Šuker sve nervozniji

Bezobrazno je to što mi radite. Zar čovjek ne može doći po svog sina? – ljutio se u ponedjeljak na novinare ministar financija Ivan Šuker, nakon što su objavili da su ga zatekli na zagrebačkom aerodromu Pleso u trenutku kada je iz inozemstva sletio njegov bivši šef Ivo Sanader. Novine već danima rastežu Šukera, kao nikada prije, sve više zazivajući njegov odlazak. No ministar financija šutke je to trpio i razbjesnio se tek kada je netko primijetio da se u zračnoj luci zatekao u blizini Sanadera, donedavnog obožavanog velikog vođe, od kojeg HDZ-ovci danas bježe kao od kakvog gubavca.

Šukerov strah od Sanadera – od čijeg dodira ljudima počinje opadati meso s kostura – pokazao se opravdanim iste večeri, kada je navodno održan hitni sastanak vrha stranke, na kojem je premijerka Jadranka Kosor neke članove predsjedništva “izribala” zbog kontakta sa svojim prethodnikom. Sam Šuker i bez toga je u posljednje vrijeme pod velikim pritiskom, kojem ga je njegova šefica izložila kada je, onako usput, nedavno iz Amerike dobacila da njenu Vladu očekuju kadrovska osvježenja. Šuker se smjesta našao na prvom mjestu medijskih lista za odstrel, zato što se loše nosi s krizom, ali i zato što mu je premijerka navodno zamjerila što je pred saborskim istražnim povjerenstvom za Inu kazao da nije ni vidio ugovor s MOL-om koji je potpisao. Odmah je uslijedilo još nekoliko medijskih udaraca na njegov rejting.

Tjednik “Globus” objavio je istraživanje agencije Mediana Fides po kojem je Šuker najomraženiji ministar, za kojeg čak 80,1 posto ispitanih smatra da loše radi svoj posao. Zatim je Nova TV objavila istraživanje agencije Ipsos Plus, po kojem samo 11 posto ispitanika vjeruje onome što je Šuker govorio pred istražnim povjerenstvom, a njih čak 74 posto priželjkuje da bude smijenjen.

U međuvremenu je zbog afere Fimi Media uhapšen šef Carine i Šukeru podređeni državni tajnik Mladen Barišić, pa su se javili carinski sindikalisti tvrdeći da su na njega odavno upozoravali Šukera, ali da on nije učinio ništa. Tjedan dana nakon Barišićeva privođenja, ohrabrio se na još jedan istup i zviždač iz te afere Damir Mihanović, bivši član uprave Croatia osiguranja, pa Šukera optužio da mu je prijetio kada je doznao što je Mihanović o njemu, nakon svoje smjene u veljači ove godine, pisao Jadranki Kosor. Uz to, Mihanović je Šukera, koji je predsjednik nadzornog odbora Croatia osiguranja, prijavio Uskoku da je na štetu te tvrtke koncem 2006. naložio državnoj agenciji Fini, čijem nadzornom odboru također predsjedava, da sklopi s njemačkim osiguravateljskim divom Talanxom 30-godišnji ugovor o suradnji pomoću kojeg bi se taj opasni konkurent Croatia osiguranja domogao 166 Fininih poslovnica.

Da se Šukeru ne piše dobro moglo se vidjeti i iz načina na koji ga je šefica Jadranka Kosor žacnula u ponedjeljak prilikom potpisivanja temeljnog kolektivnog ugovora sa sindikatima, upitavši ga je li prije potpisivanja pročitao ugovor. Kako je krenulo, čini se da će HDZ-ovci sutra i od Šukera bježati kao što danas bježe od Sanadera.