Oružani napad na Novosti

HHO: Naslovnica “Novosti” vrijeđa vrijednosti hrvatskog naroda

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) u utorak je izrazio prosvjed zbog naslovnice najnovijeg broja tjednika Novosti, koje izdaje Srpsko narodno vijeće, na kojoj je objavljena fotografija dvaju hrvatskih MiG-ova s nacionalnim obilježjem i naslovom “Obadva, obadva su pala!” te činjenice da se taj tjednik financira iz državnog proračuna.

HHO u prosvjednom pismu upućenom Vladi i Hrvatskom saboru podsjeća da je to usklik hrvatskog vojnika kod Šibenika 21. rujna 1991. prilikom obaranja dvaju jugoslavenskih MiG-ova. Ističe da su Novosti, dok je većina hrvatskih građana bila šokirana padom dvaju MiG-ova nad Slunjem, to zabilježile na krajnje dubiozan način.

Poštujući slobodu izražavanja, pravo grafičkog i slikovnog uređivanja novina, pa i lista Novosti, HHO prosvjeduje zbog činjenice da se taj tjednik financira iz državnog proračuna, odnosno naših džepova.

Smatra da Vlada i Hrvatski sabor moraju biti svjesni implikacija takvih poruka, upravo zato što je državno financiranje tog lista posljedica koalicijskog sporazuma sa Samostalnom demokratskom srpskom strankom (SDSS). HHO podsjeća da je, kada je jedan danski list objavio niz spornih karikatura na račun proroka Muhameda, cijeli svijet ustao protiv vrijeđanja muslimanskih svetinja.

“No, u Hrvatskoj je, izgleda, moguće vrijeđati neosporne vrijednosti većine hrvatskih građana-poreznih obveznika, uz potporu hrvatske vlade i Hrvatskog sabora”, navodi HHO, napominjući i da je tjednik Novosti u broju objavljenom 6. kolovoza 2010., u vrijeme obilježavanja Dana zahvalnosti, na naslovnici objavio crtež hrvatskog vojnika koji vampirski pije krv ženskoj osobi, uz naslov “Olujom do mira”.

Navodeći da tjednik Novosti izdaje Srpsko narodno vijeće, krovna institucija Srba u Hrvatskoj, HHO ističe da je toj nevladinoj udruzi na čelu potpredsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac. “Sama činjenica da je Milorad Pupovac istodobno zastupnik u Hrvatskom saboru, predsjednik političke stranke i predsjednik jedne nevladine udruge, predstavlja sukob interesa i nespojivo je s idejom civilnog društva”, ističe, uz ostalo, HHO u prosvjednom pismu Vladi i Hrvatskom saboru.

Hina, 5. listopada 2010.

HHO prosvjeduje zbog ‘dubiozne’ naslovnice tjednika Srpskog narodnog vijeća

Naslov, Dnevno.hr, 5. listopada

portal topadaV, 5. listopadaa 10.nas Ivan Zvonimir Čičakomda

HHO ogorčen naslovnicom Pupovčevih “Novosti” sa slikom migova i naslovom “Obadva, obadva su pala”

Naslov, Slobodna Dalmacija (slobodnadalmacija.hr), 5. listopada

HHO-u zasmetala naslovnica “Novosti” s migovima i natpisom “Oba su pala”

Naslov, Novi list (novilist.hr), 5. listopada

‘Obadva, obadva su pala!’ – naslovnica Pupovčevih Novosti

Naslov, Nova TV (dnevnik.hr), 5. listopada

Naslovnica s hrvatskim MiG-ovima i natpisom ‘Obadva, obadva su pala’ krajnje je uvredljiva!

Naslov, Jutarnji list (jutarnji.hr), 5. listopada           

Dragojević: Usporedba naše naslovnice i karikatura Muhameda je poziv na linč

(…) “Znam da je naslovnica asocijacija na ratni podvig, ali mi kao novine njegujemo antimilitarno raspoloženje, a budući da nitko nije smrtno stradao, nismo smatrali da time kršimo etička načela”, kazao je Dragojević, inače dobitnik nagrade Joško Kulušić HHO-a za širenje ljudskih prava u medijima prije sedam godina.

Za tvrdnju HHO-a da “Novosti” vrijeđaju neosporne vrijednosti većine hrvatskih građana-poreznih obveznika Dragojević je naveo da su porezni obveznici i čitatelji tih novina, te da neće odustati od toga da provociraju, a “ne radim ovaj posao zato da bih na naslovnicu stavio smilje i bosilje”, zaključio je.

Novi list (novilist.hr), 5. listopada

Čičak: Srpski tjednik izruguje se svetinjama

(…) R. Dragojević i cijelo to društvo ne mogu skriti svoju mržnju prema hrvatskoj državi, a zanima me hoće li se tako karikaturalno zezati i oko zahtjeva u Srbiji da se novi most u Beogradu nazove imenom Draže Mihailovića. Oni samo kriminaliziraju hrvatsko društvo i ne treba dopustiti da ih to društvo i financira… neka se bave nacionalnim pravima, a ne raspirivanjem nacionalne mržnje.

Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a, Večernji list (vecernji.hr), 5. listopada

Čičak poziva na linč redakcije Novosti

(…) Naša namjera nije bila da povrijedimo bilo koga, naprosto smo željeli vidjeti do kud mogu ići granice medijske slobode. Svjesno sam preuzeo svu odgovornost i nemam se namjeru za bilo što ispričati. Naslovnica bi bila neukusna da je netko poginuo, ali nije. Povlačenje paralele s danskim slučajem uopće ne stoji. Čičak s tom usporedbom zapravo poziva na linč redakcije “Novosti”. Ako se meni i bilo kome iz redakcije nešto dogodi Čička ću smatrati osobno odgovornim jer takve usporedbe su neumjerene i opasne.

Rade Dragojević, glavni urednik Novosti, tportal.hr, 5. listopada

Hrvatski vojnik kao vampir

“Novosti”, inače, ne čine ovakvo što prvi put. Dan nakon ovogodišnjeg Dana domovinske zahvalnosti na naslovnici su objavili također za mnoge Hrvate dvojbenu ilustraciju – hrvatskog vojnika kako vampirskim zubima davi ženu ispod koje je lokva krvi, a sve to pod naslovom “Olujom do mira”.

Taj stil odgovara onom iz “Ferala” iz kojega je dio novinara i urednika, nakon gašenja lista, prešao u Pupovčeve “Novosti”. Premda se list financira iz proračuna, u “Novostima” se ne libe objaviti i fotografiju premijerke Kosor s naslovom “Naši dragi zločinci” i temom o zločinačkoj organizaciji – HDZ-u.

Davor Ivanković, novinar, Večernji list (vecernj.hr), 5. listopada

Reagiranje Ministarstva obrane na naslovnicu i tekst u časopisu “Novosti”

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske sa žaljenjem konstatira kako se zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u najnovijem broju časopisa “Novosti” stavljaju u isti kontekst kao i neprijateljski zrakoplovi koji su agresorski djelovali diljem Hrvatske u Domovinskom ratu. Stavljati u isti kontekst zrakoplovstvo koje čuva suverenitet Hrvatske i “Vazduhoplovstvo JNA” koje je svojim djelovanjem razaralo Hrvatsku u Domovinskom ratu, uvreda je za sve djelatnike Ministarstva obrane i pripadnike Oružanih snaga RH, za sve hrvatske branitelje ali i sve dobronamjerne građane Republike Hrvatske.

Ministarstvo obrane, posebno žalosti činjenica kako se nesreća koja se dogodila, a u kojoj je stradala i hrvatska državljanka, pokušava grubo u spomenutom časopisu izmanipulirati, pri čemu se u tekstu navodi kako je nakon pada zrakoplova ostao “kaos i bombe”, što je potpuno netočno. Za razliku od kaosa, bombi i projektila koje je “Vazduhoplovstvo JNA” ostavljalo diljem Hrvatske u Domovinskom ratu, po ovoj nesreći postupano je sukladno svim važećim hrvatskim propisima, a u skladu sa NATO regulativom.

Branko Vukelić, ministar obrane, priopćenje, 5. listopada

Reagiranje Glavnog stožera Oružanih snaga RH na naslovnicu i tekst u časopisu “Novosti”

Glavni stožer Oružanih snaga Republike Hrvatske u ime svih pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske sa žaljenjem konstatira kako se zrakoplovi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u najnovijem broju časopisa “Novosti” stavljaju u isti kontekst kao i neprijateljski zrakoplovi koji su agresorski djelovali diljem Hrvatske u Domovinskom ratu. Istodobno, u potpunosti odbacujemo navode iz teksta u kojima se govori kako je nakon pada zrakoplova ostao kaos i bombe jer to naprosto ne odgovara istini.

Podsjećamo kako Oružane snage Republike Hrvatske, kao i prilikom stvaranja neovisne Hrvatske, tako i danas, imaju svoju jasnu ustavnu i zakonsku obvezu, a sve naše aktivnosti na području Republike Hrvatske kao i u međunarodnim misijama imaju uporište u zakonskoj regulativi i propisima. Grubo manipuliranje nesrećom koja se dogodila kroz novinski članak – naslovnicu lista Novosti, naslov i tekst, nanošenje je štete ugledu pripadnika OS RH ali i Oružanim snagama RH u cjelini.

Josip Lucić, načelnik Glavnog stožera, priopćenje, 5. listopada

‘Hrvatski migovi nisu Vazduhoplovstvo JNA’

Naslov, tportal.hr, 5. listopada

“Hrvatski migovi nisu isto što i Vazduhoplovstvo JNA”

Naslov, Dnevno.hr, 5. listopada

 

MORH i HHO: Štetna i uvredljiva naslovnica tjednika “Novosti”

Naslov, Hina, 5. listopada

MORH: “Hrvatski migovi nisu isto što i Vazduhoplovstvo JNA”

Naslov, Nova TV, 5. listopada

Žestoke reakcije HHO-a i MORH-a zbog naslovnice Novosti

Naslov, Danas.hr, 5. listopada

Glavni urednik Novosti: Ovo postaje hajka! Hoće li se na noge dići i generali?

(…) “Da nije opasno, bilo bi bizarno, budući da mi prijeti onaj koji ima silu i oružje. Smatram neviđenim skandalom da se sloboda novinskog kazivanja ovako kriminalizira i da se vojska i Glavni stožer dižu na noge da bi meni i novinarima uputili prijetnju”, zaključuje Dragojević.

Index.hr, 5. listopada

Zgroženi smo naslovnicom najnovijeg broja Samostalnog srpskog tjednika “Novosti”

Hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata zgroženi su naslovnicom najnovijeg broja Samostalnog srpskog tjednika “Novosti”, kojega izdaje Srpsko narodno vijeće na čelu kojega je dr. Milorad Pupovac, potpredsjednik SDSS-a i zastupnik Hrvatskog sabora, a posebice zato što se isti tjednik financira iz državnog proračuna. (…)

Ne dopuštamo nikome da dira u naše svetinje – našu časnu obranu u Domovinskom ratu i žrtve naših suboraca u obrani domovine!

Ovo nije prvi puta da se navedeni tjednik upušta u vrijeđanje ustavnih prava hrvatskih građana i digniteta Domovinskog rata, a što je bilo vidljivo i u broju od 6. kolovoza ove godine u povodu obilježavanja Dana Domovinske zahvalnosti kada su objavili sliku hrvatskog vojnika u liku vampira, pod naslovom “Olujom do mira”.

Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da žurno donese odluku o prestanku financiranja tjednika “Novosti”, koji ovakvom uredničkom politikom ne samo što ne zastupa interese srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, nego izravno radi na širenju govora mržnje, nacionalne i etničke netrpeljivosti, krši hrvatske zakone i izravno vrijeđa ustavna prava hrvatskih građana, a posebice otvara duboke rane hrvatskih branitelja i njihovih obitelji.

Josip Đakić, predsjednik Hvidre, priopćenje, 5. listopada

Ivan Zvonimir Čičak – klevetnik zadužen za linč i hajku

Čičkov posljednji napad, ovaj put na samostalni srpski tjednik Novosti, još jedan je u nizu njegovih pokušaja da dođe do javne pozornosti, odnosno da se dodvori vladajućim političarima. Nije, naime, slučajno da je Ivan Zvonimir svoje pismo u kojem se obrušava na Novosti zbog naslovnice na kojoj stoji sporni naslov “Obadva, obadva su pala” poslao Vladi i Saboru. Na taj način on se pokušao dodvoriti premijerki Jadranki Kosor i otvoriti joj prostor za još jednu podjelu, na Hrvate s jedne i Srbe te sve ine “neprijatelje hrvatske države” s druge strane. Žalosnom i sramotnom može se smatrati činjenica da taj poziv na linč dolazi iz nekoć časne kuće – HHO-a, ali to ne treba čuditi s obzirom da u istoj sjede ljudi koje se može s pravom smatrati nečasnima.

Lado, lupiga.com, 5. listopada

 

Naslovnica koja je šokirala Hrvatsku

Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga, branitelji te Hrvatski helsinški odbor oštro su prosvjedovali zbog naslovnice tjednika Novosti koji izdaje Srpsko narodno vijeće. Naime, na naslovnici je objavljena fotografija dvaju MIG-ova s naslovom “Obadva, obadva su pala!” Naslovnica je šokirala Hrvatsku. Platili su je građani jer se tjednik Novosti financira iz državnog proračuna. Izdavač mu je Srpsko narodno vijeće na čijem je čelu Milorad Pupovac (…).

Ovo nije prvi put da je naslovnica Novosti izazvala buru reakcija. Dan nakon ovogodišnjeg praznika domovinske zahvalnosti objavili su ilustraciju hrvatskog vojnika kako vampirskim zubima davi ženu. Naslov je glasio “Olujom do mira”.

HRT, Dnevnik 3, 5. listopada

 

Podrska redakciji Novosti: Drzi se Rade, a oni nek se jebu s cenzurom u ime svojih svetinja

Pozivali su se na te iste “svetinje” kada su ubijali u ime slobode, kada su mučili civile u ime neovisne Hrvatske, kada su pljačkali u ime domoljublja, i kada su svoje krvave ruke pune ratnog plijena skrivali iza tih “svetinja” na koje se sada pozivaju. Gadljivo, druže moj, i zato drži se Rade, a oni nek se fino jebu s cenzurom u ime svojih “svetinja”!

Domagoj Margetić, necenzurirano.com, 5. listopada

Ne vrijeđaju nas Novosti, vrijeđa nas Ivan Zvonimir Čičak

(…) To je, podsjećamo, onaj Čičak koji je oklevetao kapetana Laptala, Čičak koji tvrdi da su Hrvati ljubomorni na Ivicu Todorića i njegov uspjeh, Čičak zbog kojeg je pola HHO-a dalo ostavku, Čičak koji je nedavno rekao da se mladi Srbi u Kninu ponašaju kao na Terazijama sami izazivajući incidente, Čičak koji se sam usudio prepravljati spomenik srpskim civilima u Varivodama čime je navukao bijes stanovnika. Čičak koji je, na kraju krajeva, nekad s Ivom Sanaderom bio na “dragi Ivo”, a kasnije baš na njemu krenuo oštriti pero.

Ivanu Zvonimiru Čičku ne bi palo na pamet kritizirati primjerice istu naslovnicu nekih hrvatskih novina. Čičku je, nimalo u skladu s njegovom funkcijom u Hrvatskom helsinškom odboru, zasmetala činjenica što je to napravio upravo srpski tjednik. Ne zovemo li takve ljude šovinistima?

Jelena Šimac, novinarka, Index.hr, 5. listopada

Ekskluzivno: Čičak – istina o Varivodama!

(…) “Dakle, radi se o skupini ljudi koja mrzi rod hrvatski. Mi njih jako dobro znamo i znamo o kom se radi i to nije nikakva sloboda. To je glasilo srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj koju financira država, a ne list koji bi se bavio istraživanjem granica slobode kako govore.

Ivan Zvonimir Čičak, Panorama-Vukovar.hr, 6. listopada

Evropejac Čičak u obrani hrvatskih vrijednosti

(…) Čičak je u jučerašnjem Dnevniku lijepo objasnio da je “primarni zadatak takve novine da izražava toleranciju i međusobno razumijevanje, a ne mržnju” i valjda pretpostavlja da bi, pošto su financirane iz državnog proračuna, trebale izvještavati o kulturnim društvima koja se bave očuvanjem ono malo srpske kulture koje hrvatska većina nije počistila, a koje omogućava  hrvatska država. O folkloru i obnovi. One bi valjda trebale biti glasilo pomaganja hrvatske države svojoj manjini. Sve drugo što ne spada u tu sferu “Novosti” ne bi smjele pisati ni istraživati, a kamoli ironizirati. I tu je sličnost Čička sa onim evropskim multikulturalizmima, koje pod krinkom zaštite kulturnih vrijednosti imigrantskih zajednica, zapravo onemogućuju njihovo povezivanje s dominantnom kulturom i getoiziraju manjine ostavljajući ih na marginama. A to je ono što po Čičku treba napraviti i sa Srbima. Jer, iako to ne kaže eksplicitno, glasilo srpske manjine je manjinsko i kao takvo treba znati gdje mu je mjesto.

Mašenjka Bačić, novinarka, H-alter, 6. listopada

Udruge iz Domovinskoga rata: naslovnica “Novosti” vrijeđa sve hrvatske građane

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskoga rata priopćila je danas kako naslovnica tjednika Srpskog narodnog vijeća “Novosti” duboko dira u osjećaje svih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, vrijeđa sve poginule i umrle hrvatske branitelje, djecu hrvatskih branitelja, ali i sve građane Republike Hrvatske. (…)

Koordinacija traži da Vlada RH preispita financiranje onih tiskovina koje pronose govor mržnje i svojim istupima narušavaju mir, toleranciju i suživot kao osnovni temelj moderne i europske Hrvatske za koju su se borili hrvatski branitelji i za koju su mnogi dali život, te da preispita odluku o općom oprostu.

Hina, 6. listopada

“Ograđujemo se od provokacije i pozivamo Pupovca da se ispriča”

“U povodu najnovijeg pisanja lista Novosti, koje ‘u ime i za račun’ Srba u Hrvatskoj izdaje Srpsko nacionalno vijeće – nacionalna koordinacija čiji je predsjednik i osoba odgovorna za izdavanje lista Milorad Pupovac, prisiljen sam, u ime Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije i svoje osobno, izraziti žaljenje zbog 563. broja Novosti s naslovnicom ‘Obadva, obadva su pala’. U potpunosti se ograđujemo od poruke koja se takvom naslovnicom šalje i pozivamo Milorada Pupovca, kao izdavača lista, da se javno ispriča u svoje i u ime svojih najbližih suradnika”, piše u otvorenom pismu javnosti koje je potpisao Staniša Žarković, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije.

Večernji list (vecernji.hr), 6. listopada          

Sloboda govora je temeljna svetinja demokracije

(…) Ograničavanje slobode izražavanja i mišljenja je fundamentalni princip svakog totalitarizma, baš kao što je sloboda govora i tiska fundamentalni princip demokracije. Ako Ivan Zvonimir Čičak, čelni čovjek HHO-a, preferira život u državi u kojoj vlast određuje tko što smije reći i objaviti na naslovnici novina, neka barem prestane glumiti borca za ljudska prava.

Nadalje, od sulude HHO-ove ideje da bi vladajući trebali ukidanjem financiranja prisiliti Novosti da pišu onako kako se to sviđa većini (ili barem Čičku i MORH-u) još je bizarniji pokušaj opravdavanja cenzure i gušenja slobode medija u slučaju objave karikatura Muhameda u Danskoj. (…)

Sloboda govora je apsolutno besmislena ako ne uključuje slobodu govora onih s kojima se najmanje slažemo. I upravo zato sloboda govora u svakoj demokraciji, pa tako i u hrvatskoj, mora biti jedina nedodirljiva svetinja, jer samo tako možemo osigurati da ćemo, ako ništa drugo, živjeti u državi u kojoj smijemo razmišljati vlastitom glavom i reći što mislimo bez straha od posljedica.

Neven Barković, novinar, tportal.hr, 6. listopada

Predsjedniče, obuzdajte svoje podređene!

U srijedu, 6. oktobra redakcija “Novosti” primala je tokom cijelog prijepodneva prijetnje putem elektroničko pošte i telefona, u kojima se nedvosmisleno i jasno govori da će na redakciju biti bačena bomba, a urednik izgubiti glavu.

Dogodi li se išta od toga, odgovornima ćemo smatrati ministra obrane Branka Vukelića, načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Josipa Lucića, predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička, koji su u utorak, 5. oktobra, tokom cijelog dana u svojim priopćenjima i javnim istupima huškali javnost i pozivali na linč članova redakcije, zlonamjerno interpretirajući našu naslovnicu.

“Novosti” ove prijetnje shvaćaju ozbiljno i prijavile su ih policiji. Zbog ozbiljnosti situacije, očekujemo da će vrhovni zapovjednik Oružanih snaga, predsjednik Ivo Josipović, i predsjednica Vlade Jadranka Kosor svoje podređene pozvati na odgovornost.

Priopćenje redakcije “Novosti”, 6. listopada

Redakcija ‘Novosti’ prijavila da joj prijete zbog naslovnice

Naslov, Hina, 6. listopada

 

Redakcija Novosti zasuta prijetnjama zbog “Obadva su pala”

– Hoćete da vam bacimo bombu? Poklat ćemo vas! Pobit ćemo vas, stoko srpska, majku vam je*** srpsku! – jedna je od prijetnji, prenosi portal h-alter, što su tijekom prijepodneva stale pristizati u redakciju tjednika Novosti na čijoj su naslovnici osvanula dva MiG-a s naslovom “Obadva, obadva su pala”.

Dalje.com, 6. listopada

 

Zbog “oba su pala” prijete Novostima: “Pobit ćemo vas, stoko srpska”

Naslov, Index.hr, 6. listopada

 

Redakciji ‘Novosti’ cijelo jutro se prijeti smrću: ‘Bacit ćemo bombu, urednik će izgubiti glavu’

Naslov, Nacional.hr, 6. listopada

Džakula: ‘Naslovnica Novosti je jeftina i vulgarna’

U izjavi za javnost koju potpisuje predsjednik te organizacije, Veljko Džakula, Srpski demokratski forum se ograđuje od uredničkog poteza srpskog tjednika Novosti i u potpunosti osuđuje naslovnicu ‘Obadva, obadva su pala’ s hrvatskim migovima jer su ti zrakoplovi branili nebo hrvatskih državljana srpske nacionalnosti. (…)

tportal.hr, 6. listopada

Prijetnje redakciji Novosti: Bacit ćemo vam bombu, prerezati grkljan

Naslov, vecernji.hr, 6. listopada

Redakcija Novosti prijavila da joj prijete zbog naslovnice: “Dobit ćete bombu”

Naslov, SEEbiz.eu, 6. listopada

Zahtijevamo punu zaštitu redakcije i novinara “Novosti”

Hrvatsko novinarsko društvo zahtijeva od vlasti i od policije da pruži punu zaštitu i sigurnost redakciji “Novosti”, tjednika kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, i njezinom glavnom uredniku, jer su jutros u redakciju pristizale smrtne prijetnje elektronskom poštom i telefonom.

Prijetnje redakciji “Novosti” izravna su posljedica jučer stvorene atmosfere oko naslovne stranice posljednjeg broja “Novosti” na kojoj je ilustracija dva pala miga-21, uz tekst “Oba su pala”.

U načelu, svatko ima pravo kritizirati medije ali je loše i opasno kada to čine najviše vojne institucije. Ministar obrane Branko Vukelić i načelnik Glavnog stožera RH Josip Lucić jučer su koordinirano a kroz dva priopćenja, gotovo istim tekstom, okvalificirali naslovnicu “Novosti” uvredljivom za pripadnike Oružanih snaga, za sve branitelje i sve dobronamjerne građane. Iz toga proizlazi da vojne institucije daju sebi za pravo javno prosuđivati koji hrvatski građani jesu a koji nisu dobronamjerni, odnosno koji su neprijatelji. To nije primjereno u društvima europskih demokracija a Hrvatska proklamacijama, vjerujemo i stvarno, želi biti takvo društvo.

Učinak smo vidjeli već danas ujutro. Koordinirana vojna priopćenja mogu se smatrati prijetnjom slobodi medija, “Novostima” i novinarima koji u “Novostima” rade.

Sigurno da naslovnicu s ilustracijom dva pala miga i tekstom “Oba su pala” netko može doživjeti kao uvredu. Ali, želimo podsjetiti da je doslovce isti telop “Oba su pala” imao i središnji Dnevnik Hrvatske televizije onoga dana kada su pala dva hrvatska miga. To, izgleda, nikoga nije tada zasmetalo, pa zašto onda sada smeta, u čemu je razlika?

Mogle su iritirati pojedine sinoćnje izjave glavnog urednika Rade Dragojevića. Ali, radi li se o uređivačkom promašaju o tome bi trebali prije svih procijeniti redakcija “Novosti” i njihov izdavač a ne vojne institucije, jer sloboda medija mora biti neupitna u slobodnim društvima.

Što se tiče nekih drugih reakcija koje se tiču državnog financiranja tjednika “Novosti”, HND želi istaknuti da financijer ne smije određivati sadržaj novina i medija jer u tom slučaju nema ništa od slobodnog novinarstva.

Zdenko Duka, predsjednik HND-a, priopćenje, 6. listopada

Čičak o prijetnji Novostima: Nije problem u meni, nego u njima

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak hladno je primio vijest o prijetnjama koje su putem telefona i e-maila zaprimila redakcija Novosti.

“Pa neka policija to istraži”, kazao je Čičak.

Zamjenica glavnog urednika tog lista je, podsjetimo, izjavila kako razloge prijetnji vidi u reakciji Ministarstva obrane i Glavnog stožera oružanih snaga na naslovnicu Novosti na kojoj su prikazana dva miga, uz naslov “Obadva, obadva su pala”, a koja je uslijedila nakon reagiranja HHO-a. Upitali smo Čička za komentar te tvrdnje Andreje Radak.

“Nije problem u reagiranju, nego u onome što su objavili”, kaže Čičak. Kada smo ga upitali je li mu poznato da se Branimir Glavaš nakon prošlih lokalnih izbora poslužio istom rečenicom, “Obadva su pala”, kada je porazio Antu Đapića i Tomislava Ivića, Čičak nam uzvraća protupitanjem:

“Zašto vi to uspoređujete s ovim? Zašto to sa slikom dva aviona koja padaju?”, kaže on. Na objašnjenje da se radi o upotrebi iste fraze, Čičak nam govori: “Ja imam pravo da kažem što ja mislim, a mislim da razgovaram s pogrešnom osobom” i poklapa slušalicu.

Danas.hr, 6. listopada

Šef HSP-a Srb: SDSS želi stvoriti novu SAO Krajinu!

Predsjednik HSP-a Danijel Srb optužio je danas partnere u aktualnoj Vladi – SDSS, da stvaraju infrastrukturu i pravni okvir za novu SAO Krajinu. Kao argument navodi Prijedlog zakona o registru vijeća i koordinacija nacionalnih manjina koji je Vlada usvojila prošlog tjedna. (…)

Jutarnji list (jutarnji.hr), 6. listopada

Naputak Ive Josipovića: ‘Novosti trebaju razmisliti o uređivačkoj politici’

Naslov, tportal.hr, 6. listopada

Milanović i Josipović naslovnicu Novosti smatraju “neukusnom”

(…) Zbog atmosfere linča zbog nepoćudne naslovnice redakcija Novosti priopćila je da cijelo prijepodne dobiva prijetnje u kojima se nedvosmisleno i jasno govori da će na redakciju biti bačena bomba, a urednik izgubiti glavu. Šef oporbe i dalje smatra kako je cijela priča zapravo neukusna od strane tjednika Novosti te da bi trebao izbjegavati ovakve stvari.

“Nije me to povrijedilo, ali smatram to neukusnim”, rekao je Milanović o spornoj naslovnici dodajući da se, ako se naslovnica već dogodila, možda ne moraju ispričavati. Šef SDP-a dodao je i da nije najspretnije reći da će se redakcija Novosti i ubuduće ponašati na takav način.

Josipoviću se naslovnica ne sviđa. “Ne sviđa mi se ta naslovnica. Mislim da je neukusna, a izdavač bi trebao razmisliti treba li nastaviti takvu politiku”, kratko je komentirao predsjednik Ivo Josipović. Dodao je, međutim, kako i javnost, ali i on osobno očekuju izvješće o tome zašto su avioni pali dodavši kako će to biti predmetom javne rasprave.

Index.hr, 6. listopada

I nakon Tuđmana – Josipović: Zar će mediji opet pogađati ukus državnog vrha?

(…) To je dno. To je užas. Ne činjenica da se Josipoviću ne sviđa naslovnica, to je njegovo pravo kao čitatelja i predsjednika države. Čak je i njegovo pravo kao čitatelja da apelira na izdavača da razmisli o takvoj politici. Zastrašujuće je što Josipović kao predsjednik Republike poručuje izdavaču da razmisli o tome što stavlja na naslovnicu. Jer je neukusno i ne sviđa mu se.

To je put u crni mrak iz kojeg smo (mislili da smo) se iskobeljali. Vratilo se vrijeme kad će izdavači prvo slušati što kaže šef države, kao što slušaju što kaže premijer ili premijerka ili šef opozicije… To je valjda ta Nova pravednost, toliko različita od stare.

Tomislav Klauški, novinar, Index.hr, 6. listopada

Tako zbori čelnik HHO-a: Mi njih jako dobro znamo. Oni mrze rod hrvatski

“ZA ČIČKA i sve one koji nisu shvatili: Obadva, obadva su pala” naslovnica je novog broja, kako pišu iz redakcije Novosti, “poboljšanog izdanja” toga tjednika.

Nakon niza pritisaka, koji su došli prvo iz redova HHO-a, a zatim MORH-a, naše vrle opozicije i konačno samog predsjednika Ive Josipovića, redakcija Novosti pokazala je kako pred istima neće pokleknuti. Upravo suprotno, bez obzira na sve upućene prijetnje smrću bacanjem bombi i klanjem, novi broj Novosti vrišti obojen u crveno pokazujući da se takvih primitivnih prijetnji i eskapada ne boji.

Index.hr, 6. listopada

 

Policija čuva redakciju: Novosti danas izlaze s istom naslovnicom!

‘Prerezat ćemo ti grkljan’. Bacit ćemo vam bombu u redakciju!’ To su samo neke od niza prijetnji koje je glavni urednik Novosti Rade Dragojević osobno ili na redakcijski e-mail primio od anonimnih građana koje je zasmetala naslovnica ovog tjednika na kojoj je objavljena fotografija dva miga s naslovom ‘Oba, obadva su pala’

Kako nam je potvrđeno iz redakcije Novosti, taj tjednik danas će izaći sa skoro jednakom naslovnicom. Na početnoj strani novina opet će se naći naslov ‘Obadva, obadva su pala’ dok će pored naslova stajati ‘Za Čička i sve one koji nisu shvatili’. (…)

tportal.hr, 6. listopada

Za sve one koji nisu shvatili: Novosti sutra opet izlaze s naslovnicom ‘Oba su pala’!

– Kada Branimir Glavaš kaže: “Obadva, obadva su pala”, onda je to super, a kada mi to objavimo, onda dobivamo prijetnje da nas treba pobiti i zaklati. Znači, nije važno o čemu se govori, nego tko govori. Neka nam daju popis tema o kojima Srbi u Hrvatskoj trebaju pisati – kaže Andrea Radak, izvršna urednica tjednika Novosti, koji izdaje Srpsko narodno vijeće i financira se iz proračuna.

Jutarnji list (jutarnji.hr), 6. listopada

Kuća ljudskih prava zabrinuta: ‘Zašto se građane dijeli na Nas i Njih?’

Kuća ljudskih prava Zagreb – mreža organizacija civilnog društva, priopćenjem se pak osvrnula na, kako navodi, reagiranja i komentare javne televizije, institucija i HHO-a u vezi s objavljivanjem naslovnice tjednika Srpskog narodnog vijeća “Novosti”.

U priopćenju stoji kako su ‘začuđeni i zabrinuti zbog načina predstavljanja javnosti naslovnice lista ‘Novosti’ u informativnom programu HTV-a, kao i predstavljenih komentara predstavnika državnih institucija i nekoliko udruga’.

Kuća ljudskih prava Zagreb – u kojoj su okupljene udruge B.a.B.e., Documenta, GOLJP, Svitanje i UPIM, uz ostalo, navodi, kako ih ‘posebno brine argumentacija kojom se građane Republike Hrvatske dijeli na Nas i Njih’.

Također tvrdi kako je nakon pada dvaju vojnih zrakoplova ‘svatko barem na stotinu mjesta čuo potpuno istu sintagmu – oba su pala” te postavlja pitanje “zar etnička pripadnost nekome daje pravo da nešto konstatira, a drugima, zbog etničke pripadnosti, isto pravo oduzima’.

tportal.hr, 6. listopada

Što ratni zločinac smije, a Srbin ne smije?

“Unatoč prljavoj kampanji u kojoj su blatili i napadali HDSSB, čak i uz pomoć avijacije, na svu sreću, mogu samo reći – obadva su pala, i Tomislav Ivić i Anto Đapić”, izjava je koju prije godinu i pol dana, točnije nakon prošlih lokalnih izbora, na svom radaru nije zabilježio Ivan Zvonimir Čičak.

Izrekao ju je, pogađate, osuđeni ubojica stanovnika Osijeka srpske nacionalnosti. No, varate se u slučaju da mislite: “Ako se provjerena Hrvatina šali na račun pada aviona kod Šibenika 1991. godine, to znači da je povlačenje slične paralele dopušteno slobodnom mediju.” Pogađate, srpskom.

A jesu li pali? Jesu. Jesu li bila dva? Jesu. I jesu li obadva pala? Jesu. E, pa onda?

Tko se nije sjetio slavne “Obadva su pala” nakon što je stigla vijest o nesreći kod Slunja, vjerojatno ima problema s dosjećanjem i smislom za ironiju. Sa žalošću za čelnika nekoć uglednog Hrvatskog helsinškog odbora, treba konstatirati da su Novosti imale daleko više činjeničnog opravdanja da se prisjete slavnog braniteljskog krika od Branimira Glavaša. (…)

Ana Benačić, novinarka, Danas.hr, 6. listopada

Naslovnica Novosti: Josipović pozvao Hrvate i Srbe na suzdržanost

Dugi put u manje od 24 sata predsjednik Ivo Josipović očitovao se o naslovnici tjednika Novosti koja je podignula buru u javnosti i pozvao na stišavanje strasti

‘Puno je truda uloženo u popravljanje odnosa Hrvata i Srba i u to da svi građani, bez obzira na nacionalnost, uživaju sva prava i slobode. To je prevažan interes Hrvatske. Neoprezan tekst ili naslovnica može ga ugroziti. Većina (Hrvati) treba paziti da ne povrijedi svoje sugrađane Srbe, ali i manjina (Srbi) moraju činiti isto u odnosu na Hrvate. Svako pozivanje na nasilje, prijetnje, omalovažavanja opasni su i štetni’, napisao je predsjednik Josipović na svom Facebook profilu.

tportal.hr, 7. listopada

Oružani napad na “Novosti”

(…) Tu ipak ne treba umanjivati odgovornost spomenute ridikulozne organizacije, HHO-a, koji našu naslovnicu uspoređuje s karikaturom proroka Muhameda koja je rezultirala neredima. To tumačimo samo na jedan način, da HHO na implicitan način poziva javnost na linč “Novosti”. Nažalost, u tome su mu se, ne bez proračunate podlosti, pozivanjem branitelja pridružili Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga, koji tvrde da ovaj list “u isti kontekst” stavlja zrakoplove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s “neprijateljskim zrakoplovima koji su agresorski djelovali diljem Hrvatske u Domovinskom ratu”. No MORH i Glavni stožer ne govore o tome po čemu je to isti kontekst. Kontekst je isti samo utoliko što su i u prvom i u drugom slučaju za rušenje zrakoplova odgovorne hrvatske Oružane snage i to je poanta cijele naslovnice koju, uz Čičkovu pomoć, MORH i Glavni stožer sada žele zamaskirati. Umjesto da se, kao što su se ponosili rušenjem neprijateljskih zrakoplova, danas crvene zbog rušenja vlastitih zrakoplova, što je – za one koji još nisu shvatili naslovnicu – smisao naše ilustracije, MORH i Glavni stožer obrušili su se na novine koje su efektnim citatom ukazale na taj moment.

“Grubo manipuliranje nesrećom koja se dogodila kroz novinski članak – naslovnicu lista ‘Novosti’, naslov i tekst, nanošenje je štete ugledu pripadnika OS RH i Oružanim snagama RH u cjelini”, zaključuje pompozno načelnik Glavnog stožera Josip Lucić svoje priopćenje. No Lucić prešućuje kako je po funkciji on sam odgovoran za rušenje spomenutih zrakoplova, a time i za nanošenje štete ugledu Oružanih snaga koja je nastala iz tog incidenta. Dakle, naslovnica “Novosti” kritika je današnjeg stanja u Oružanim snagama, za koje su odgovorni Vukelić i Lucić.

Čičak, Vukelić i Lucić iskoristili su činjenicu što novine izdaje srpska zajednica u Hrvatskoj, kako bi svojim reakcijama postavili priču u etno-nacionalistički ključ, i time provocirali nove sukobe. Samo zbog toga što je izdavač “Novosti” Srpsko narodno vijeće, ČVL – troglavi stožer za obranu čistog novinskog prostora – naše novine otpisuje kao kvalificirane komentatore stvarnosti.

Glavni stožer Novosti, Novosti, 7. listopada

I Vukelić treba pasti

(…) Nadamo se samo da neće pasti novinarska krv, ali da hoće HDZ-ov linč-ministar. Odavna – od 2000. zasigurno nikad – nije se dogodio takav napad na slobodu medija, ali i na srpsku zajednicu u Hrvatskoj, kakav je u srijedu upriličilo hrvatsko vojno zapovjedništvo. Pa otkad to vojska uređuje novine, umjesto da brine o ispravnosti letjelica? Hoće li sad novinski urednici jednom tjedno na raport džudašu Josipu Luciću ili brodograditeljskome menadžeru Branku Vukeliću? Otkud MORH-u obraz da tvrdi da je tjednik “Novosti” – niskotiražne ali najhrabrije hrvatske novine – “zrakoplove Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane stavio u isti kontekst kao i neprijateljske zrakoplove koji su agresorski djelovali diljem Hrvatske u Domovinskom ratu”? Otkud obraz, kad nije tjednik “Novosti” srušene avione “stavio u isti kontekst”, nego je to učinila glavom i bradom Hrvatska vojska, dopustivši da letjelice padnu, baš kao što su 1991. pala i ona dva iznad Šibenika? (…)

I sad, kad se zbila najveća državna represija nad novinama u proteklome desetljeću, ali i ozbiljan pritisak na hrvatske Srbe, nije dovoljno da sve ostane na primjedbi o manjku socijalnoga senzibiliteta uniformiranih činovnika. Izgred je mnogo ozbiljniji: riječ je o pritisku vojnoga ministarstva na male novine koje izdaje nacionalna manjina s dobrim razlozima za trajnu frustraciju. U pristojnoj državi, takav latinoamerički izgred bio bi nezamisliv. Još do jučer činilo se kako to postaje nezamislivo i ovdje – ta isti dan kada je vojska napala “Novosti”, vrhovni je vojni zapovjednik nad grobovima ubijenih srpskih civila izjavio je kako se “prolivena krv i sramota nanesena Hrvatskoj ničim ne može obrisati”. Ali eto, toliko je malo potrebno pa da opet krenu prijetnje Srbima i novinarima. Četvrtina hrvatskih ratnih aviona pala je zbog truleži, a ministarstvo i dio javnosti krivicu prebacuju na novinare. (…)

Boris Pavelić, Novi list, 7. listopada

Priča šesta: Šala mala obadva su pala

šala mala obadva su pala

šala mala obadva su pala

daj mi bombu, napalm, trala-la-la

daj mi kamu malo bih te klala

šala mala pali avioni

iz usta gumeni bomboni

ja sam tvoja djevojčica mala

gledam telku

pa sam mislit stala

što s tobom nesretni čobane

kad mi diraš opet u svetinje

šala mala obadva su pala

jeb’la majku ako nisam znala

jeb’la majku svoju milu dragu

opet čoban pljuje mi po pragu

oj čobane pljuni još jedared

oj čobane doći ćeš ti na red

šala mala obadva su pala

šala mala obadva su pala

daj mi bombu, napalm, trala-la-la

ja sam tvoja djevojčica mala

Aleksandar Stanković, Danas.hr, 7. listopada

Novinarska trivijalnost i nacionalističko ludilo

(…) Razumijem tu neku ideju da se Novosti dizajniraju po uzoru na bivši Feral, pa da na naslovnici ne bude neka aktualnost ili senzacija, nego poruka, po mogućnosti satirična, ali – kvragu – možda bih i ja htjela biti slavna kao Marija Curie, ali shvaćam da to ne ide i da sam sretna i ako me susjedi u kvartu prepoznaju. Tako su, po meni, i urednici Novosti trebali razmišljati kad su u jednoj trivijalnosti vidjeli potencijal ondašnjih Feralovih naslovnica. K tome, trebali su razmišljati i o tome da će cijelu svoju novinarsku redakciju izložiti nasilju dežurnih hrvatina, a da nitko neće imati pojma zašto, niti za koji to sveti novinarski cilj (…).

Nataša Škaričić, e-novine.com, 7. listopada

Hvidra će tužiti tjednik Novosti

Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) najvjerojatnije će idući tjedan tužiti sudu tjednik “Novosti” i njegova izdavača zbog vrijeđanja hrvatskih ratnih vojnih invalida i širenja govora mržnje.

Naslovnica prošlog i novog broja s naslovom “Obadva, obadva su pala” o nedavnoj nesreći dvaju “migova” 21 HRZ-a kao i neki drugi napisi u tom tjedniku, kako je rekao na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić, razlog je što će od hrvatske vlade tražiti prestanak financiranja tog lista iz državnog proračuna.

Oni otvoreno vrijeđaju i omalovažavaju hrvatske branitelje, uspoređujući ih s krvnicima, vampirima ili bordelima, rekao je, dodavši da je to daleko od prava nacionalnih manjina. To je isto kao kad bih ja taj srpski list usporedio s “četničkim kuplerajem”, rekao je Đakić.

Hina, 7. listopada

Hvidra nema osnove za tužbu: Policija istražuje prijetnje Novostima

Iako je Hvidra za idući tjedan najavila podizanje tužbe protiv tjednika Novosti, ako se pita stručnjake za medijsko pravo, osnove za tužbu nemaju. Suda se očito ne boje ni same Novosti. Straha bi možda ipak trebalo biti kod onih koji su na adresu Novosti slali prijetnje.

(…) Izvršna urednica Novosti Andrea Radak odbacuje optužbe da se hrvatske branitelje uspoređivalo s vampirima. ‘Crtež na toj naslovnici prikazuje vojnika, bez nacionalnih obilježja, kako u lokvi krvi ljubi djevojku bez nogu. Radi se o parafrazi poznate fotografije s Times Squarea kada američki vojnik ljubi medicinsku sestru. Ne radi se o vampirima, nego samo treba poznavati kulturne reference da bi se znalo o čemu se radi’, kaže Radak.

tportal.hr, 7. listopada

Stigla i osuda iz Europe: “Hajka na Novosti dugotrajno narušava odnose Hrvata i Srba”

Hajka koja se povela protiv Novosti uočena je i u Medijskoj organizaciji južne i jugoistočne Europe (SEEMO), članici Međunarodnog novinarskog instituta čiji su članovi najugledniji urednici, novinari i medijski djelatnici u krajevima svijeta koje obuhvaća. “SEEMO želi istaknuti kako medij mora imati punu slobodu izvještavanja o temi, kao i o odlučivanju na koji će način urednički obrađivati priču”, poručuje glavni tajnik SEEMO-a Oliver Vujović.

“Svaki član društva ima se pravo ne slagati s izvještavanjem pojedinog medija i prijaviti ga za to zaduženim institucijama ukoliko smatra da je zakon prekršen. Ali pritisak i prijetnje individualaca prema novinskoj redakciji su neprihvatljivi. Visoki vojni dužnosnici mogu davati kritične opaske o radu medija kao privatne osobe, ali sa službene pozicije na to nemaju pravo. To može biti opasno za razvoj demokracije u društvu”, kaže Vujović.

Iz SEEMO-a poručuju kako bi javne osobe morale biti svjesne činjenice da verbalni napadi na manjinski medij mogu dugotrajno oštetiti ne samo u odnose manjine i većine unutar zemlje, već i nauditi sigurnosti pripadnika manjine. SEEMO stoga potiče hrvatske vlasti na provođenje temeljite istrage koja ne smije stati sve dok osobe koje su prijetile redakciji časopisa Novosti ne budu izvedene pred lice pravde.

Index.hr, 7. listopada

Zašto su Josipović i Milanović propustili ustati u obranu slobode govora
Puno žuči proliveno je u raspravi koju je, avaj, inicirao jedan klevetnik napadom na tjednik Novosti. Nakon sramotnih istupa predsjednika države i šefa oporbe na ovu temu, iskristalizirala se činjenica da Hrvatska nije spremna postati demokratska država koja sadrži i brani sve one segmente što ih demokracija podrazumijeva. Novinska naslovnica bila je dovoljna da ukaže na poguban deficit hrabrosti političkih lidera. Kažemo hrabrosti, jer naprosto ne vjerujemo da Zoran Milanović i Ivo Josipović nemaju dovoljno razuma da shvate da se na slučaju Novosti zapravo branila sloboda govora

“Svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja. To pravo obuhvaća slobodu zadržavanja mišljenja bez vanjskih pritisaka te slobodu traženja, primanja i širenja informacija i ideja putem bilo kojeg sredstva javnog priopćavanja i bez obzira na granice.” 

(Članak 19. Opće deklaracije o ljudskim pravima, proglašene na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda, 10. prosinca 1948. godine)

Predsjednik Ivo Josipović i šef najveće oporbene stranke Zoran Milanović propustili su na primjeru naslovnice “samostalnog srpskog tjednika Novosti” stati u obranu osnovnog postulata demokracije – u obranu slobode govora. Umjesto borbe za demokratsku državu, Milanović i Josipović svojim istupima učvrstili su temelje kalkulantske demokracije, države u kojoj je borba za temeljne principe demokratskog društva poželjna i probitačna samo kao krinka pomoću koje bi se na mala vrata trebali ušuljati u društvo europskih demokratskih država. (…)

Lado, lupiga.com, 7. listopada

Zašto je obrana ‘srpskih’ novina imperativ svakog ‘Hrvata’

Da imaju hrabrosti i vide malo dalje od vlastitog nosa, da ne kažem, zadnjice, još koliko jučer, svih onih 800.000 građana koji su stavili svoj potpis na zahtjev za raspisivanje sindikalnog referenduma, predvođeni sindikalnim vođama i vrlim novinarima HRT-a, zajedno bi s radnicama Kamenskog i svom silom sirotinje koja radi, a mjesecima nije primila plaću, noseći najnoviji broj Novosti u rukama zaposjelo Markov trg tražeći ultimativnu smjenu ministra obrane, potencijalno premijerke i predsjednika države (njega zbog toga što automatski nije smijenio načelnika Glavnog stožera HV-a), a nitko od aktualnih političara više nikada ne bi dobio niti jedan jedini glas na izborima. Iako se čini nepovezano, sve zbog istog i samo jednog razloga. Propusta da osiguraju da u demokratskom, ali stvarno demokratskom društvu kakvo Hrvatska želi i mora biti, svatko ima isti tretman pred državom i pred zakonom.

Jer, hajka na ‘srpske’ Novosti koje izdaju, uređuju i dijelom financiraju građani Hrvatske jest hajka protiv svakog građana Hrvatske koji se u bilo kojem trenutku ne želi pomiriti sa situacijom i ima hrabrosti to javno i otvoreno reći.

Darijo Čerepinko, ZaMirZINE, 7. listopada

Dosta je papkaluka, pa za ovo smo se borili!

(…) Ovaj oblik papkaluka demonstrirali su, na primjeru Novosti, naš predsjednik i vođa oporbe. Predsjednik kojem je ključni zadatak da pazi na poštivanja Ustava, izjavljuje da je naslovnica neukusna i da bi izdavač trebao razmisliti o uređivačkoj politici, a vođa oporbe to prepjevava u malo blažem obliku pa mu je naslovnica samo neukusna i nespretna. Ukratko, namjerno skreću “dolje, desno” jer između nekoliko postotaka u istraživanju javnog mnijenja i stajanja na stranu slobode govora, biraju ovo prvo.

(…) Lider se, s vremena na vrijeme, mora suočiti s vlastitim javnim mnijenjem, narodom, nazovite to kako hoćete, i reći mu da je u krivu. Makar mu rejting zbog toga otišao u minus. A na tom ispitu, oba su pala. I Milanović. I Josipović. (…)

Vlado Bulić, novinar, Danas.hr, 8. listopada

Oba su pala – Je li u redu rugati se tuđoj memoriji?

(…) Kad je otisnuo onakvu naslovnicu kakvu je otisnuo, urednik Novosti je utoliko pogriješio što se narugao s memorijom koja nije njegova – i opravdano, razumljivo nije njegova. Ali, to nepripadanje čini ga nepodesnom osobom da tu memoriju demontira. Novosti su – priprosto rečeno – likovale nad nesrećom onoga koga ne vole. U životu je to grijeh. U novinarstvu – još više.

Jurica Pavičić, novinar, Jutarnji list, 9. listopada

Oba su pala, Čičak i Lucić

(…) Uostalom, što je to u naslovnici “Novosti” – koja je “neukusom” zasmetala i predsjedniku Josipoviću i SDP-ovu prvaku Milanoviću – sporno i neukusno? Spomenuta montaža je legitiman i uobičajen postupak grafičkog ilustriranja jedne ni po čemu uvredljive (no duhovite) teze koja veli da su i za ratno rušenje agresorskih MIG-ova i za pad zrakoplova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva odgovorne – Hrvatske oružane snage.

Zlatko Gall, novinar, Slobodna Dalmacija, 9. listopada

Naslov “Obadva su pala” izazvala je lančanu reakciju prosvjeda, ali i pitanje slobode govora. Iako su prije srpskih “Novosti”, tu sintagmu iz Domovinskog rata, upotrijebili hrvatski mediji, čak i braniteljski portal, malj osude lupio je Srbe, što može značiti da jedino oni nemaju pravo na tu igru riječi. Svoje viđenje smiju imati Čičak, branitelji, Vukelić, Josipović, Milanović, ne i glavni urednik Dragojević.

Iz toga proizlaze barem dvije stvari. Dio Pupovčeve opozicije želi tu naslovnicu iskoristiti za njegovo rušenje, a Vukelić kao spin za lijepljenje srušenih MIG-ova. Umjesto da se u javnosti govori o odgovornosti i milijunskoj šteti zbog uništenja dvaju zrakoplova, ide se linijom manjeg otpora i podgrijava mržnja na Srbe koji tobože plaču za rušenjem onih šibenskih iz flote agresorske JNA, ruganjem nespretnom padu oba dva hrvatska aviona.

Tko je čitao teorijska štiva o pisanju, mogao se susresti s tezama Viktora Šklovskog o formalnom postupku u poetici kada prethodna forma predodređuje sljedeću formu izričaja. Kad je Bebić pozdravio Ivu San, dao je strukturu reagiranja Edi Jurkoviću u “Večernjem” i Zlatku Šimiću u “Jutarnjem” koji su u tome vidjeli njegovo znanje japanskog. “Obadva su…”, dakle, prije matrica nego provokacija.

Danko Plevnik, novinar, Slobodna Dalmacija, 10. listopada

miniVIEW: Reakcije na “Novosti” brinu više nego naslovnica

O naslovnicama tjednika “Novosti”: Mene je prva naslovnica podsjetila na naslovnicu “Ferala”. Da “Feral” izlazi vjerojatno bi izašao sa sličnom naslovnicom. To sam doživio kao sarkastični komentar stanja u hrvatskom zrakoplovstvu.

O reakcijama na naslovnicu: Čini mi se da su reakcije bile potaknute reakcijom HHO-a koja me iznenadila. Reagiralo se da je to povreda nacionalnog ponosa jer je velika većina doživjela pad tih aviona kao nešto tragično, što nisam primijetio. U ovom slučaju srećom nitko nije poginuo, a to što su dvije stare kante od 40 godina pale je šteta, ali nije tragedija. Zabrinulo me to da je promakla jedna stvar: to da se sarkastične primjedbe lista koji u očima javnosti predstavlja srpsku nacionalnu manjinu smatraju nedopustivima jer su pali zrakoplovi s oznakama Republike Hrvatske. Ta implikacija, koja je nadam se autorima iz HHO-a promakla, je nešto što me kao čovjeka koji se bavi zaštitom ljudskih prava puno više zabrinulo nego naslovnica.

Zoran Pusić, predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava, Novi list, 11. listopada