Plaćamo obranu od poplava, a voda do grla

 

Apokaliptične slike spašavanja građana poplavljenih naselja uz rijeku Savu, ponajviše na područjima kod Velike Gorice i Siska, gledali smo ovih dana. U nekoliko dana vodeni je val iz Slovenije doslovce potopio spomenuta područja, poplavljeni su i gradovi u Istri, dok još zbrajamo štete u ličkom Kosinju i Slavoniji minulog ljeta.

Tko je odgovoran i tko je trebao bolje organizirati obranu od poplave? Građani su u nevjerici i bijesu tražili odgovore od Hrvatskih voda i Državnog centra za obranu od poplava. Oni još nisu preuzeli odgovornost za najveće poplave u Hrvatskoj u posljednjih pola stoljeća. Zato su vrlo odgovorni kad od tih istih građana iz mjeseca u mjesec naplaćuju tri vrste vodne naknade: onu za zaštitu i korištenje voda te naknadu za uređenje voda, čija je svrha upravo zaštita od poplava. Pitanje je kuda odlazi novac od naknade za uređenje voda, ako se pri svakoj jačoj kiši proglašava elementarna nepogoda?

U medijima je objavljena izjava Jadranka Husarića, direktora Hrvatskih voda koji je kazao da je za učinkovit sustav od poplava, što podrazumijeva izgradnju novih nasipa i sanaciju postojećih, potrebna – milijarda kuna. No valja znati da se samo od naknade za uređenje voda, toj instituciji godišnje uplati 670 milijuna kuna. Novac se, poručuju iz Hrvatskih voda, troši za prevenciju od poplava i za radove održavanja i građenja regulacijsko-zaštitnih vodnih građevina. Međutim, znamo da u Hrvatskoj u posljednjih dvadeset godina nije izgrađen niti jedan novi nasip.

– Kod nas je puno problema, nasipi su se trebali graditi, ako već plaćamo te naknade. No, problem je i s održavanjem postojećih kanala poput onih u Slavoniji. Vrlo često zarastu, pa im je smanjena protočnost. To je glavni problem, a ne bih htio ulaziti u to na koji se način radi u Hrvatskim vodama – kaže Ozren Larva, znanstvenik iz Hrvatskoga geološkog instituta. Također, smatra da se po pitanju zaštite od poplava mora više napraviti.
– Od granice sa Slovenijom trebalo bi napraviti adekvatan nasip, jer vodeni val stiže od tamo. Poplavilo je oko Zaprešića, a kritičan je i nasip kod Turopolja, koji treba sanirati zbog problema podzemnih voda koje je teško kontrolirati – objašnjava Larva.

Iako naš sugovornik ne zna na koji način u Hrvatskim vodama troše milijune kuna koje im uplaćuju građani, simptomatično je da je šteta od poplava u Slavoniji procijenjena na milijardu kuna. Dakle, upravo onoliko koliko treba za izgradnju nasipa. Na potezu su Hrvatske vode, voda im je došla do grla.