Sanaderu prijeti deset godina zatvora?

Višetjedni medijski napisi upućuju ne samo na političku, već i na kaznenu odgovornost bivšeg premijera Ive Sanadera u aferi Fimi media. Afera je zasad pokazala da je iz državnih poduzeća i ministarstava putem fiktivnih ugovora o marketinškim uslugama izvučeno 40 milijuna kuna. Sanader i njegov bliski prijatelj, bivši šef Carinske uprave i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, na već opjevanom sastanku u Banskim dvorima održanom 2007. godine, od vodećih ljudi u državnim i javnim tvrtkama zahtijevali su da posluju preko Fimi medije.

O tome je istražiteljima prvi progovorio Damir Mihanović, član uprave Croatia osiguranja koji je nazočio sastanku. Nevenka Jurak, vlasnica marketinške agencije, u remetinečkom je pritvoru više od dva mjeseca, a nedavno joj je se u njemu pridružio i Barišić.

Politički reket

Upravo se s nestrpljenjem očekuje njegovo svjedočenje pred USKOK-om, jer svojim neposrednim saznanjima o izvlačenju državnog novca izravno može teretiti Sanadera, a možda i vrh HDZ-a. Očekuje se da Barišić u svome iskazu otkrije da je reketarenje državnih firmi provodio za Sanadera, koji mu je i dao takve upute. Također, logično je da Barišić prokaže Sanadera iz razloga što bi tada, uz mogućnost nagodbe s glavnim državnim odvjetnikom, došao u poziciju da u cijelom slučaju izvuče nešto blažu kaznu.

Iako je javnost trenutno zaokupljena pompoznim Sanaderovim povratkom u saborske klupe i vječnim pitanjima zašto je otišao i zašto se sada vraća u politiku, mnogi se slažu s ocjenom da se Fimi medija nalazi na vrhu piramide svih afera s kojima se povezuje bivši premijer. Na to iznova podsjeća i Željko Jovanović, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, koji kaže da posjeduje niz materijala u kojima građani ukazuju na sumnjive poslove i moguću korupciju u poslovanju nekih državnih tvrtki i Fimi medije.
– HDZ je pod vodstvom Ive Sanadera, njegovih zamjenika Jadranke Kosor i Damira Polančeca, te uz sudjelovanje Božidara Kalmete, Darka Milinovića, Vladimira Šeksa, Mladena Barišića i ostalih članova predsjedništva stranke, donosio politički štetne odluke zbog kojih su opljačkani državni proračun, državne tvrtke i plaće hrvatskih građana. Vrh HDZ-a uživao je sve pogodnosti koje su financirane tim prljavim novcem izreketarenim političkom korupcijom, pa je stoga vrh HDZ-a politička kriminalna organizacija, a njihova vlast štetna te moralno i zakonski jako dvojbena – kaže Jovanović.

Imunitet mu neće puno pomoći

On smatra da je afera Fimi media ogledan primjer i dokaz njegovih tvrdnji o kriminalnom karakteru i političkoj odgovornosti Ive Sanadera i vrha HDZ-a. To sugerira i odvjetnik Slobodan Budak koji kaže da se iz svih dosad poznatih činjenica može zaključiti da je riječ i o kaznenoj odgovornosti bivšeg premijera.

– O tome se dade zaključiti iz izjava svjedoka o nekim aferama s kojima je Sanader povezan, pa tako konkretno i u slučaju Fimi medije. On je, kako sada stvari stoje, izravni poticatelj tog (ne)djela, dakle on, kao stranački moćnik, nagovara druge da počine kazneno djelo. Time je jednako odgovoran jer je suizvršitelj, odnosno naredbodavac – kaže Budak. Odvjetnik očekuje da istražni organi obave posao do kraja, a Sanaderov povratak u Sabor komentira riječima da bi mu bilo bolje da je digao ruke od politike.

Ukoliko se pokaže da je u slučaju Fimi medije Sanader i kazneno odgovoran, Budak kaže da je za to propisana kazna do deset godina zatvora. Saborski imunitet mu neće biti od prevelike koristi ako istražitelji izađu s konkretnim dokazima protiv njega.

Kako stvari sada stoje, Sanaderova korupcijska hobotnica, kako je naziva Željko Jovanović, pojela je više od milijardu kuna državnog novca. Jovanović upozorava i da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ima posljednju šansu da popravi štetu koju su proteklih sedam godina počinili Sanader, ali i predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

    DORH sprema izvještaj o korupciji

    Imaju li istražitelji kakve konkretne dokaze gdje je završio novac iz protuzakonitog poslovanja Fimi medije, nije moguće saznati. U Ministarstvu unutarnjih poslova poručuju da taj slučaj spada u nadležnost USKOK-a i da su svi podaci o njemu službena tajna. Tako da ne čudi da je ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko nedavno odbio komentirati medijske napise prema kojima se Sanader vodi kao osumnjičenik u predistražnim radnjama vezanim za izvlačenje novca preko Fimi medije. USKOK se, pak, poziva na zakon koji kaže da o nekom predmetu ne smije govoriti prije donošenja državno-odvjetničke odluke. Isto tako, doznajemo da Antikorupcijsko vijeće priprema radnu sjednicu na kojoj će ga Državno odvjetništvo izvijestiti o poduzetim aktivnostima u svezi proslijeđenih predmeta koji se tiču korupcije i poslovanja nekih državnih tvrtki i Fimi medije.