četiri filmski zapisi – rekla je Davorka Radalj i dodala da je također provedena istraga koja je pokazala da su u Pakračkoj Poljani bili i pripadnici 76. voda vojne policije HV-a. Rekla je i da bi nedavna ekshumacija 19 tijela na pravoslavnom groblju u Kukunjevcima mogla pomoći istrazi, ali problem je što nije provedena identifikacija.