Tapkanjem do zdravlja

Emotional Freedom Techniques (EFT) osmišljen je kao energetski psihološki proces koji povezuje um i tijelo u svrhu uklanjanja svih vrsta emocionalnih, mentalnih, fizičkih i duhovnih nelagoda. Pomoću jednostavne procedure koja traje nekoliko minuta većina problema se trajno rješava.

Iako nikada nije studirao psihologiju i prakticirao bilo koji oblik psihoterapije, Gary Craig se od svoje trinaeste godine jako zanimao za psihologiju ljudskog usavršavanja. Bavljenje duhovnošću dovelo ga je do preuzimanja svećeničke službe u Univerzalnoj Božjoj crkvi na jugu Kalifornije. Shvativši u kojoj se mjeri njegove misli odražavaju na kvalitetu života, Craig se aktivno uključio u proučavanje neurolingvističkog programiranja (NLP) i uskoro stekao certifikat osposobljenog praktikanta. Nakon što se s velikom strašću posvetio uzdizanju svjesnosti uz pomoć “tečaja o čudima”, uskoro je osjetio veliku potrebu stvaranja jednostavnog sustava koji bi ljudima pružio priliku brzog rješavanja duboko ukorijenjenih problema.

EFT je zamislio kao energetski psihološki proces koji povezuje um i tijelo, a u svom se radu oslonio na istraživanja dr. Rogera Callahana, koji je dokazao povezanost emocionalnih nelagoda s poremećajima energetskih sustava uma i tijela. Rješenje za uspostavljanje potrebne ravnoteže Callahan je našao kombinirajući drevnu mudrost akupunkture s modernim tehnikama kineziologije. Nakon nekog vremena, Callahanova otkrića dovela su do definiranja tzv. terapije poljem misli (TFT). Gary Craig ubrzo se u to uključio, završio tečaj kod dr. Callahana i nakon nekog vremena osmislio svoju varijantu, koju je nazvao EFT. Važno je napomenuti kako je EFT-om Craig želio ovu izuzetnu tehniku izlječenja približiti svima. Callahanov TFT bio je izuzetno komplicirana tehnika za učenje, a polaženje kompletnog tečaja koštalo je oko 100.000 dolara. To definitivno nije nešto što si ljudi lako mogu priuštiti.

Kod EFT-a fascinira njegova jednostavnost i učinkovitost. Tapkajući prstima po akupresurnim točkama unutar energetskih meridijana i istovremeno mentalno osvješćujući određeni problem, dolazimo u priliku osloboditi unutrašnje izlječujuće energije. Čitava procedura traje nekoliko minuta, a pozitivne posljedice su u najvećem broju slučajeva trajne. Za razliku od Callahana, koji je trošio puno vremena na dijagnozu i određivanje akupresurnih točaka koje treba tapkati, Craig se jednostavno odlučio u sklopu tretmana koristiti sve postojeće točke i time je ostvario veliku uštedu vremena. Njegova ideja je bila vrlo jednostavna: zašto se gnjaviti određivanjem specifičnih točaka kada preko svih točaka uvijek dobijemo poželjan učinak?

Kako bi prezentirao efikasnost EFT-a, Craig se u početku prihvatio besplatnog rada s vijetnamskim veteranima. Na tim okupljanjima su se dešavala prava čudesna izlječenja, gdje su u roku od nekoliko minuta nestajali različiti fizički i psihički poremećaji, od bolova u leđima i glavi, pa sve do fobija i PTSP-a. Craig se pritom pokazao kao vrlo sposoban govornik koji je svojim jednostavnim pristupom lako motivirao okupljene. Zahvaljujući televiziji i njegovim seminarima širom Amerike i svijeta, ova inovativna tehnika izlječenja dolazila je do svih onih kojima je bila potrebna. Brojna pozitivna iskustva praktikanata samo su dodatno ubrzala postizanje velike popularnosti. Tokom posljednjih nekoliko godina tehnika EFT-a je naišla na prihvaćanje i od strane liječnika. Različita istraživanja pokazala su njezino pozitivno djelovanje na tjelesne i psihičke probleme. Proceduru izvođenja i položaj točaka koje treba tapkati lako je pronaći na internetu – tehnika se može savladati u roku od desetak minuta, a već nakon prvih primjena dovodi do očiglednih poboljšanja.