Mržnja u mekom povezu

Rješenjem Višeg suda u Beogradu, donesenom na prijedlog Tužilaštva, zabranjena je distribucija knjige Jirgena Grafa “Mit o holokaustu”, jer “zagovara rasnu, nacionalnu i vjersku mržnju koja podstiče na diskriminaciju, neprijateljstvo i nasilje”. Istim aktom, sud je naložio MUP-u da se sav tiraž ove knjige, štampane u 500 primjeraka, oduzme i zapečati.

– Pojedini delovi “Mita o holokaustu” direktno omalovažavaju holokaust i njegov istorijski značaj, kao i broj žrtava, a knjiga zagovara nacionalnu i versku mržnju prema jevrejskom narodu. Objavljivanje ovakvih informacija, po oceni Tužilaštva koju je i sud prihvatio, može da dovede do ozbiljnih posledica, odnosno da kod drugih naroda izazove mržnju prema Jevrejima, što Srbija kao demokratsko društvo i društvo tolerancije nikada neće dozvoliti. Smatramo da je ovo veliki uspeh Tužilaštva, i ubuduće ćemo nastaviti da sprečavamo i sankcionišemo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti – kaže portparol republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić.

Prema navodima rješenja, u knjizi se osporava da je postojao plan fizičkog istrebljenja Jevreja, postojanje gasnih komora i logora smrti, kao i da je pod vladavinom nacionalsocijalizma bilo ubijeno između pet i šest miliona Jevreja. Navedeni su i citati u kojima se osporava broj žrtava u Aušvicu, pravljenje sapuna od ljudske masti, kao i metode istrebljenja Jevreja i mjesta gdje su bile gasne komore. U poglavlju “Dokumentovani dokazi holokausta” otvoreno se izvrgavaju ruglu i ismijavaju historičari i svjedoci holokausta. U knjizi se dovode u pitanje izjave svjedoka holokausta tvrdnjama da “svedoci nikada nisu videli leševe ljudi koji su umrli od cijanovodonične kiseline”, a potom se umanjuje broj žrtava, uz tvrdnju da “nije lako smestiti u takvom prostoru 12 leševa, čak ni Liliputanaca”.

Izdavač i prevodilac knjige Zoran Buljugić, književni prevodilac iz Beograda, zabranu smatra političkom i izjavljuje:

– Mislim da oni koji su zabranili tu knjigu, nisu je ni čitali kako treba. U knjizi ovog autora nema ni trunke antisemitizma niti bilo kakvog pozivanja na nekakvu nacionalnu mržnju i netrpeljivost.

Tvrdnje iz knjige o navodno lažnim gasnim komorama i istrebljenju Jevreja, Buljugić brani riječima zbog kojih je, između ostalih, i sama knjiga zabranjena kao djelo u kome se propagira nacionalna i vjerska mržnja.

– Da! To jeste laž! Zato što gasne komore nisu postojale. Postojale su za uništavanje insekata, ali ne i ljudi. Moj motiv za objavljivanje ove knjige bio je isključivo naučne prirode. Dakle, htio sam da se čuje i neka druga strana i smatram da je Jirgen Graf značajan istoričar, da je vrlo nepristrasan. Koristio je bogatu i ogromnu literaturu – kaže Buljugić.

Švicarac Jirgen Graf po obrazovanju je filolog. Početkom devedesetih godina prošlog vijeka prišao je pokretu revizionista koji negira holokaust, postojanje gasnih komora i broj ubijenih Jevreja u nacističkim logorima u Drugom svjetskom ratu. Njegova knjiga “Mit o holokaustu” pojavila se u Evropi krajem devedesetih godina i zabranjena je u više zemalja. U Srbiji je prevedena sa ruskog i objavljena prije nekoliko mjeseci u tiražu od 500 primjeraka. Jirgen Graf je u Švicarskoj osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog te knjige, ali je pobjegao na istok i vjeruje se da živi u nekoj od bivših sovjetskih republika.

Aleksandar Nećak iz Saveza jevrejskih opština ističe da je “Mit o holokaustu” jedan od 118 naslova antisemitskog sadržaja koji je moguće naći u knjižarama u Srbiji. Isto tako kaže da je Savez jevrejskih opština tražio zabranu za petnaest naslova i da Tužilaštvo to razmatra.