Pare za kupovinu glasova

Vlada Srbije će tokom 2011. prodati najprofitabilnije srpsko javno preduzeće – Telekom Srbiju. Ova firma je protekle godine napravila profit od oko 135 miliona evra, što je u srpskim uslovima sjajan poslovni rezultat.

Prva ideja, formulisana u Vladi krajem prošle godine, bila je da se proda 40 procenata akcija Telekoma Srbije direktno Nemačkom telekomu, ali je kasnije plan promenjen i prihvaćen predlog privatizacionog savetnika da to ipak bude prodaja na tenderu i da se proda većinski deo od pedesetjednog procenta. Grčki OTE već ima 20 posto akcija u Telekomu Srbije i da je Nemački telekom kupio 40 procenata, imao bi većinsko vlasništvo, s obzirom na svoju participaciju u grčkoj firmi, šta bi značilo manju vrednost preostalih akcija i manju cenu prodaje. Ministarka telekomunikacija u Vladi Srbije Jasna Matić procenjuje da će Telekom dostići cenu od 1,4 milijarde evra, uz ogradu da cenu ipak formira tržište.

U srpskoj javnosti i stručnim krugovima nema puno raspoloženja za ovu prodaju. Dr Aleksandra Smiljanić, profesorka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, bivša ministarka telekomunikacija i priznata ekspertkinja u oblasti telekomunikacija, smatra ovu prodaju potpuno štetnom, pa je u tome smislu, svojevremeno, poslala otvoreno pismo upozorenja Vladi Srbije, naglašavajući sve posledice takvoga čina. Ona misli da Telekom nikako ne treba prodavati, jer on donosi sasvim solidan profit. Osim toga, pruža mogućnost Vladi Srbije da vodi suverenu politiku u oblasti telekomunikacija, telekomunikacione infrastrukture i drugih elemenata državne politike. No, Vlada je odluku donela i u njenoj je realizaciji već daleko odmakla.

Ministri već uveliko licitiraju na šta će pare dobivene od prodaje Telekoma biti potrošene. Ministarka financija Diana Dragutinović se kune da će sve ići na infrastrukturu i biti vrlo strogo kontrolisano od strane njenog Ministarstva i još neoformisanog fiskalnog saveta.

Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja, poziva se na ministarsku čast i kaže da ni dinar neće otići mimo namene. No, Dinkić je već na vrlo sumnjiv način potrošio pare dobivene od prodaje Mobtela, tako da on nije baš član Vlade koji s najvećim kredibilitetom može garantovati namenski utrošak budžetskih para. Sredstva dobivena od prodaje Mobtela, a reč je o 1, 5 milijardi evra, trošio je u izborne svrhe, pa je tako za kupovinu glasova ulagao u objekte kao što je Dom kulture u selu Ba, dvorište Muzeja u Trsteniku, krečenja fasada po raznim varošima Srbije i rekonstrukciju sale u Žitorađi, gde je svoju pevačku karijeru počinjala Ceca Ražnatović. Za to se vreme Srbija morala zadužiti za 40 miliona evra za obnovu mosta Gazela preko koga prolazi čitav Balkan kad hoće da putuje u Evropu, a u izgradnju Koridora 10 od svega tog silnog novca potrošeno je samo 100 miliona evra.

Lako je pretpostaviti da će na sličan način biti potrošene pare dobivene od prodaje Telekoma. Aktuelna vlast već sledeće godine mora misliti na izbore. Socijalna slika Srbije izgleda jako loše i sva je prilika da će većina novca ići u investiciju za opstanak na vlasti. A to znači da neće biti namenski potrošen, nego će se po varošima Srbije asfaltirati džade, pred izbore podizati penzije i plate u javnom sektoru i pribegavati drugim, već poznatim marifetlucima.

Ako tako ne bude, svako ko osrednje poznaje političke prilike u Srbiji, biće silno iznenađen.