Trijumfalni povratak u Tuzlu

Otkako je po osnovu žalbi obrane, ali i Tužilaštva za ratne zločine koje je bilo nezadovoljno kaznom od 12 godina zatvora, Apelacijski sud preuzeo slučaj Ilije Jurišića, bilo je jasno da će prvostupanjska presuda biti oborena. Bilo je pitanje samo da li će odluka biti konačno oslobađanje ili poništenje presude nižeg suda i vraćanje na ponovno suđenje – ovo drugo je na kraju prevagnulo.

Jurišić je kao bivši glavni čovjek Teritorijalne obrane Tuzle bio optužen za sudjelovanje u smrti pedeset i ranjavanju jednako toliko vojnika JNA prilikom povlačenja iz Tuzle u proljeće 1992. godine.

Truli kompromis

Slavko Peričević, član Upravnog odbora Fondacije Istina, pravda i pomirenje, koja je od prvih dana stala u obranu Ilije Jurišića, kaže da je pomalo razočaran odlukom Suda, jer smatra da nije postojao ni jedan razlog da Jurišić ne bude oslobođen.

– Ono na čemu se bazirala optužnica je pobijeno, a sa druge strane nije utvrđena nikakva odgovornost Ilije Jurišića na osnovu zapovjedne odgovornosti. Objektivno, on nije imao nikakvu zapovjednu odgovornost i čitavo vrijeme je dokazivano da je komanda na vatru odgovoriti vatrom obrambena, a ne ofanzivna, s tim što je dokazano da ni ta naredba nije imala nikakvog uticaja. Zadovoljan sam sa jedne strane, ali razočaran.

Peričević je za “Novosti” dodao da je ovakva odluka truli kompromis.

– Razočarava me pravosuđe koje nije u stanju da prizna svoju grešku i koje nije u stanju da se izvini čovjeku koji je nevin bio tri i po godine u zatvoru.

Zadovoljan presudom bio je Đorđe Dozet, branitelj Ilije Jurišića:

– Ne mogu da kažem da sam nezadovoljan iz prostog razloga što je Ilija konačno na slobodi. Moram da kažem da sam očekivao konačnu oslobađajuću presudu, ali formalno-pravno Veće je u pravu. Značajan korak je napravljen, pobedilo je pravo nad silom i to je najznačajnije.

Doček u Tuzli

Jurišića je u Tuzli dočekalo nekoliko hiljada sugrađana kojima se i obratio:

– Dragi moji Tuzlaci, draga moja Tuzlo, Bosno i Hercegovino, kad vas vidim u ovolikom broju, onda sebi dajem za opravdanje da sam izdržao zdravstveno i psihički zahvaljujući vama i vašoj podršci. Ja osjećam da sam danas ponovo rođen i da ću ponovo živjeti i susretati se sa svojim dragim Tuzlacima, Bosancima i Hercegovcima. Neka nam živi naša zemlja, neka živi Tuzla, neka živi sloboda za koju smo se borili.

U Tužilaštvu su nestrpljivi da suđenje ponovo počne, jer žele da dobiju odgovor na pitanje tko je kriv za smrt više od 50 vojnika JNA. I dalje smatraju da je Jurišić taj, a sam Jurišić je obećao da će se odazivati na pozive Suda jer, kaže, “ne boji se istine”.

Ovoj presudi prethodilo je iznošenje završnih reči predstavnika Tužilaštva i obrane. 

– Nisam nikom i ničim komandovao, nisam pucao, ubijao, klao, silovao. Ja sam bio za slobodu i veću ljudsku sreću, i o tome sam čitav život snivao. Mržnja i odmazda nikad i nikome nisu pomogle. Samo su još više povredile ljudska osjećanja. Razumite moj napor da iznesem svoj kamen uz brdo života. Ožiljci su vidljivi spolja, a još više iznutra. Ja sam tragičar jednog vremena – rekao je Jurišić.