Posjeta za bolju budućnost Hrvatske i Srbije

Građani Vukovara i cijela hrvatska javnost s nestrpljenjem očekuju da predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić u prvoj sedmici novembra posjete Vukovar i šire područje istočne Hrvatske te na taj način daju doprinos boljem razumijevanju i odnosima dviju zemalja. Do sada je potvrđeno da će dvojica predsjednika obići Ovčaru, gdje je nakon pada Vukovara u novembru 1991. godine strijeljano 200 hrvatskih ratnih zarobljenika, kao i Paulin Dvor kod Osijeka, gdje je u decembru iste godine pobijeno 19 srpskih civila. 

– S političkog aspekta, smatramo da je to važna posjeta jer će dolaskom u Vukovar i odlaskom na Ovčaru uspjeti da se prevaziđu određene napetosti koje vladaju između dviju država. Osim toga, nakon te posjete mogla bi početi i normalnija komunikacija jer će predsjednici s obiju strana čuti što se ovdje dešavalo i realnije sagledavati budućnost – kaže predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović.

– Odlazak na Ovčaru, a onda i u Paulin Dvor nije stvar samo neke isprike, već je stvar u tome da predsjednik druge države izražava žaljenje za žrtve u ovoj državi i obratno. Narodi, vlade i parlamenti svoje žrtve lako ožale ali tuđe ne, pa je ovo prilika da se izrazi žaljenje i za jedne i za druge žrtve od strane obojice predsjednika – dodaje Stanimirović.

Prema pisanju medija, skoro je izvjesno da će predsjednici Josipović i Tadić u Vukovaru otvoriti malogranični prijelaz na mjestu gdje će dunavska skela, donacija vlade Nizozemske, povezivati dvije države.

– Sada je to simbolika, ali u budućnosti, s ulaskom u EU, to mogla biti praktična korist u ekonomskom smislu – kaže predsjednik SDSS-a.

Na pitanje kakvo je raspoloženje građana Vukovara, s obzirom na to da se i gradonačelnik Željko Sabo priključio pozivima Tadiću da posjeti grad, Stanimirović odgovara da po anketama koje su rađene, većina građana podržava posjetu i smatra da je ona potrebna, “bez obzira na desničarske priče”.

– Smatram da je to jako važna, čak historijska posjeta, kako za dobrobit Hrvatske i Srbije tako i za njihov ulazak u EU, prije ili kasnije – dodaje Stanimirović.

Neslužbeno saznajemo da se još uvijek radi na tome da se dvojica predsjednika sretnu i razgovaraju sa srpskom zajednicom koja živi u istočnom dijelu Hrvatske, te da se sretnu s

porodicama nestalih, nasilno odvedenih i ubijenih Srba i Hrvata.