Šokovi New Yorka

“Rekonstrukcija Vlade: Zbog afera na udaru Šuker, Kalmeta, Vukelić…”, “Otpisani: Ivan Šuker, Božidar Kalmeta, Marina Matulović-Dropulić, Branko Vukelić”, “Odlaze: Šuker, Kalmeta, Vukelić, Adlešić, Dropulić”… To su neki od udarnih naslova iz dnevnih i tjednih novina, kakve je svojom izjavom danom u nedjelju na briefingu s novinarima u New Yorku izazvala predsjednica HDZ-a i Vlade Jadranka Kosor.

Ona je okupljenim novinarima kazala kako će uskoro provesti pomlađivanje stranke i do kraja godine objaviti promjene u sastavu Vlade radi uspješnije provedbe projekata, ne pojasnivši o kojim se ministarstvima i kojim razinama u Vladi radi, čime je novinama prepustila da po vlastitim afinitetima, umjesto nje, formiraju liste za odstrel.

Barišićeva posla

Novine su, kao što vidimo iz naslova, s radošću prihvatile dani im zadatak, objavivši kako su iz “glasina”, “šuškanja” i “čestih spominjanja” doznale da se “navodno” najžešće trese stolica ministru financija i potpredsjedniku Vlade Ivanu Šukeru, ministru mora, prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti i ministru obrane Branku Vukeliću, pri čemu posljednjoj dvojici zbog problema u resorima i istraga koje se vode oko pojedinih afera. Šuker je, pak, odstrijeljen zato što je “navodno” osramotio HDZ-ovu Vladu kada je pred saborskim povjerenstvom za Inu kazao da nije ni pročitao ugovor koji je potpisao, i zato što je “navodno” Jadranka Kosor nezadovoljna time kako se ministar financija nosi s krizom. “Večernji list” odmah mu je našao i nasljednika u državnom tajniku Zdravku Mariću, kojeg spominje kao logičan izbor.

Marina Matulović-Dropulić otpisana je zato što je Vladi nanijela štetu svjedočeći pred spomenutim povjerenstvom u kontradikciji sa Šukerom, zato što koči investicije presporo izdajući građevinske dozvole i zato što “slovi kao zaštitnik građevinskog lobija”.

Nadalje, osim ove osnovne četvorke, potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič otpisana je po kratkom postupku, zato što je nakon izlaska iz HSLS-a već najavila svoj povratak u saborske klupe, dok je ministar kulture Božo Biškupić odstrijeljen samo zato što je dovoljno star da bi se njegovom smjenom mogao postići efekt pomlađivanja Vlade. Mediji nisu propustili usput napucati i ministra zdravstva Darka Milinovića, zamjenika predsjednice HDZ-a, zato što “odnosi između njega i premijerke nisu nimalo idilični” i zato što joj je postao glavni konkurent u stranci.

Na nešto nižim Vladinim razinama, među državnim tajnicima, na listi za odstrel našli su se šef Carine Mladen Barišić, zato što je kadar Ive Sanadera i zbog afere izvlačenja novca iz državnih poduzeća, te državni tajnik u Ministarstvu turizma Branko Grgić, isto Sanaderov kadar.

Prijetvorna poruka

Međutim, već su sami mediji u svojim analizama zaključili kako je veći dio ministara koje su netom odstrijelili suviše moćan u stranačkoj bazi ili u svojim resorima da bi ih Jadranka Kosor mogla smijeniti pri kraju mandata, pa po svemu zaključili kako će se eventualna rekonstrukcija Vlade svesti na smjene u nekoliko manje važnih ministarstava. Da je htjela izbjeći formiranje listi za odstrel, Jadranka Kosor mogla je na drugačiji način najaviti kadrovske promjene, no cilj joj je očigledno bio udariti po ministrima preko medija, kako bi ih oslabila i ojačala vlastitu poziciju. Tek kada su mediji već odradili posao temeljitog napucavanja njenih ministara, koji im je zadala, premijerka se ponovo oglasila iz New Yorka, prijetvorno poručivši kako “ne voli da mediji stvaraju nervozu kod njenih ministara koji imaju puno posla pred ulazak Hrvatske u EU”.

Jasno je da Jadranka Kosor neke radikalne promjene u sastavu Vlade ne treba posebno najavljivati, budući da su one na rasporedu po sili zakona o parlamentarnim izborima, niti posebno treba navoditi imena ministara, jer će se na listi za odstrel tada naći cijela HDZ-ova ekipa.

  •  

Barišić je vrh ledenog brijega

Bio sam siguran da će Mladen Barišić ovako završiti, iako on to sigurno nije očekivao. Bio je uvjeren da je svemoćan i nedodirljiv, pogotovo što mu je, otkako je 2004. postavljen za šefa Carine, leđa čuvao Ivo Sanader – riječi su kojima je Robert Matijević reagirao na uhićenje Barišića, ravnatelja Carinske uprave i bivšeg HDZ-ovog blagajnika.
Policija je Barišića uhitila zbog povezanosti s aferom Fimi Media, kada je 2007, u društvu bliskog prijatelja Sanadera, na zatvorenom sastanku u Vladi državnim tvrtkama sugerirao da poslove naručuju od te marketinške agencije. Fimi Media vlasnice Nevenke Jurak, koja se od kolovoza nalazi u remetinečkom zatvoru, takvim je poslovanjem javna poduzeća oštetila za 16,5 milijuna kuna. Nakon nekoliko mjeseci iščekivanja, istraga je konačno proširena na Barišićevu ulogu u tom slučaju.

Robert Matijević, bivši šef Službe za suzbijanje krijumčarenja i nekadašnji Barišićev pomoćnik, kojega je ovaj nakon nekoliko velikih otkrića krijumčarene robe suspendirao s tog položaja, kaže da se Fimi Media ne bi dogodila da je Sanader imao sluha za njegova dugogodišnja upozorenja o mutnim poslovima u Carini.
– Barišić je koristio svoj položaj i moć i Carinu učinio svojom privatnom firmom. Sada je vrlo važno otkriti njegovu ulogu u Carini, a vjerujte da će se tu svašta otkriti. Afera Fimi Media samo je vrh ledenog brijega i znak da Hrvatska kreće u pravom smjeru. Naravno, očekujem i Barišićevu smjenu s mjesta ravnatelja – kaže Matijević. D. Grozdanić