Tekstilke nastavljaju borbu

Pobjeda je naša! – uzvikivale su na ulicama Zagreba radnice Kamenskog nakon proglašenja stečaja bivšeg tekstilnog giganta. U mimohodu gradskim ulicama kretala se povorka od 350 ljudi, radnica, članova njihovih porodica i studenta, koji su im došli dati podršku. Unatoč njihovim pokličima, doduše s gorkim prizvukom, očito je da će epilog ovog skandala biti prodaja unosnog zemljišta: sve ukazuje na još jedno namjerno razvaljivanje nekad uspješne proizvodne tvrtke.

Na Trgovačkom sudu u Zagrebu, u ime radnika Kamenskog, prije dva mjeseca Sindikat tekstila, obuće, kože i gume podnio je zahtjev za stečaj, no bili su tek treći po redu s tom željom. Nakon što je od zahtjeva za stečaj odustao vjerovnik Modea Garešnica, na sudu je prihvaćen stečaj koji je podnijela jedna sjevernoirska firma, na temelju duga od stotinjak tisuća eura.

– Kao što smo i očekivali, stečaj je odobren, sa čime su se složile sve strane. Čekali smo predugo, jer takva je zakonska procedura. Radnicama je u njihovoj nedaći to zaista bilo teško prihvatiti, no drugog legalnog načina nije bilo – kaže Željko Šegina, regionalni koordinator Sindikata tekstila, obuće, kože i gume (TOKG).

Za stečajnog upravitelja Kamenskog d.d. određen je Zdravko Mitak, dosadašnji predstečajni upravitelj, pred kojim su sada zakonske dužnosti: otkazati ugovore o radu s otkaznim rokom od 30 dana i snimiti postojeće stanje tvornice, prikupiti zahtjeve za potraživanja te ocijeniti postoje li uvjeti za nastavak rada.

– Nadamo se da je ovo takozvani stečaj s preustrojem, odnosno da će nakon otkaznog roka radnicama ponuditi nove ugovore o radu i da će se proizvodnja nastaviti. Vjerujemo da će biti novih poslova za Kamensko, jer dio kupaca čeka na isporuku. Stari kupci su zainteresirani, jer vrednuju provjerenu kvalitetu proizvoda – dodaje Šegina.

Pola godine 446 radnica Kamenskog nije primilo plaće. Ulaskom u stečaj, nakon ispitnog i izvještajnog ročišta, Agencija za radnička potraživanja isplatit će im tri minimalne plaće i trećinu otpremnine, nakon čega će podnijeti zahtjeve za preostala potraživanja.

U štrajk glađu radnice su krenule 20. septembra. No, shvativši kako nema smisla narušavati zdravlje i zabrinjavati porodicu, od gladovanja su odustale nakon osam dana, nakon čega su krenule u redovan štrajk. Ulazak u željeni stečaj radnice su dočekale sa suzama radosnicama no, kako su nam rekle, tu njihovoj borbi nije kraj.

– Prava bitka za naše plaće tek predstoji. Kao i dosad, moramo ispoštovati obaveze prema kupcima, no daljnja proizvodnja ovisi o isplativosti. Nažalost, mislim da situacija neće biti bolja, jer dug Kamenskog u knjigama je prikazan višestruko manjim nego što uistinu iznosi – rekla je radnica Đurđa Grozaj. Kako se pokazalo, visina duga sada je oko 80 milijuna kuna.

Također, doprinosi na plaće nisu isplaćivani mnogo duže nego što se dosad smatralo, čime je uprava očito varala radnice i javnost.

– Željeli bismo nastaviti proizvodnju, ali ne ako i dalje na čelu bude dosadašnji Upravni odbor. Kakva je uopće budućnost nas žena, starosti od 40 do 50 godina, kad u mirovinu možemo tek sa 65 godina? – pita Ines Kralj.

– Oporavile smo se od štrajka glađu i imamo mnogo snage za nastavak rada. No, sve je stvar novog upravitelja i njegove sposobnosti, jer zainteresiranih kupaca imamo. Nadam se da smo među zadnjim radnicima u Hrvatskoj koji su ovo morali prolaziti. Osnovni je savjet, uvijek se boriti za svoja prava – zaključuje radnica Ana Josipović.