Perović poziva na pobunu protiv Đukanovića

Bivši lider crnogorske proturatne opozicije Slavko Perović nagovijestio je mogućnost vraćanja na političku scenu ukoliko ocjeni da u opoziciji postoji spremnost za promjene u državi. On je ocijenio da opozicija treba da počne bojkot institucija sistema i pokrene građansku pobunu koja će dovesti do smjene vlasti.

– Kada opozicija bude povukla određene poteze koji mogu makar naizgled da garantuju nešto, ja ću sigurno pregovarati o tome da pokušamo da nađemo neki zajednički put. Ako stvarno žele da vode svoje stranke u pravcu prosvjetljenja i pravoga puta, to je veoma lako napraviti. Dogovore se vrhovi stranaka, usvoji se jedna deklaracija, i kaže se: Mi ćemo toga dana napustiti crnogorski parlament, povući svoje članove iz upravnih odbora, tužilaštva, sudstva, opština… – kazao je Perović u intervjuu Televiziji Vijesti.

Đukanovića na sud

Četiri godine nakon što je obnovila svoju državnost, Crna Gora, prema riječima Slavka Perovića, nije ni slobodna ni prosperitetna, već sve više liči na Orvelovu “1984”. On je optužio premijera Mila Đukanovića da se nikada nije iskreno zalagao za nezavisnost, te da je pokušavao da u kampanju uključi i njega. Mogući odlazak premijera sa političke scene, ističe Perović, ne bi ništa promijenio.

– Sam odlazak gospodina Đukanovića sa postojeće političke pozicije neće ništa promijeniti, ukoliko taj čovjek ne bude izveden tamo đe mu je odavno mjesto, a njemu je mjesto pred sudom. Jedini način da se Crna Gora odbrani je pobuna – ustvrdio je Perović. Pobuna bi, po njegovom mišljenju, značila masovne demonstracije poput onih u Srbiji kojima je zbačen Slobodan Milošević i koje bi trebalo da traju sve dok čelni ljudi države ne podnesu ostavke, nakon čega bi trebalo raspisati poštene izbore i vratiti se u parlament.

Na pitanje da li u svemu tome vidi svoj povratak u crnogorsku politiku, Perović odgovara:

– Mene mogu da unište samo fizički. Mogu da me ubiju kao što su ubili mnoge ljude u Crnoj Gori i nijesu za to odgovarali. Želim da poručim, ako se nešto meni desi, bilo da je to saobraćajka, bilo da me je neko ubo s leđa, bilo da me s leđa gurnuo, da mi je nešto pozlilo, odnosno kada se budem rastao od života, a taj rastanak ne bude prirodan nego se budu isplele neke okolnosti, treba da znate i vi i ova publika koja me gleda, da su me ubili! Što se mene lično tiče, kada je povratak politici u pitanju, sve mogućnosti su otvorene.

Međutim, kao glavnu prepreku za ponovno preuzimanje uloge na crnogorskoj političkoj sceni Perović apostrofira dešavanja u opoziciji, čije je čelnike okarakterisao kao igrače kojima Đukanović slobodno manipuliše.

– Ja tu ne vidim apsolutno nikoga. Crnogorska opozicija su četvorica-petorica šahovskih igrača kojima Đukanović barata kako god hoće, protiv svih pravila šaha i niko mu ne kaže – ti kršiš pravila šaha. Ne, nego svi hoće da učestvuju u tome šahu.

Slavko Perović, jedan od rodonačelnika ideje o samostalnoj Crnoj Gori, nakon oktobarskih parlamentarnih izbora 2002. godine, ne želeći da kampanje i hajke vođene protiv njega od strane vladajuće mašinerije oštete Liberalni savez, povlači se sa funkcija pri LSCG, ali ostaje aktivan i spreman za dalja demokratska djelovanja. Ubrzo nakon povlačenja iz politike odlazi u Prag i svoje simpatizere poziva na bojkot vladajućih struktura i referenduma, kao i svih narednih parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

U rukama mafije

Perović je svoj odlazak u Prag uporedio sa odlaskom Tomasa Mana iz Njemačke nakon što je Hitler došao na vlast. Parafrazirajući Mana koji je rekao da su Nijemci tamo gdje je on, Perović je upozorio da crnogorski narod nije tamo gdje Milo Đukanović misli da jeste. Optužujući crnogorskog premijera za pljačkanje Crne Gore i zločine, Đukanovića je nazvao mafijašem, a DPS mafijaškom organizacijom, konstatujući kako bi bio najsrećniji kada bi ta partija bila zabranjena, a njenim čelnim ljudima oduzeta sva građanska prava.

Reagujući na Perovićev javni nastup, premijer Đukanović odbacio je ozbiljnost iznijetih prijedloga lidera nekadašnjeg Liberalnog saveza, uz tvrdnju da se “senzacionalističkim glupostima” pokušava vratiti na političku scenu Crne Gore.

– Kao što znate, gospodin Perović je sa svojim istomišljenicima to već nebrojeno puta pokušavao u posljednjih 20 godina. Rezultat toga je slom partije koju je vodio i njegova potpuna politička marginalizacija i sada, ja bih rekao, očigledno napor da se kroz takve senzacionalne gluposti vrati u političku javnost Crne Gore. Ova vlast nije jednom zauvijek izabrana. Najkasnije, svake četiri godine podložna je provjeri biračke javnosti u Crnoj Gori. Za sada smo te provjere uspješno polagali. Nema sumnje da ćemo to potvrditi i 2013. i tako sve dok budemo imali političke protivnike kakav je gospodin Perović – rekao je Đukanović.

Slavko Perović, prema mnogima jedina nada crnogorske politike, već nekoliko godina komunicira sa svojim poštovaocima putem bloga. A da li će se iz virtuelnog prostora konačno vratiti u realnost crnogorske političke scene, ostaje da se vidi.