Reagiranje HEP-a na članak “HEP se razbacuje novcem na Srđu”

Poštovani,

Članak pod naslovom “HEP se razbacuje novcem na Srđu” koji je izašao na vašem portalu 15. listopada 2010. godine govori o budućoj Trafostanici Srđ koja će se graditi iznad Dubrovnika na području Srđa, a koja će kad bude u funkciji dugoročno riješiti napajanje grada Dubrovnika i čitavog dubrovačkog područja električnom energijom. Naime autor članka se poziva na “studiju” anonimnih djelatnika Elektrojuga koji tvrde da je budući projekt preskup, te da samo djelomično rješava probleme napajanja Dubrovnika električnom energijom, te tvrdi da će osim ove trafostanice trebati izgraditi i druge objekte, odnosno da bi Trafostanica Srđ trebala prije svega služiti za napajanje budućih golf terena i apartmana na Srđu, a ne napajanju samo grada. Isto tako autor tvrdi kako HEP izbjegava javnu raspravu na temu nove trafostanice iako je tako nešto već bilo dogovoreno s gradskom vlašću.

Što se tiče kvalitete samog projekta koji bi uz Trafostanicu Plat i neke druge objekte trebao dugoročno riješiti opskrbu električnom energijom grada Dubrovnika i dubrovačkog područja, napominjemo da su projekt izradile renomirane domaće projektne i znanstvene institucije a to su: Fakultet elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, Fakultet elektrotehnike strojarstva i brodogradnje iz Splita te Institut za elektroprivredu i energetiku iz Zagreba.

A što se tiče prezentacije samog projekta pred Gradskim poglavarstvom grada Dubrovnika ona je samo odgođena na mjesec dana zbog izrade investicijskih planova, kao i zbog traženja pogodnih termina koje bi odgovarali HEP-u i Gradskom poglavarstvu Dubrovnika.

Radomir Milišić, glasnogovornik HEP-a