Oružani napad na “Novosti”

Napalo nas, kao što bi rekao kolega Igor Mandić. Naime, Hrvatski helsinški odbor u jutarnjim satima 5. oktobra pustio je saopćenje na desk nacionalne izvještajne agencije u kojem redakciju “Novosti” napada zbog naslovnice broja 563 od 1. oktobra.

Saopćenje jedne ridikulozne organizacije, u kakvu se pretvorio HHO pod predsjedanjem Ivana Zvonimira Čička, doista ne bi bilo vrijedno nikakvog osvrta, međutim, u kasnijim popodnevnim satima istoga dana, na tragu Čičkove ujdurme, svojim su se priopćenjem javili MORH i Glavni stožer Hrvatske vojske. I tu se drobi o tzv. vrijednostima Domovinskog rata, o svetinjama, o uvredama branitelja etc., etc, samo se ne govori o onome što je suština priče, a to je da su autori tih priopćenja, a ne ovaj list, odgovorni za rušenje zrakoplova, čime se bavila naša naslovnica. Kao što su bili odgovorni i za kriminalno zataškavanje uzroka tragične pogibije dvanaestorice vatrogasaca na Kornatu 2007. godine, o čemu danas više nitko ne govori izuzev članova obitelji poginulih.

No ono što je tu zapravo alarmantno, što je tu opasno po redakciju “Novosti”, to je adresa s koje dolazi rečena reakcija. Dolazi ravno iz srca vojske, od ministra obrane Branka Vukelića i načelnika Glavnog stožera Josipa Lucića, koji je našu ilustraciju s naslovnice istumačio na način da se, koliko sutra, može očekivati dizanje borbene gotovosti. Nevjerojatno je da se na taj način reprizira situacija iz latinoameričkih hunti u kojima su, kao što vrlo dobro znamo, glavni redaktori bili Pinochet i njemu slični, a loš tekst završavao bi cementiranjem autora na tribinama gradskog stadiona.

Tu ipak ne treba umanjivati odgovornost spomenute ridikulozne organizacije, HHO-a, koji našu naslovnicu uspoređuje s karikaturom proroka Muhameda koja je rezultirala neredima. To tumačimo samo na jedan način, da HHO na implicitan način poziva javnost na linč “Novosti”. Nažalost, u tome su mu se, ne bez proračunate podlosti, pozivanjem branitelja pridružili Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga, koji tvrde da ovaj list “u isti kontekst” stavlja zrakoplove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s “neprijateljskim zrakoplovima koji su agresorski djelovali diljem Hrvatske u Domovinskom ratu”. No MORH i Glavni stožer ne govore o tome po čemu je to isti kontekst. Kontekst je isti samo utoliko što su i u prvom i u drugom slučaju za rušenje zrakoplova odgovorne hrvatske Oružane snage i to je poanta cijele naslovnice koju, uz Čičkovu pomoć, MORH i Glavni stožer sada žele zamaskirati. Umjesto da se, kao što su se ponosili rušenjem neprijateljskih zrakoplova, danas crvene zbog rušenja vlastitih zrakoplova, što je – za one koji još nisu shvatili naslovnicu – smisao naše ilustracije, MORH i Glavni stožer obrušili su se na novine koje su efektnim citatom ukazale na taj moment.

“Grubo manipuliranje nesrećom koja se dogodila kroz novinski članak – naslovnicu lista ‘Novosti’, naslov i tekst, nanošenje je štete ugledu pripadnika OS RH i Oružanim snagama RH u cjelini”, zaključuje pompozno načelnik Glavnog stožera Josip Lucić svoje priopćenje. No Lucić prešućuje kako je po funkciji on sam odgovoran za rušenje spomenutih zrakoplova, a time i za nanošenje štete ugledu Oružanih snaga koja je nastala iz tog incidenta. Dakle, naslovnica “Novosti” kritika je današnjeg stanja u Oružanim snagama, za koje su odgovorni Vukelić i Lucić.

Čičak, Vukelić i Lucić iskoristili su činjenicu što novine izdaje srpska zajednica u Hrvatskoj, kako bi svojim reakcijama postavili priču u etno-nacionalistički ključ, i time provocirali nove sukobe. Samo zbog toga što je izdavač “Novosti” Srpsko narodno vijeće, ČVL – troglavi stožer za obranu čistog novinskog prostora – naše novine otpisuje kao kvalificirane komentatore stvarnosti.