Klarinet u bojama folklora

U nedjelju, 17. listopada u predvorju Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu održan je koncert “Klarinet u bojama folklora”, u sklopu ciklusa Nedjeljna matineja uz kavu (HNK) i Dana srpske kulture 2010.

Klarinetist Bruno Philipp, uz pijanista Ivana Batoša, izveo je pet skladbi za klarinet i klavir E. Cossetta, N. Milotija, B. Miloševića, B. Krajcara i T. Uhlika u prvom dijelu koncerta, dok je drugi dio bio svojevrstan hommage velikom klarinetistu Božidaru Bokiju Miloševiću, koji je zbog koncerta i došao u Zagreb. Uz sastav “Fractal” (Miroslav Josipović, Ivan Kuruc, harmonike, Ivan Kovačić, bas, Kamenko Ćulop, udaraljke), Philipp je izveo niz obradbi i autorskih kompozicija (B. Milošević, T. Ognenovski, D. Radetić, V. Pandalescu) temeljenih na izvornoj građi folklorne baštine, gdje se posebno isticalo nekoliko skladbi iz područja makedonskog glazbenog nasljeđa. Treba reći da je šteta da program u tom smislu nije bio popraćen popratnim tekstom, dakle podacima o provenijenciji muzičke građe, jer bi na taj način doživljaj koncerta bio još kvalitetniji. Nasljeđe folklorne baštine na važan je i raznovrstan način obilježilo stvaralaštvo zapadnoeuropske umjetničke glazbe, kroz bogatstvo pristupa i smjerova i danas predstavljajući jedno od stalnih kreativnih uporišta.

Partiture izvedene u prvom dijelu koncerta tome svjedoče na najbolji način, gdje se ističe podatak da je skladba “Hameum suita za klarinet i klavir” B. Miloševića tom prilikom doživjela i hrvatsku praizvedbu. Izvedbu Philippa i Batoša odlikovala je promišljenost i nadahnutost, i umjetnici su ostvarili interpretaciju ozbiljnog standarda.

Kada se govori o prisutnosti i mjestu folklora u glazbi današnjice, svakako treba podsjetiti na područje jazz glazbe. Zagrebački jazz kvartet svojedobno je upravo tematizirajući građu s područja folklora oblikovao vlastiti izraz, koji je zajedno s danas vrlo popularnim područjem world musica znatno pridonio da se generacije mladih muzičara okreću specifičnom i nimalo lakom području izvodilaštva kakvog je na maestralan način inaugurirao Boki Milošević. Oduvijek izrazito cijenjen među publikom, Milošević je privukao i praktički sve zagrebački klarinetiste “klasičare”, pripadnike različitih generacija. Izvedbe koje su u drugom dijelu koncerta ostvarili Bruno Philipp i sastav “Fractal”, dojmile su se ponajprije izvanrednom  pripremljenošću Philippa, koji je sve aspekte i detalje partitura objedinio u dorađene interpretativne cjeline. Privlačnost u prvom redu složenog ritamskog aspekta, te razrađenost melodijskih faktura tih doista virtuoznih, nekih i elegičnijih, folklornih minijatura, s visokokultiviranom tonskom oblikovnošću (izvrstan pristup boji), dojmila se doista i stoga jer je na koncertnim podijima ta vrsta glazbe u nas rijetko zastupljena. Pitanje stilizacije, koje je najosjetljivije i najzahtjevnije kada je riječ o pristupu folklornoj tradicijskoj baštini i u stvaralaštvu i u izvodilaštvu, Philipp je artikulirao visokom mjerom spoja svog zamjetnog klasičarskog znanja sa specifičnim i u svakom smislu zahtjevnim zadatostima tih skladbi.

Doista zanimljiv koncert bio je prilika da se na kvalitetan način doživi jedan poseban svijet glazbe u kojem je Bruno Philipp izgradio jedan aspekt svog izvodilačkog i umjetničkog izraza.