Kerumovo veliko trgovište

Posljednjih se tjedana, zbog nedostatka kvoruma, dva puta rušila tanka većina kojom od raskidanja koalicije s lokalnim HDZ-om u splitskom Gradskom vijeću raspolaže gradonačelnik Željko Kerum: kriza splitske vlasti kulminirala je kada je donedavni Kerumov saveznik HSP najavio da će tražiti raspuštanje Vijeća i nove izbore. Inicijativi predsjednika splitskih pravaša Hrvoja Tomasovića, koji ima samo jednog vijećnika, pridružio se prošlog vikenda i šef lokalnog SDP-a Marin Jurjević, koji raspolaže s nešto više mandata. Jurjević je obznanio da će SDP-ovci ovog tjedna donijeti potpisane ostavke na svojih pet mjesta u Vijeću, pa tražiti da im se pridruži najmanje 13 od ukupno 25 vijećnika, što bi značilo raspuštanje Vijeća i nove izbore.

Prema izjašnjavanju koje je uslijedilo, inicijatori bi mogli računati i na dvojicu HNS-ovaca te na nezavisnog vijećnika Nikolu Grabića, no čak i kada bi im se pridružilo i troje HDZ-ovaca, koji su na Keruma najnabrušeniji, bilo bi to 12 ruku i svejedno bi za 13. glas morali pridobiti još nekog od vijećnika koji svoje usluge pružaju Kerumu.

Kerum, s druge strane, u svojoj Hrvatskoj građanskoj stranci (HGS) sada okuplja desetero vijećnika, od kojih je jednog preoteo HDZ-u, a više-manje čvrsto uz njega stoji dvoje desničara, nezavisna vijećnica Ljubica Vrdoljak i šef marginalnog HČSP-a Luka Podrug. Po svemu sudeći, presudni 13. vijećnik trebala bi biti Milica Cipci iz Stranke umirovljenika (SU), čije je poteze teško predvidjeti, jer je dosad malo igrala za jednu a malo više za drugu, i to Kerumovu, stranu. Keruma malo brine i to što je HDZ-u preoteo vijećnika slabog zdravlja, pa bi se u slučaju njegove nesposobnosti mandat vratio HDZ-u.

Kupovina vijećnika

Ključan moment u cijeloj priči je činjenica da raspuštanje Vijeća i raspisivanje izbora ne povlače za sobom i nove izbore za gradonačelnika, pa proizlazi da najgore što bi se Kerumu u tom scenariju moglo dogoditi jest da se nađe u poziciji svog kolege Milana Bandića, koji  nema većinu u zagrebačkoj Skupštini. Najbolje što bi mu se, pak, moglo dogoditi, jest da na tim izborima svojoj stranci osigura apsolutnu većinu.

No kada se malo bolje upozna karakterističan sastav splitskog Vijeća, čini se da je od novih izbora daleko vjerojatnije da će nekolicina nezavisnih vijećnika i malih stranaka iskoristiti krizu vlasti, kako bi kod Keruma dodatno profitirala. Uostalom, ta kriza i jest nastupila zato što on u mnogobrojnim dosadašnjim političkim trgovanjima nije zadovoljio sva njihova očekivanja. Naime, kada je nakon lokalnih izbora 2009. shvatio da u Vijeću raspolaže sa samo devet od 25 mjesta, Kerum se smjesta prihvatio kupovine vijećnika s ostalih lista, kupujući, kao što se to čini na svakoj burzi, najprije one najjeftinije, a kasnije i one nešto skuplje, koji su više cijenili svoj izboreni mandat, ukazano im povjerenje građana, osobni integritet, čast, poštenje i ugled. Cijena je naročito porasla kada je lokalni HDZ u ljeto prošle godine istupio iz njegove koalicije, pa je Kerum nekome platio manje a nekome više.

Razlike mogu dovesti do nezadovoljstva, pa su se posljednjih tjedana neki od tih Kerumovih vijećničkih privjesaka pokazali nedovoljno discipliniranima: jedan se razbolio, pa je umjesto u vijećnici završio u bolnici; drugi se naljutio što njegova stranka nije dobila neku od lokalnih funkcija, pa je iz vijećnice izlazio kad god bi Kerumu zatrebala njegova ruka; treći se uopće nije ni pojavio nego je fino isključio mobitel, pustivši Keruma da ga uhvati panika. Kada je ta igra pokazala da Kerum bez njih nema dovoljno vijećnika ni da postavi Duška Mucala za intendanta splitskoga HNK-a, gradonačelnik je bahato kazao da će ih lako kupiti, jer su “političari jeftina roba na tržištu”. No tom je izjavom samo dodatno uvrijedio one koji su mu prodali svoj mandat, ukazano im povjerenje građana, čast, poštenje i ugled, pa je njihova cijena sada još više porasla, toliko da mu prijete izborima.

Vezana trgovina s HDZ-om

Evo kako su oni s Kerumom trgovali od lanjskih izbora do danas: Kerum je većinu u Vijeću najprije osigurao vezanom trgovinom s HDZ-om. Njegova lista obećala je u županijskoj skupštini podržavati HDZ-ovog župana Antu Sanadera, za što je HDZ za predsjednika skupštine podržao Kerumova zeta Petroslava Sapunara. Istovremeno, HDZ je u Gradskom vijeću obećao podržavati Keruma kao gradonačelnika, za što je Kerum za predsjednika Vijeća podržao HDZ-ovca Tomislava Goju. Uslijedila je i raspodjela drugih fotelja, no ljubav s lokalnim HDZ-om pukla je uskoro po odlasku Ive Sanadera, kada je novi predsjednik splitskog HDZ-a postao Dujomir Marasović, inače ne manji šerif od Keruma, koji je kao ravnatelj splitske bolnice već bio s njime u sukobu oko nekih obližnjih zemljišta. Marasović je ispravno shvatio da je Kerum preoteo HDZ-ovo biračko tijelo, pa je promijenio igru i prometnuo se u njegovog najljućeg protivnika, na što je Kerum odgovorio smjenom Goje i postavljanjem svoje sestre Nevenke Bečić za predsjednicu Vijeća. K tome je još preoteo i Boška Knezovića, jednog od četiriju HDZ-ovih vijećnika. Unatoč tom burnom raskidu, Kerumova ljubav s HDZ-om na županijskoj razini potrajala je sve do prije mjesec dana, dok se nisu posvađali oko fotelja u županijskim ustanovama.

Prilikom postavljanja sestre na čelo Gradskog vijeća, Kerum je osigurao podršku Luke Podruga iz HČSP-a, Luke Roguljića iz HSP-a, Milice Cipci iz SU-a i nezavisne Ljubice Vrdoljak, s kojima je nakon raskida s HDZ-om ojačao veze. Ljubicu Vrdoljak, tehničku direktoricu lokalne Čistoće, koja je proizašla iz Hrvatskog bloka Ivića Pašalića, postavio je u nadzorni odbor Groblja Lovrinac, a njenu kćer Ivanu Vrdoljak u nadzorni odbor Parkova i nasada. Luku Podruga, bivšeg SIS-ova špijuna i suorganizatora skupova poput onog “Svi smo mi Mirko Norac”, Kerum je nagradio mjestom u nadzornom odboru Čistoće.

Umirovljenica Milica Cipci, o kojoj sada ovisi Kerumova većina, u Vijeće je ušla sa zajedničke liste SDP-a, HNS-a i HSU, no bez problema je uskočila u drugi tabor, za što ju je Kerum nagradio mjestom u nadzornom odboru tvrtke Promet, a čitav niz njezinih umirovljenih prijateljica i prijatelja, mahom bez ikakvih stručnih kvalifikacija, postavio u tijela različitih gradskih ustanova, od muzeja do školskih odbora, gdje su tako stekli “dodatak na mirovine” u iznosima od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna. Mladog kirurga Luku Roguljića Kerum je zadužio postavivši njegova stranačkog šefa Tomasovića, poznatijeg kao bivšeg dečka misice Ane Sasso, na čelo Županijskih ljekarni. Taj je interesni savez s HSP-om nedavno pukao na daljnjem kadroviranju u županijskim ustanovama, a na toj temi mogao bi se jednako tako i obnoviti.

Kerum je pokušao kupiti i nezavisnog vijećnika Nikolu Grabića, imenovavši ga u upravno vijeće agencije EKO Kaštelanski zaljev, no on mu se uskoro zahvalio na funkciji, iz straha da još jednom ne bude prokazan kao obični konvertit. Grabić, koji sada figurira kao nezavisni zaštitnik splitske baštine i predstavnik umjereno desne građanštine, 1995. je izdao pobjedu ljevice prešavši iz HSLS-a u HDZ, za što je bio plaćen položajem gradonačelnika.

SDP i HNS zasad nepotkupljivi

Sada bi svi ti časni ljudi, koji su s Kerumom 15 mjeseci na različite načine surađivali i trgovali, htjeli biti dosljedna opozicija i rušiti trgovca koji se u cijeloj priči jedini dosljedno ponaša, utoliko što kupuje svakoga tko mu se nudi. Mogućnost da će Keruma napustiti Podrug i Ljubica Vrdoljak praktički je nikakva. Prva je obilato zbrinuta, a Podrug doista jest izveo manevar kojim se nije pojavio na nedavnoj sjednici Vijeća, kada je isključio mobitel, ali time je ipak gradonačelniku poslao poruku da se i on broji, u slučaju da mu zatreba riješiti neki poslić. Osim toga, dvoje desničara dosad se provlačilo do Gradskog vijeća, no pojava svjetonazorski sličnoga Kerumova HGS-a ne garantira im da će za njih i sljedeći put biti mjesta. Slično je i s HSP-om, koji je oslabljen raskolom s ljudima Ruže Tomašić, pa i s Milicom Cipci, koja je u Vijeće ušla kao članica HSU-a u lijevoj koaliciji, pa prešla u slabiju umirovljeničku stranku SU, koja će teško izvan neke koalicije dobiti ijedan mandat u Splitu.

Što se tiče HDZ-a, koji je zbog prebjega Knezovića spao na troje vijećnika, ta stranka od sredine 90-ih nije u Splitu zabilježila značajan rezultat, pa je i onda kada je vladala vlast stjecala političkom trgovinom i kupovinom vijećnika. Čak i u nekim za stranku boljim vremenima, kao 2005. godine, HDZ je osvajao najviše šest mandata, pa nema nikakvih garancija da bi sada, kada se srozao na nacionalnoj razini, mogao sjajno proći. Tim više što mu je Kerum ozbiljno zapasao biračko tijelo. Jedine stranke čije vijećnike Kerum nije kupio, iako je i to najavljivao, ostale su SDP i HNS, koje novim izborima i najmanje riskiraju, s obzirom na kontinuitet zastupljenosti i opću klimu u državi. No zanimljivo je da se u 15 mjeseci njegova vladanja one nisu istaknule kao njegova najljuća opozicija, već je tu ulogu preuzeo Marasovićev HDZ.

Za tih 15 mjeseci Kerum je demonstrirao do sada neviđenu razinu nepotizma u kadroviranju i neviđenu razinu sukoba interesa u dijeljenju gradskih poslova i određivanju prioritetnih projekata koji su, kao u slučaju proširenja zapadne obale, u funkciji njegovog privatnog biznisa. Pokazao je i osjećaj za populizam, koji ga je doveo na vlast, dijeleći umirovljenicima obilne božićnice, a sada je na dobrom putu da oporavkom Hajduka pridobije i Torcidu, koja se donedavno sprdala s njime i njegovim ljudima. Uspio je sebi već podrediti i različite struke, koje su stale iza njegovih projekata, a još važnije, biračima je ponovno pokazao da su, kao što reče, “političari jeftina roba”. U tih 15 mjeseci nije učinio ništa značajno za grad, kao, uostalom, ni jedna vlast prije njega. Zbog toga bi eventualnim izborima mogao riskirati da izgubi glas ponekog razočaranog birača, no isto tako i preoteti mandate svojim sadašnjim privjescima.