Protivimo se odlagalištu nuklearnog otpada na Trgovskoj gori

Skupština Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” sa zabrinutošću je konstatirala da se sve više umnožavaju medijske informacije da će na Trgovskoj gori (u općini Dvor na Uni, u Sisačko-moslavačkoj županiji) biti izgrađeno odlagalište nuklearnog otpada. Budući da je riječ o posljednjoj lokaciji koja je u opticaju, osjećamo se odgovornima saopćiti javnosti da se SKD “Prosvjeta” načelno pridružuje svima onima u hrvatskoj javnosti koji su mišljenja da u Republici Hrvatskoj uopće ne treba graditi odlagalište nuklearnog otpada jer je svaka potencijalna lokacija sporna zbog različitih razloga. U tom su smislu nužni javna stručna rasprava i mogućnost iznošenja mišljenja građana.

Ekološke prednosti

Kada je riječ o Trgovskoj gori, kao posljednjem registriranom lokalitetu s time u vezi, osjećamo se dužnima, kao Društvo koje intenzivno djeluje u općini Dvor na Uni i u Sisačko-moslavačkoj županiji, istaći da javna rasprava mora jasno odgovoriti na sljedeća pitanja:

1.) Čitav taj predio je i u razdoblju do 1990. godine bio nerazvijen po svim važnim pokazateljima. Rat ga je unazadio kao nikada u prošlosti od razdoblja osmanskih ratova. Međutim, to je općina u kojoj je registriran uočljiv povratak stanovništva obje nacionalnosti koji, na žalost, ne prati primjerena politika održivog razvoja, što usporava veći povratak prognanih i izbjeglih. Budući da je riječ o područjima od posebne državne skrbi, uvjereni smo je da su ekološke prednosti daleko najveće prednosti cijeloga tog kraja (Trgovska gora, Zrinska gora, Pounje). Velika raznolikost flore i faune, veliko šumsko bogatstvo, mnoštvo vodotoka orijentiranih prema Uni, ogromne količine pitke vode na različitim dubinama u cijelome kraju, sve bi to bilo dovedeno u pitanje izgradnjom spomenutog odlagališta, kao i bilo kakvih drugih odlagališta toksičnih tvari.

2.) Trgovska gora, kao i Zrinska gora, naseljene su od prapovijesti, a kada je riječ o Trgovskoj gori posebno, to je kraj najduže tradicije rudarstva i prerade ruda u Hrvatskoj, od prapovijesti, preko Rimskog Carstva, hrvatskog srednjovjekovlja (Zrinski i Keglevići), poduzeća Dvorske komore u 18. stoljeću, brojnih poduzetničkih inicijativa – sve do 20. stoljeća. Ako Trgovska gora zbog nečega treba biti u epicentru interesa hrvatske javnosti, onda je to projekt muzeja rudarskih tehnologija na otvorenom od prapovijesti do suvremenog doba. Napominjemo da je čitav niz raritetnih postrojenja od 18. do 20. stoljeća očuvan na nekoliko lokaliteta, a istraživanja bi mogla otkriti i mnogo drugog.

3.) Seosko graditeljstvo u tome predjelu je do danas, poslije svih razaranja i nebrige u 20. stoljeću, velikim dijelom očuvano, a neka su sela pravi dragulji pučke umjetnosti.

Trgovsku goru proglasiti parkom prirode

4.) S više strana su u posljednje vrijeme pokrenute inicijative da se Zrinsku goru, a mi dodajemo i Trgovsku goru, koja je od nje odvojena samo vodotokom rječice Žirovac, proglasi zaštićenim parkom prirode. Srpsko kulturno društvo podržava taj prijedlog, dodaje vlastiti da se u njega uključi i Trgovsku goru te da se na Trgovskoj gori izgradi kombinirani muzej na otvorenom (ekomuzej, muzej seoskog graditeljstva i naročito, čak i izvan hrvatskih granica jedinstveni, muzej rudarstva i prerade rudača od prapovijesti do modernog doba), koji bi omogućio revitalizaciju Gvozdanskog, Bešlinca, Trgova, Kosne, Komore itd.

Da bi se u takve razvojne projekte – bitne i za stanovništvo Sisačko-moslavačke županije i za Republiku Hrvatsku, ali i za suradnju s pograničnim regijama Bosne i Hercegovine – moglo ući, nužno je skinuti s dnevnog reda projekte odlagališta nuklearnog otpada, kao i druge projekte odlagališta toksičnih tvari. To je jedini put u ostvarivanje ciljeva koji su potreba ljudi tog kraja, Republike Hrvatske, ali i njezinih međunarodnih obveza.