Šibicari u akciji

Ispred Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u Berislavićevoj ulici u Zagrebu u utorak, 19. listopada okupilo se sedamdesetak ljudi na prosvjednom skupu, u organizaciji slabo poznate Autohtone – Hrvatske stranke prava. Iako su smatrali da su se našli ispred sjedišta SNV-a, očito su posve promašili adresu.

Prosvjednici, uglavnom u crnoj odjeći, ukrasili su se neslužbenim zastavama s prvim bijelim poljem šahovnice, držeći natpise “Vukovar”, “Škabrnja”, “Hrvatska”, te prostačke transparente na račun premijerke Jadranke Kosor. Založili su se ukidanje i prestanak financiranja “Novosti” i Srpskog narodnog vijeća kao njihovog izdavača.

– “Novosti” šire velikosrpsku politiku i mržnju prema hrvatskom narodu. One vrijeđaju one koji su pali za slobodu Hrvatske. Provode hajku na hrvatsku državu, a sada traže zaštitu policije od nas. Srbi u Hrvatskoj imaju veća prava nego mi – govorili su članovi stranke. Uzvikivali su militantne i osvetničke slogane, primjerice “Opet ćemo u Oluje!” i “Nećemo im zaboraviti Vukovar i Škabrnju!” Smatraju da se “zbog koalicije HDZ-a i SDSS-a Srbima daje mnoštvo nezasluženih prava”, pa su tu koaliciju nazvali izdajničkom. Ustvrdili su također da “oni koji su ratovali protiv Hrvatske sada imaju sva prava, dobivaju stanove i priznaje im se radni staž, a financiraju im i četničke spomenike”, misleći na spomenik u Srbu.

Nakon zajedničkog pozdrava Anti Gotovini, uz oduševljenje prisutnih zapaljen je primjerak zadnjeg broja “Novosti”.

– Srbi u Hrvatskoj sanjaju da Hrvate opet vide na križnom putu, u tamnicama, da nas spreme u ropstvo. No, Srbi nisu naš najveći problem, već HDZ, kao i naši birači koji su ih stavili na vlast – zaključio je Joso Vuković, nakon čega su se prosvjednici razišli, a kao jedina uspomena na događaj ostala je mrlja od paljevine na parkirališnom mjestu.