Pod budnim okom Vašingtona

Oktobar je mjesec kada će najvjerovatnije početi pregovori između Beograda i Prištine koji su dodatno podstaknuti na Generalnoj skupštini UN-a kada je Srbija prihvatila podnošenje zajedničke rezolucije sa 27 zemalja Evropske unije, a u kojoj se Beograd i Priština pozivaju da prihvate ponudu EU-a da olakša pregovore.

Dijalog bi trebao da vodi ka rješavanju svakodnevnih problema koji otežavaju život običnih ljudi, a koje uz dobru volju nije teško brzo riješiti. Prema najavama iz diplomatskih izvora, pregovori bi u prvoj fazi bili vezani za lakša pitanja i kretali bi se ka težim. To je važno jer početni uspjesi mogu povoljno uticati na uspostavu povjerenja među pregovaračkim stranama, istovremeno jačajući pozicije i Srbije i Kosova na evropskom putu.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, prilikom boravka u Njujorku, u izjavi za medije rekao je da će skoro u posjetu Srbiji doći američka državna sekretarka Hilari Klinton, a da će potom i on ići u službenu posjetu Vašingtonu i tom prilikom razgovarati sa američkim predsjednikom Barakom Obamom. Tadić je istakao da nakon tih susreta očekuje značajno podizanje nivoa srpsko-američkih odnosa.

Američka državna sekretarka u Beograd stiže 12. oktobra. Ovoga puta neće ići u posjetu Prištini, što znači da se sa Prištinom ranije dogovorila oko detalja i karaktera početka pregovaračkog procesa, dok sa Beogradom ima utvrditi još neke detalje. Uglavnom, Hilari Klinton će sa beogradskim sagovornicima, Tadićem i Vukom Jeremićem, razgovarati o modelima pregovaranja, a već je poručila da nikako ne bi trebalo pomišljati na temu statusa, jer je on za SAD riješena stvar.

Vlada Srbije ne tumači dolazak Hilari Klinton kao pritisak na Srbiju, već kao poticaj i korak ka boljim odnosima između SAD-a i Srbije. Oko toga je naročito izričit ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji u toj posjeti prepoznaje dobre osnove za budućnost. Spoljnopolitički komentator “Politike” Boško Jakšić smatra da dolazak američke državne sekretarke znači da će u cio proces osim Brisela vrlo aktivno biti uključen i Vašington. Odluku Vašingtona da sa Beogradom ovim povodom uspostavi kontakt na najvišem nivou, Jakšić smatra podrškom i ohrabrenjem predsjedniku Srbije Tadiću da istraje, jer se od njega u ovom trenutku očekuju mudrost i državnička hrabrost, zato što vremena za pregovaranje nema mnogo.

Vlada Srbije će odrediti platformu za pregovore i pregovarački tim, a ima spekulacija da bi pregovori mogli početi baš u danu kada Hilari Klinton dođe u Beograd, mada je za sada realnije očekivati da će to biti krajem oktobra.